Newsflash
Ars Medici

Un cuvânt pentru medicina de familie

de Dr. Cătălina PANAITESCU - mai 29 2015
Un cuvânt pentru medicina de familie
   La iniţiativa Organizaţiei mondiale a medicilor de familie (WONCA), la 19 mai se marchează, în fiecare an, Ziua medicului de familie. Citez din cuvintele adresate, cu această ocazie, de dr. Garth Manning, directorul executiv al WONCA: „Evenimentul (...) este un prilej pentru a sărbători progresul făcut de medicina de familie şi contribuţiile deosebite ale medicilor de familie de pretutindeni“. O să încep, aşadar, prin a aduce un omagiu celor care, acum un sfert de secol, au contribuit la recunoaşterea oficială a specialităţii ca disciplină academică cu conţinut specific şi introducerea ei în cadrul învăţământului postuniversitar în ţara noastră. Era o cerinţă justificată de efortul global de creştere a calităţii serviciilor de sănătate şi transformarea, în consecinţă, a sistemelor naţionale de sănătate.
   Spre deosebire de predecesoarea ei, medicina generală, centrată, ca alte specialităţi medicale, mai mult pe rezolvarea episoadelor acute de boală, medicina de familie se preocupă de menţinerea sănătăţii, prevenirea bolii, monitorizarea bolilor cronice, reabilitare şi consiliere în cazul mai tuturor problemelor de sănătate frecvent întâlnite într-o comunitate. Ea integrează elemente din domeniul biomedical (fiziopatologia problemei), al ştiinţelor comportamentale (ce gândeşte, cum acţionează şi cum se împacă pacientul cu boala sa?) şi social (impactul suferinţei pacientului asupra familiei şi societăţii). În afară de acest rol de sinteză, medicul de familie are şi sarcina de a coordona aspectele generale legate de sănătatea pacienţilor săi în contextul resurselor existente în comunitate, inclusiv în domeniul consulturilor interdisciplinare.
   Dezvoltarea unei specialităţi medicale este un continuum şi, în acest context, profilul medicului de familie va căpăta probabil, în viitor, noi valenţe, ca răspuns la nevoile populaţiei privind asistenţa medicală primară. Felul în care este condus sistemul de sănătate al unei ţări poate facilita progresul în domeniu, ceea ce s-a dovedit a fi cea mai bună soluţie cost-beneficiu, sau îl poate frâna, prin subfinanţare şi deturnarea activităţii medicilor de familie spre activităţi fără legătură cu specificul specialităţii lor (vezi cel mai recent exemplu autohton legat de solicitarea de distribuire a cardurilor de sănătate şi impunerea operaţiei de deblocare a acestora). Mai rapid sau mai lent, specialitatea totuşi avansează, în funcţie de priorităţi: dacă la început accentul s-a pus pe organizarea şi punerea la punct a programelor de învăţământ, pasul următor a avut în vedere asigurarea calităţii acestora şi căutarea unor modele de practică.
   În ceea ce priveşte cercetarea, medicina de familie beneficiază de o perspectiva unică asupra stării de sănătate şi de boală la nivel de comunitate, având următoarele avantaje: experienţa directă cu pacienţi din asistenţa primară, neselecţionaţi, de toate vârstele şi în toate stadiile de boală; posibilitatea urmăririi îndelungate a pacienţilor; abord multidisciplinar al îngrijirii. Aceste trăsături oferă un potenţial imens cercetării de specialitate şi se văd deja semnele unei schimbări de paradigmă în domeniu.
   Tot medicina de familie reprezintă şi răspunsul la principala provocare căreia trebuie să-i facă faţă sistemele de sănătate contemporane: asigurarea îngrijirii sănătăţii întregii populaţii la cel mai bun nivel de calitate care poate fi atins în contextul resurselor financiare existente. Altfel spus: Asigurare medicală universală sau Un medic de familie pentru fiecare familie, aşa cum sună sloganurile propuse de WONCA cu prilejul aniversării din acest an.
   Despre problemele, efortul şi dăruirea oamenilor care fac posibilă implinirea acestor deziderate, la noi şi în lume, vom continua să vorbim în rubrica de faţă. Merită, cu toţii, mai multă apreciere decât primesc în realitate. Şi este cu atât mai meritoriu că majoritatea lor şi-a păstrat integritatea şi respectul pentru principiile care stau la baza specialităţii. În imaginea alăturată, un exemplu grăitor al celor afirmate: campania iniţiată de Polaris (Movement for New and Future Family Physicians in North America) (http://bit.ly/1WordforFamilyMedicine), în care medicii de familie ai fiecărei ţări au fost invitaţi să trimită cuvântul care reprezintă, pentru ei, esenţa medicinii de familie; cuvintele scrise cu litere mai mari au fost trimise de un număr mai mare de participanţi şi se poate observa că, alături de accesibilitate, continuitate şi comprehensivitate (atribute specifice ale medicinii de familie), domină încrederea, compasiunea, alinarea, empatia, familia, ajutorul, reflectând ceea ce, dincolo de toate teoretizările didactice, reprezintă sufletul medicinii de familie: relaţia cu aproapele.

 

Medicii de familie, dar şi cei de alte specialităţi, interesaţi să publice la această rubrică sunt invitaţi să ne scrie la adresa inprimalinie@viata-medicala.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe