Newsflash
Ars Medici

Vaccinarea, un drept fundamental la sănătate

Vaccinarea, un drept fundamental la sănătate
     Vaccinarea ca metodă de prevenție a bolilor infecțioase era cunoscută în China încă din secolul X. Medicii chinezi practicau „variolizarea” prin insuflare nazală a pulberii obținute din crustele leziunilor eruptive de la bolnavii de variolă. În anul 1796, medicul englez Edward Jenner a testat cu succes pe James Phipps, un băiețel de 8 ani, primul vaccin antivariolic. În secolul XX, campaniile de vaccinare antivariolică a întregii populații a globului au făcut ca în anul 1979 variola să fie eradicată.
     Vaccinarea reprezintă un mijloc eficient de prevenire și chiar eradicare a multor boli infecțioase cu potențial evolutiv sever, chiar mortale. Datorită ei, a scăzut masiv incidența unor boli precum poliomielita, difteria, tetanosul, rujeola, rubeola, tusea convulsivă, oreionul și, în acest fel, morbiditatea și mortalitatea în rândul copiilor în primii ani de viață.
     Pentru promovarea și susținerea vaccinării ca mijloc de protecție a sănătății și, în același timp, ca un drept al tuturor la sănătate, Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB) a inițiat prin Fundația CMMB un proiect denumit „Vaccinarea – un drept fundamental la sănătate”. Proiectul a fost obținut și finanțat în urma competiției „Apel de proiecte 2015 din programul «Fondul pentru Inovare Civică»”, acesta fiind principalul sponsor. Totodată, el este susținut și de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale din Municipiul București (ASSMB) și se desfășoară în parteneriat cu Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) și Societatea Română de Microbiologie.
     Ideea a apărut ca urmare a scăderii alarmante a acoperirii vaccinale în România, inclusiv în municipiul București, și creșterii numărului de cazuri de boli infecțioase, precum rujeola, boli care pot fi ținute sub control prin vaccinare. Cel mai recent comunicat al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) precizează: „Numărul total de cazuri de rujeolă confirmate în România, raportate până la data de 24.11.2017 este 9.946, din care 36 de decese. În săptămâna 20–24.11.2017 au fost raportate încă 48 de cazuri nou confirmate în șapte județe. Din cele 9.946 de cazuri, 7.557 sunt copii între 0 și 9 ani, iar 3.858 între 1 și 4 ani. Cele mai afectate județe sunt Satu Mare, Timiș, Caraș-Severin, Arad, Brașov, București, Călărași, cu o incidență de peste 99 de cazuri la 100.000 de locuitori. Acest scenariu se poate repeta oricând și cu oricare dintre bolile infecțioase prevenibile prin vaccinare, dacă rata vaccinării populației continuă să se mențină la un nivel suboptimal. În prezent suntem pe primul loc în Europa la numărul de cazuri de rujeolă, urmați de Italia.
     Cauzele scăderii acoperirii vaccinale sunt multiple, dar cea mai îngrijorătoare, chiar peste dificultățile logistice de procurare a vaccinului și cu impact mult mai profund, este lipsa de informare a populației, a părinților sau, și mai grav, informațiile eronate. Astfel, prin prezentul proiect aflat în derulare, am identificat anumite nevoi cărora încercăm să le răspundem, și anume: nevoia de informare și educare permanentă a populației privind efectele și rolul vaccinurilor în menținerea sănătății colective, precum și a riscurilor pe care le implică nevaccinarea – suferință, boală, inavaliditate, deces; nevoia de informare și pregătire continuă a medicilor de familie implicați în vaccinare; nevoia de parteneriate sociale active și de dialog social real pentru eficientizarea aplicării politicilor de sănătate, în raport cu riscul izbucnirii unor epidemii.
     Obiectivul principal este realizarea unei campanii susținute de informare–conștientizare, care să reducă rata refuzului de vaccinare în București, prin care să încurajăm și să facilităm participarea părinților, educatorilor și a medicilor de familie atât în luarea deciziilor de către autorități, cât și în procesul de monitorizare a vaccinării, semnalarea eventualelor disfuncții, prezentarea unor propuneri de îmbunătățire.
     Acest obiectiv îl realizăm pe două componente. Pe de-o parte, crearea unui comitet format din părinți și medici de familie, care să devină parteneri de dialog social cu autoritățile implicate în acest proces. Acest grup informal, denumit „Părinți responsabili, părinți implicați”, va fi un instrument de implicare civică sprijinit de Fundația CMMB și de autoritățile implicate în proiect. Prin intermediul acestui grup, precum și prin cabinetele medicilor de familie, maternități și spitale de pediatrie din rețeaua ASSMB, vom difuza materiale informative (pliante, broșuri etc.).
     Pe de altă parte, crearea unei platforme online – „vaccinare.online” –, va fi un instrument care să ofere răspunsuri la întrebările puse de părțile implicate în acest dialog, și să poată îndruma corect părinții în profilaxia vaccinală.
     Activitățile desfășurate în cadrul proiectului au ca scop sprijinirea procesului de acoperire vaccinală a copiilor din București, realizarea unui dialog real între părțile implicate în procesul de vaccinare a copiilor și tinerilor – medici de familie, părinți și factori de decizie în domeniul sanitar –, contracararea campaniilor antivaccinare și promovarea opiniilor experților în rândul publicului într-o formă și conținut cât mai accesibile.
     În cadrul proiectului, a avut loc, la 22 noiembrie, conferința „Dialog structurat tripartit între medicii de familie, asociațiile de părinți și autorități”, care a reunit părinți, medici de familie și școlari, medici infecționiști și medici rezidenți, precum și reprezentanți ai CMMB și ASSMB. S-a prezentat astfel platforma online amintită și s-a constituit acel grup de lucru informal, a cărui activitate dorim să continue și după încheierea proiectului, prin intermediul platformei online, precum și prin întâlniri periodice de informare și diseminare a informației corecte privind subiectul vaccinării. Considerăm că dialogul social – medici, părinți, autorități – este modalitatea cea mai eficientă de a crește gradul de acoperire vaccinală în România și a reduce riscul, real în prezent, de reemergență a unor boli infecțioase grave și cu potențial epidemiogen înalt.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe