Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Vaccinul pandemic şi narcolepsia

   Un grup de cercetători francezi a descoperit o legătură semnificativă între vaccinul H1N1 2009 şi narcolepsia la adulţi. Observaţiile fac parte dintr-o investigaţie mai amplă, în desfăşurare prin Autoritatea de supraveghere a reacţiilor adverse vaccinale şi comunicare (VAESCO), consorţiu condus şi finanţat de ECDC. Datele comunicate au fost incluse într-un raport tehnic detaliat al ECDC, care a explorat asocierea dintre vaccinul gripal şi narcolepsie în opt ţări europene, inclusiv în unele care nu au raportat această pro­blemă.
   Rezultatele complete ale acestui studiu francez au apărut pe site-ul Agenţiei franceze pentru siguranţa medicamentelor şi produselor pentru sănătate (ANSM). Doar un singur vaccin produs de GlaxoSmithKline (GSK), care conţine adjuvantul AS03, a fost asociat cu cazurile de narcolepsie. Vaccinul nu a fost utilizat în SUA.
   Cercetătorii francezi au folosit un protocol de studiu dezvoltat de VAESCO pentru utilizarea în investigaţia ECDC, dar perioada studiului francez a început cu şase luni mai târziu şi s-a încheiat cu zece luni mai târziu decât cea a ECDC. Au fost raportate 51 de cazuri de narcolepsie la pacienţii care au fost imunizaţi împotriva virusului pandemic: 47 au primit vaccinul de la GSK, doar trei au primit un vaccin fără adjuvant de la Sanofi Pasteur şi unul a primit un produs nedeter­minat. Toate cazurile de narcolepsie au fost confirmate prin teste de studiu al somnului şi 38 de episoade au implicat cataplexia. În timpul campaniei de vaccinare pandemică din Franţa au fost administrare circa 4,1 milioane de doze de vaccin GSK şi aproximativ 1,6 milioane de doze de vaccin Sanofi-Pasteur.
   Cercetătorii au mai descoperit că 22 din cazurile de narcolepsie au fost la persoanele peste 16 ani şi 28 au fost la copii cu vârste între 8 şi 15 ani. Debutul simptomelor a fost între două zile şi 15 luni după vaccinare. Opt pacienţi (şase adulţi şi doi adolescenţi) au avut un istoric medical care ar putea explica starea.
   Investigatorii au raportat că, în general, aceleaşi semne observate la copiii finlandezi şi suedezi au fost găsite şi la cei francezi, dar legătura dintre vaccin şi narcolepsie a fost detectată şi la adulţii francezi. Rezultatele nu arată o relaţie de cauzalitate şi ar trebui efectuată o anchetă mai amănunţită, pentru a explora inclusiv influenţa unor posibili factori de mediu sau genetici.
   Purtătorul de cuvânt al ECDC, Giovanni Mancarella, a declarat că Franţa este singura ţară în care a fost observată o asociere între vaccinului pandemic şi narcolepsie  la adulţi, cei mai mulţi fiind tineri. Există mai mult de 100 de cazuri suspecte de narcolepsie raportate la adulţi, în baza de date Eudra­Vigilance a Agenţiei Europene a Medicamentului.
   Institutul Naţional pentru Sănătate şi Asistenţă Socială (THL) din Finlanda a declarat că este în curs de efectuare un studiu mai aprofundat cu privire la cazurile de narcolepsie la adulţi. Studiul se va concentra pe 40–50 de cazuri, diagnosticate între 2009 şi 2011. Aproximativ jumătate din pacienţi au primit vaccinul pandemic. Raportul tehnic al ECDC a inclus doar o parte din datele din Franţa, dar, dat fiind că rezultatele complete sunt dispo­nibile, organizaţia va analiza din nou datele din studiul VAESCO.
   Raportul ECDC a confirmat legătura dintre narcolepsie şi vaccinul pandemic H1N1 2009 la copii în Finlanda şi Suedia şi a comunicat că o analiză de sensi­bilitate a găsit o legătură între narcolepsie şi vaccinarea adulţilor, în cazul datelor din ţări care nu remarcaseră o asemenea asociere.

 

(Informaţii preluate din Buletinul de actualităţi săptămânale al Institutului Cantacuzino şi prelucrate de dr. Maria Dragotă)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.