Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Australia: vierme viu scos din creierul unei paciente cu simptome misterioase

de Florentina Ionescu - aug. 29 2023
Australia: vierme viu scos din creierul unei paciente cu simptome misterioase

Un medic neurochirurg, care investiga simptomele misterioase ale unei paciente de la un spital din Australia, a scos din creierul acesteia un vierme viu.

Doctorița neurochirurg Hari Priya Bandi a investigat anul trecut o serie de simptome misterioase pe care le avea o pacientă, internată într-un spital din Australia. În cele din urmă a reușit să scoată din creierul femeii un vierme încă viu. 

Medicul efectua o biopsie prin intermediul unei incizii făcute în craniul unei femei în vârstă de 64 de ani, de la Canberra Hospital, anul trecut, când a fost nevoită să folosească penseta pentru a scoate un parazit. Era vorba despre un vierme care măsura 8 centimetri lungime, scrie Associated Press. Acel vierme era viu și se mișca, a declarat doctorița Hari Priya Bandi pentru un ziar din Australia. 

Viermele era, de fapt, larva unui tip de vierme nativ din Australia, care nu era cunoscut anterior ca fiind un parazit ce se instalează în organismul uman, și se numește Ophidascaris robertsi

Recent, doctorița Hari Priya Bandi și Sanjaya Senanayake, medicul de boli infecțioase de la spitalul din Canberra, au publicat un articol despre acest caz medical extraordinar, în jurnalul „Emerging Infectious Diseases”. 

Ce simptome avusese pacienta până la acel moment

Inițial, medicii au crezut că pacienta avea o problemă de natură infecțioasă. Apoi au scos viermele din creierul femeii. Pacienta fusese internată în spital după ce se confruntase cu anumite simptome, aparent neobișnuite, cum ar fi faptul că uita lucruri și că depresia ei se agravase în decurs de trei luni. Scanările efectuate au arătat modificări la nivelul creierului femeii. 

Cu un an înainte, deci în 2021, femeia fusese internată într-un alt spital, în statul New South Wales, cu simptome precum durere abdominală, diaree, tuse seacă și transpirații nocturne. Medicii din Canberra, când au internat-o în spital în iunie 2022, se așteptau ca în urma investigațiilor efectuate să descopere că femeia avea cancer sau un abces. 

„Această pacientă fusese tratată... pentru ceea ce era o boală misterioasă despre care noi am crezut, ulterior, că era o condiție imunologică, deoarece nu am putut să găsim un parazit înainte de a veni aici și apoi, ca din senin, a apărut această umflătură mare în zona frontală a creierului ei”, a declarat doctorul Sanjaya Senanayake, specializat în boli infecțioase. 

După ce viermele a fost extras, pacienta și-a recăpătat starea de conștiență și nu au existat consecințe negative. 


Notă autor:

Fotografie de la Tima Miroshnichenko: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/computer-boala-imbolnavire-afec-iune-6011611/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe