Newsflash

Prof. dr. Eusebie ZBRANCA


ANDROPAUZA. PADAM – LOH POSIBILITĂŢI TERAPEUTICE

de Prof. dr. Eusebie ZBRANCA - aug. 13, 2010

    S-a discutat mult şi încă se discută termenul ce ar trebui să fie folosit pentru a desemna scăderea funcţiei gonadice masculine, odată cu înaintarea în vârstă. De la bun început trebuie exclus din limbajul medical (dar şi nemedical) sintagma de menopauză masculină. Fiindcă este total inadecvată şi… chiar ridicolă. „Menopauză“ desemnează încetarea menstrelor la femeie, iar bărbaţii nu au… menstre.
   Andropauză nu-i nici el un termen corect. Spre deosebire de menopauză, unde funcţia gonadică (ovariană) încetează complet, în cazul bărbaţilor nu se ajunge niciodată la o încetare totală a acesteia. Nici secreţia hormonală nu dispare complet şi nici spermatogeneza nu se opreşte, fertilitatea nedispărând total. (...)

Bune şi rele

de Prof. dr. Eusebie ZBRANCA - apr. 2, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.  

Pentru profesionalismul asistenţilor medicali

de Prof. dr. Eusebie ZBRANCA - ian. 29, 2010

Suntem în prezent pe Terra aproape 7 miliarde de oameni. Statisticile OMS arată că unul din cinci oameni suferă de o tulburare endocrină. Asta înseamnă că endocrinologii şi colaboratorii lor, asistenţi medicali de specialitate, sunt chemaţi să exploreze, trateze şi dispensarizeze peste un miliard de semeni. (...)

Aveţi dreptate, domnule Andrei Pleşu!

de Prof. dr. Eusebie ZBRANCA - sept. 4, 2009

Vroiam de mult să scriu în „Viaţa medicală“ câte ceva despre organizarea din spitalele româneşti. Probabil că o voi face vreodată mai sistematic, comparând ceea ce este (sau nu este!) la noi, cu ceea ce se întâmplă în spitalele din Vest (şi probabil şi unele ţări din Estul nostru). (...)

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe