Newsflash

Prof. dr. Traian ATAMAN


Sindromul Grisel

de Dr. Nicoleta MANEA - apr. 13, 2012

Sindromul Grisel este o subluxare netraumatică a articulaţiei atlanto-axiale ce trebuie suspectată în caz de dureri persistente în gât şi rigiditate, după adenoamigdalectomie. Diagnosticul şi managementul precoce se însoţesc de rezultate bune.

Formele clinice de otoscleroză

de Prof. dr. Traian ATAMAN - feb. 1, 2012

Genopatie cu manifestare tardivă de cauză încă obscură, otosleroza este cea mai frecventă afecţiune nesupurată a urechii medii. Formele clinice ale bolii sunt descrise de dl prof. dr. Traian Ataman şi dna dr. Nicoleta Manea.

 

Hidropsul endolimfatic

de Prof. dr. Traian ATAMAN - nov. 10, 2011

Hidropsul limfatic are la bază disfuncţia valvei utriculo-endolimfatice a lui Bast, de regulă unilaterală, ce afectează adultul, dar la o cincime din pacienţi se poate bilateraliza în timp. Despre această afecţiune scriu dl prof. dr. Traian Ataman şi dna dr. Andreea Marinescu.

 

ANESTEZIA IN AMIGDALECTOMIE

de Dr. Nicoleta MANEA - iun. 10, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală. 

Utilizarea clinică a speculului Siegle

de Prof. dr. Traian ATAMAN - apr. 8, 2011

Abstract
The authors present the various uses of the pneumatic test using Siegle’s speculum to establish the positive and differential diagnosis.
(...)
  

Comentariu asupra unui caz de OTOSCLEROZĂ COHLEARĂ

de Dr. Iuliana GRECU - feb. 18, 2011

   Otoscleroza este o genopatie cu manifestare tardivă a capsulei labirintice de etiologie obscură. Formele clinice pure de otoscleroză se manifestă prin: • surditate de tip transmisie (Politzer-Siebenmann) • surditate neurosenzorială (Paul Manassé) • sindrom vestibular periferic (McCabe).
   Escat, în 1922, e considerat ca fiind primul ce a pus diagnosticul de otoscleroză cohleară. Otoscleroza de tip cohlear este o raritate clinică (sub 1% din cazurile de otoscleroză, după Ataman şi colab., 1997), motiv pentru care vom comenta următorul caz. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Aspecte clinice în otita seroasă

de Monica MUŢU - ian. 7, 2011

   Uneori, evaluarea clinică ORL întâmpină dificultăţi din cauza unor prezentări clinice deosebite sau comorbidităţi. Complexitatea cazurilor poate face chiar ca diagnosticul să nu poată fi stabilit decât prin excludere, evaluând cu minuţiozitate diagnosticele diferenţiale. Un caz ilustrativ pentru aceste afirmaţii (altfel rod al unei vaste experienţe clinice) este prezentat de dl prof. dr. Traian Ataman şi colaboratorii săi.
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.


 
 

Surditatea brusc instalată – consideraţii asupra unui caz clinic

de Dr. Andreea MARINESCU - nov. 5, 2010

    Cu toate că, din raţiuni ştiinţifice, dar şi medico-legale, atitudinea terapeutică este standardizată pentru diversele situaţii patologice, nu întotdeauna situaţia clinică este superpozabilă algoritmului terapeutic standardizat.
    Vascularizaţia urechii interne prezintă nu doar variaţii individuale, ci şi variaţii între urechea dreaptă şi urechea stângă, la acelaşi pacient. Se pare că urechea stângă este mai des afectată, indiferent de patologie, printr-o paucivascularitate filogenetică greu de explicat. Vascularizaţia cohleară este de tip special: aspect terminal fără anastomoze, foarte fragilă şi cu variaţii individuale (Mazzoni şi colab. – 1959). (...)

Comentariu asupra unui caz de nevrită gripală de cohlear

de Monica MUŢU - oct. 1, 2010

   Lumea modernă s-a obişnuit cu epidemiile gripale şi eronat se desconsideră gravitatea acestei boli. Din timp în timp, există perioade în care imunitatea scade, iar virusul gripal devine mai agresiv, epidemiile luând aspect pandemic (de exemplu, prin „celebra“ gripă spaniolă, de la începutul secolului trecut, se estimează că s-ar fi produs cca 25 de milioane de decese). Deşi astăzi o considerăm o afecţiune banală, gripa a fost adesea o afecţiune fatală pentru specia umană.      
  Boala gripală are diverse forme de manifestare, ca intensitate, evoluţie şi complicaţii. Nu întotdeauna există concordanţă între intensitatea simptomelor gripale şi cea a complicaţiilor. Există forme fruste de gripă care se pot complica în mod dramatic. (...)

Pneumatizarea mastoidei

de Monica MUŢU - aug. 20, 2010

  Importanţa structurală a mastoidei pentru osul temporal poate fi privită din prisma patologiei pe care o poate dezvolta, otomastoiditele supurate acute sau cronice reprezentând entităţi patologice de mare gravitate, prin complicaţiile pe care le pot genera.
  Apofiza mastoidă este o componentă a osului temporal abia schiţată în viaţa intrauterină, în perioada fetală, şi care evoluează în primul an de viaţă, odată cu dezvoltarea locomotricităţii bipede. Profesorul Alexander, de la Viena, este cel care a emis, în 1917, teoria dezvoltării şi pneumatizării mastoidei, datorită staţiunii bipede. (...)

Comentariu asupra unui caz de ancoşă Carhardt în otita seroasă cronică

de Monica MUŢU - iul. 9, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Terapia medicamentoasă în otoscleroza operată

de Dr. Andreea MARINESCU - iun. 11, 2010

  Genopatie cu manifestare tardivă, otoscleroza prezintă numeroase particularităţi. Cauza declanşatoare a hiperplaziei ce blochează articulaţia stapedovestibulară rămâne o mare necunoscută. Încă din 1961, Hall şi Ogilvy critică atitudinea chirurgicală în situaţia unei boli a cărei etiologie nu o cunoaştem. La fel, este discutabilă terapia medicamentoasă pentru stabilizarea bolii. (...)

Atitudinea operatorie în platinoliză

de Prof. dr. Traian ATAMAN - feb. 12, 2010

Otoscleroza, boala princeps care a generat cofochirurgia, este o osteopatie primitivă, focală, a capsulei labirintice constând într-o conversie haversiană a unui os desmal (talpa scăriţei – platina), care blochează vibraţiile auditive ale scăriţei. Genopatie cu expresie tardivă, otoscleroza se manifestă prin: hipoacuzie de tip transmisie (uneori şi de percepţie), instalată treptat, lent progresivă, evoluând în cca 5–10 ani până la blocarea completă stapedo-vestibulară acufene intense (uneori domină tabloul simptomatic) alte simptome nespecifice (ameţeli, senzaţie de plenitudine auriculară, autofonie). (...)

Pareză zosteriană de nerv facial

de Monica MUŢU - oct. 23, 2009

În cazul clasificărilor pe care le stabilim în diverse boli, putem observa o gamă largă de leziuni manifeste clinic. În infecţia varicelo-zosteriană, manifestările clinice pot avea o variabilitate interesantă, cu o pregnantă notă individuală, în diverse localizări ale virusului herpetic. Prezentăm un astfel de caz, care ne-a surprins prin particularităţile sale. (...)

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe