Newsflash

Monica MUŢU


Surditatea brusc instalată – consideraţii asupra unui caz clinic

de Dr. Andreea MARINESCU - nov. 5, 2010

    Cu toate că, din raţiuni ştiinţifice, dar şi medico-legale, atitudinea terapeutică este standardizată pentru diversele situaţii patologice, nu întotdeauna situaţia clinică este superpozabilă algoritmului terapeutic standardizat.
    Vascularizaţia urechii interne prezintă nu doar variaţii individuale, ci şi variaţii între urechea dreaptă şi urechea stângă, la acelaşi pacient. Se pare că urechea stângă este mai des afectată, indiferent de patologie, printr-o paucivascularitate filogenetică greu de explicat. Vascularizaţia cohleară este de tip special: aspect terminal fără anastomoze, foarte fragilă şi cu variaţii individuale (Mazzoni şi colab. – 1959). (...)

Comentariu asupra unui caz de nevrită gripală de cohlear

de Monica MUŢU - oct. 1, 2010

   Lumea modernă s-a obişnuit cu epidemiile gripale şi eronat se desconsideră gravitatea acestei boli. Din timp în timp, există perioade în care imunitatea scade, iar virusul gripal devine mai agresiv, epidemiile luând aspect pandemic (de exemplu, prin „celebra“ gripă spaniolă, de la începutul secolului trecut, se estimează că s-ar fi produs cca 25 de milioane de decese). Deşi astăzi o considerăm o afecţiune banală, gripa a fost adesea o afecţiune fatală pentru specia umană.      
  Boala gripală are diverse forme de manifestare, ca intensitate, evoluţie şi complicaţii. Nu întotdeauna există concordanţă între intensitatea simptomelor gripale şi cea a complicaţiilor. Există forme fruste de gripă care se pot complica în mod dramatic. (...)

Pneumatizarea mastoidei

de Monica MUŢU - aug. 20, 2010

  Importanţa structurală a mastoidei pentru osul temporal poate fi privită din prisma patologiei pe care o poate dezvolta, otomastoiditele supurate acute sau cronice reprezentând entităţi patologice de mare gravitate, prin complicaţiile pe care le pot genera.
  Apofiza mastoidă este o componentă a osului temporal abia schiţată în viaţa intrauterină, în perioada fetală, şi care evoluează în primul an de viaţă, odată cu dezvoltarea locomotricităţii bipede. Profesorul Alexander, de la Viena, este cel care a emis, în 1917, teoria dezvoltării şi pneumatizării mastoidei, datorită staţiunii bipede. (...)

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe