Newsflash

Prof. dr. Dan V. POENARU


De ce 9 mai e o sărbătoare strălucită

de Prof. dr. Dan V. POENARU - mai 10, 2013

Istoria alege în calendarul omenirii zile de care îi pare rău să se despartă. Ziua de 9 mai este, fără îndoială, una dintre aceste zile.

Rolul tratamentului de recuperare în managementul pacientului hemofilic

de Dr. Alina TOTOREAN - mar. 22, 2013

În absenţa terapiei substitutive cu factori de coagulare, consecinţele clinico-funcţionale ale hemofiliei pot fi extrem de grave. În ce constă tratamentul de recuperare la pacienţii cu artropatie hemofilică, aflăm din articolul semnat de dr. Alina Totorean şi prof. dr. Dan Poenaru.

Unirea principatelor şi începutul României moderne

de Prof. dr. Dan V. POENARU - ian. 30, 2013

Un reper important în istoria ţării, unirea Moldovei cu Ţara Românească este considerată „actul de naştere“ al României moderne. Evocarea conjucturii şi evenimentelor care au dus la înfăptuirea „micii uniri“ este semnată de prof. dr. Dan V. Poenaru.

Pagini inedite din istoria ortopediei şi traumatologiei româneşti

de Prof. dr. Dan V. POENARU - iun. 7, 2012

În România, ortopedia şi traumatologia aparatului locomotor s-au dezvoltat pornind de la chirurgia generală şi cea infantilă, contribuţii importante având şi tehnicienii ortopedişti. Despre începuturile acestor specialităţi în marile oraşe ale ţării şi despre unele din primele articole de ortopedie-traumatologie publicate de compatrioţi în reviste internaţionale, aflăm din articolul dlui prof. dr. Dan V. Poenaru.

 

Actualităţi în tratamentul ortopedico-chirurgical al morbului Pott

de Prof. dr. Dan V. POENARU - apr. 27, 2012

Tuberculoza osteoarticulară reprezintă 10–15% din tuberculozele extrapulmonare. Cele mai frecvente sedii ale infecţiei sunt coloana vertebrală, genunchiul şi şoldul. Despre tratamentul şi complicaţiile tuberculozei vertebrale, cea mai gravă leziune tuberculoasă de la nivelul scheletului, ne scriu dnii dr. Iulian Popa, dr. Dan Negoescu, prof. dr. Dan V. Poenaru şi dr. Bogdan Hogea.

 

Tratamentul ortopedico-chirurgical şi de recuperare funcţională al atropatiilor hemofilice

de Prof. dr. Dan V. POENARU - dec. 13, 2011

Artropatia cronică este manifestarea principală în formele moderate şi severe de hemofilie. Metodele de diagnostic, de tratament ortopedic şi chirurgical şi de recuperare funcţională în aceste cazuri sunt prezentate în articolul semnat de dnii prof. dr. Dan V. Poenaru, conf. dr. Jenel Marian Pătraşcu, dna prof. dr. Margit Şerban, dl dr. Bogdan Andor şi dna dr. Alina Totorean.

 

Etică şi ortopedie

de Prof. dr. Dan V. POENARU - aug. 5, 2011

   Putem afirma fără rezerve că medicina este o profesiune ce se ridică asupra celorlalte prin existenţa unor norme de etică bine definite şi prin înaltul său comportament moral.
   Noţiunea de etică nu este nouă. Ea provine din limba greacă – ethos (morală) – şi se referă la bunele moravuri, ca şi la normele de comportament. În medicină, etica se defineşte în principal ca o reflexie critică asupra comportamentului şi atitudinii de adoptat pentru a asigura pacientului un tratament optim care să-i permită ameliorarea calităţii vieţii. Etica face astfel parte integrantă din exerciţiul profesiunii medicale. (...)
 

O viaţă pentru frumuseţea eternităţii

de Prof. dr. Dan V. POENARU - apr. 29, 2011

    Oamenilor de litere le place să citeze fraza biblică „La început a fost Cuvântul“. Însă cei care slujesc alte muze afirmă că la început a fost gestul, ritmul, muzica sau culoarea. Nu ne amestecăm în disputa dintre muze şi nici nu ne propunem să stabilim cine sau ce a fost mai întâi. Dar ne place să credem că la început a fost inteligenţa creatoare. Numai omul inteligent era în stare să zămislească idei pe care să le transpună în pictură, în muzică, în versuri, să construiască o casă nu doar ca adăpost, ci şi ca lăcaş al artelor. (...)

Despre ziarişti şi sacrificiile lor

de Prof. dr. Dan V. POENARU - feb. 18, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Nevoia de identitate

de Prof. dr. Dan V. POENARU - ian. 28, 2011

   Lucian Blaga spunea într-un aforism: „Rădăcinile care te leagă de-un anume pământ, te leagă indirect, ce-i drept, dar inevitabil şi de un anumit meridian ceresc“. Găsesc că această maximă este o foarte binevenită introducere într-o problematică stringentă, ţinând seama de faptul că dificultăţile realităţii valorilor spirituale, ale procesului de creaţie suscită o largă şi complicată tematică. Aşa cum, în aforismul marelui Blaga, rădăcinile, pământul, meridianul ceresc vizează un rezultat superior, şi iniţiativele pe care ni le vom propune se intercondiţionează cu realităţile ţării – în cădere liberă, ca să ne amintim de romanul dragului nostru coleg clujean. (...)

Cui îi e frică de intelectualul din politică?

de Prof. dr. Dan V. POENARU - dec. 3, 2010

   Ciudată creatură şi intelectualul acesta. Încă de la momentul naşterii omenirii, s-a detaşat, fără ostentaţie, din rândurile comunităţii tribale. În timp ce alţii alergau după „hrana“ îmblănită, cu pene sau cu solzi, cea de toate zilele, învârtind ghioaga, amenajând locuinţe primitive în peşterile din creierii munţilor sau pe malurile periculoase ale fluviilor şi râurilor, a existat mereu o mână de oameni care au privit cerul, încercând să-i înţeleagă influenţa asupra comunităţii din care făceau parte. Acea mână de oameni, ca şi astăzi, a fost creierul din spatele creaţiei piramidelor, a marilor frumuseţi nemuritoare ale culturii şi civilizaţiei umane, a strategiilor care au permis o evoluţie progresivă şi nu o extincţie a rasei umane. (...)

Să ne întoarcem la o peşteră cu plasme şi „Jaguar“?

de Prof. dr. Dan V. POENARU - sept. 10, 2010

  Cred că nu se ştie cu exactitate când a apărut „vindecătorul“, respectiv medicul… Dar, având în vedere că încă de la ajutorul dat fiinţei umane să vină pe lume şi până la alinarea ultimului suspin, el este cel care îşi asumă responsabilitatea acestei misiuni, medicul a devenit indispensabil.
  Nu ştiu dacă, atunci când hotărăşte să devină medic, tânărul percepe foarte clar adevăratele dimensiuni ale carierei sale, de la latura pur ştiinţifică până la cea morală, etică, sau la cea socială. Foarte probabil că nu. Însă are tot timpul s-o facă – dacă o va face – o viaţă întreagă. (...)
 

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe