Newsflash

D. LASCU


STRATEGII ÎN ONCOLOGIE

de D. LASCU - aug. 12, 2011

   Sunt vreo zece ani de când autorităţile belgiene s-au sesizat de creşterea semnificativă a incidenţei tuberculozei (TB) în rândul populaţiei. Timp de cinci ani, acest indicator fusese de cca 1.000 de cazuri anual. Din 2005 însă, numărul pacienţilor cu TB care urmau corect tratamentul sau care au fost declaraţi vindecaţi a urcat cu 10%. Toate acestea – se arată într-un articol din nr. 1014 al hebdomadarului bruxellez LE GÉNÉRALISTE – se datorează, în bună parte, activităţii BELTA-TBnet – o structură organizată de guvern pentru a prelua acele cheltuieli privind tratamentul TB pe care nu le suportă asigurările de sănătate. (...)

RĂSPUNSURI LA DIVERSE ÎNTREBĂRI

de D. LASCU - aug. 5, 2011

   Din bogatul şi variatul sumar pe care hebdomadarul LE GÉNÉRALISTE îl propune în nr. 1011, ne-am oprit la câteva articole care răspund unor întrebări generate de practica medicală. • Cu ajutorul vitaminei D se poate evita cancerul? Chiar dacă unele elemente sugerează acest lucru, experţii consideră că nu e bine să ne grăbim punând căruţa în faţa cailor. Ce-i drept, rolul potenţial al vitaminei D în prevenirea cancerului este susţinut cu tot mai numeroase argumente, mai mult sau mai puţin întemeiate, şi suscită o activitate de cercetare din ce în ce mai intensă. (...)

ÎNGRIJIRILE MEDICALE ÎNTRE FATALISM ŞI COMPLIANŢĂ

de D. LASCU - iun. 17, 2011

   În domeniul îngrijirilor paliative, s-a acumulat o solidă experienţă legată, mai ales, de îngrijirea bolnavilor de cancer. Dar e cert că şi alte categorii de suferinzi necesită măsuri de acelaşi gen. Este şi cazul BPOC – se menţionează într-un articol din nr. 1004 al hebdomadarulu belgian LE GÉNÉRALISTE. Dacă în ce priveşte cancerul – arată revista – îngrijirile paliative se bazează pe posibilitatea de a determina faptul că un anumit bolnav prezintă sau nu un risc mare de deces, referitor la BPOC acest lucru e mai puţin evident: există, desigur, un număr de markeri (stadiul bolii, starea nutriţională, comorbiditate cardiacă sau depresivă, calitatea vieţii, vârsta), dar predicţiile rămân dificil de stabilit cu precizie. (...)

CĂND GRAVIDA TREBUIE TRATATĂ

de D. LASCU - apr. 29, 2011

    Femeia căreia i s-a diagnosticat un cancer de sân în timp ce e însărcinată nu trebuie să aştepte naşterea pentru a începe chimioterapia. Aceasta este concluzia unui studiu întreprins de specialiştii germani şi prezentat în nr. 996 al săptămânalului belgian LE GENERALISTE. Adevărul e că diagnosticul de cancer mamar pus în timpul sarcinii ridică pentru viitoarea mamă, pentru cei apropiaţi ei, dar şi pentru echipa de medici o serioasă dilemă: ce trebuie să primeze – sănătatea femeii sau cea a copilului ce urmează să se nască? (...)

AERUL, ALCOOLUL, SENECTUTEA

de D. LASCU - apr. 1, 2011

    Cantităţile mari de particule fine existente în aer reprezintă un factor de risc, ce poate provoca unele incidente cardiovasculare. Cercetătorii care s-au ocupat de această problemă au arătat că sunt în joc o serie de mecanisme, iar hebdomadarul belgian LE GENERALISTE le acordă un amplu spaţiu în nr. 993. Creşterea morbidităţii şi mortalităţii cardiovasculare legate de particulele fine din aer – arată revista – este atribuită, în mod obişnuit, incidentelor acute, care, la rândul lor, sunt produse de fenomene ischemice, de o disfuncţie endotelială, de o activare a sistemului fibrinolitic sau, poate, de o destabilizare a plăcilor ateromatoase. (...)

CERCURI VICIOASE

de D. LASCU - feb. 11, 2011

   „În medicină se poate întâlni orice, chiar şi părinţi ce nu vor să-şi lase copiii să fie vaccinaţi“. Aşa începe un articol pe care l-am citit cu interes în nr. 987 al revistei belgiene LE GENERALISTE. Însă până şi în asemenea situaţii – arată amintita publicaţie – „mai există piste ce pot fi explorate“. Refuzul parental al vaccinării – situaţie destul de des întâlnită chiar şi în ţările avansate – îl pune pe medic în faţa unor dileme ce nu pot fi uşor gestionate. Ceea ce a făcut din problema aceasta o temă luată în dezbatere de participanţii la recentul Congres al European Academy of Pediatric Societies, care şi-a ţinut lucrările la Copenhaga. Cercul vicios creat de această situaţie constă, pe de o parte, în faptul că vaccinurile, fiind mijloace de prevenire a bolilor, neacceptarea lor poate fi periculoasă pentru copil, iar pe de altă parte – ignorarea opiniei părinţilor duce la pierderea încrederii acestora în medic. (...)

DIFICULTĂŢI, PERTURBĂRI, INIŢIATIVE

de D. LASCU - ian. 28, 2011

   Cel puţin teoretic, părea rezonabil ca mamele afectate de cancer al sânului să fie sfătuite să nu-şi alăpteze copilul. Şi asta de teama ca mediul hormonal creat de actul alăptării să nu le aducă prejudicii, dar, mai ales, deoarece se putea presupune că numeroasele substanţe administrate acelor femei trec în secreţia lactată, tratamentul anticanceros putând deveni astfel vătămător pentru copil. Revista belgiană LE GENERALISTE publică în nr. 985 o relatare despre cercetările privind acest subiect, întreprinse sub egida ESMO (European Society for Medical Oncology), în cadrul cărora s-a ajuns la concluzia că alăptarea după un cancer mamar nu are efecte negative. (...)

ASTMUL, URAGANUL ŞI INIMA

de D. LASCU - ian. 14, 2011

    Adesea, săptămânalul LE GENERALISTE oferă cititorilor săi câte o amplă relatare privind cele mai interesante comunicări prezentate la diverse reuniuni medicale de prestigiu. Un asemenea grupaj, inspirat de lucrările celui de-al 20-lea Congres al ERS (European Respiratory Society), care a avut loc, mai demult, la Barcelona, a apărut în nr. 982 al amintitei publicaţii belgiene. (...)
 

DIFICULTĂŢI, EŞECURI, SPERANŢE

de D. LASCU - ian. 7, 2011

   În secolul trecut, Europa occidentală a cunoscut o spectaculoasă reducere a incidenţei tuberculozei (TB). În ultimele două decenii, după o lungă perioadă de stabilizare, se remarcă o tendinţă de creştere a numărului de cazuri de TB, atribuită unor factori diverşi: intensificarea circulaţiei şi migraţiei oamenilor, mai ales a celor ce provin din ţări cu o puternică endemie (cum e fosta URSS), pauperizarea locuitorilor unor cartiere urbane, infecţia HIV/SIDA, slăbirea eforturilor depuse altădată întru combaterea TB, dar, mai ales, apariţia unor forme de tuberculoză rezistente la tratament. Ca urmare, TB ucide, anual, două milioane de persoane de pe toate meridianele. Pornind de la aceste date, revista belgiană LE GENERALISTE face, în nr. 980, o prezentare a situaţiei actuale a acestei boli. (...)


 
 

EUROPA MĂSOARĂ TENSIUNEA ARTERIALĂ

de D. LASCU - oct. 15, 2010

   Capitala Norvegiei a găzduit, recent, cea de a 20-a ediţie a European Meeting on Hypertension, organizată de European Society of Hypertension, la care au participat specialişti de prestigiu de pe tot continentul nostru. Iar săptămânalul belgian LE GENERALISTE i-a consacrat, în nr. 972, un grupaj ce prezintă câteva din cele mai interesante teme abordate acolo, la care ne vom referi în cele ce urmează. • Din cauza unei serii întregi de factori, măsurarea presiunii sanguine cu tensiometrul montat la braţul pacientului poate da, uneori, date eronate. (...)

BOLI CARENŢIALE & BOLI UITATE

de D. LASCU - sept. 24, 2010

    Adesea, revista belgiană LE GENERALISTE aduce în prim-plan câte o afecţiune fie provocată de cauze mai ciudate, fie una de-a dreptul… uitată. De asemenea boli se ocupă amintitul hebdomadar şi în nr. 969. Unul din articole se referă la rolul pe care un element precum cuprul (Cu) îl are în organism. Mai exact: ce se întâmplă când el se găseşte acolo în cantităţi prea mari sau – dimpotrivă – prea mici. Astfel, boala Wilson sau degenerescenţa hepato-lenticulară este o afecţiune genetică de transmisie autosomal recesivă, caracterizată printr-o acumulare de Cu tisulară hepatică, cerebrală şi pericorneeană („inelul Kayser-Fleischer“) produsă de o mutaţie a genei ATP7B, cea care asigură transportul acestui element în interiorul hepatocitelor. (...)

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe