Newsflash

Conf. dr. Costin CĂRUNTU


Giuseppe Argenziano: „Este momentul ca toţi dermatologii din România să utilizeze dermatoscopia“

de Conf. dr. Costin CĂRUNTU - mar. 21, 2014

Care este importanţa dermatoscopiei, cât de mult este utilizată de dermatologi şi de medicii de familie, care sunt ariile de cercetare în domeniu – iată doar câteva din întrebările la care răspunde prof. dr. Giuseppe Argenziano, preşedintele Societăţii Internaţionale de Dermatoscopie, în interviul realizat de dr. Costin Căruntu.

INOVAŢIE ŞI CALITATE ÎN ONCOLOGIE

de Conf. dr. Costin CĂRUNTU - iul. 29, 2011

   La întrebarea dacă poate fi accelerat ritmul inovaţiilor şi schimbărilor în terapia anticancer fără a afecta legătura cu umanitatea şi dorinţa de a aduce vindecare pacienţilor noştri, răspunsul este „da“, în JOURNAL OF CLINICAL ONCOLOGY – ediţia în limba română nr. 1/2011. (...)
 

STILUL DE VIAŢĂ ŞI „EPIDEMIA“ DE DIABET ZAHARAT TIP 2

de Conf. dr. Costin CĂRUNTU - mai 20, 2011

   Editorialul revistei DIABETES CARE – ediţia în limba română din nr. 1/2011 abordează Optimizarea stilului de viaţă în prevenţia primară a diabetului zaharat tip 2 ca o necesitate imperioasă în urma creşterii explozive – îndeosebi în ultimele două decenii – a incidenţei bolilor metabolice în general, a diabetului zaharat tip 2 în special. Această creştere se corelează în primul rând cu stilul de viaţă nesănătos (alimentaţie hipercalorică, hiperglucidică, hiperlipidică, sedentarism) ce antrenează supraponderabilitate, obezitate, dar şi majorare de două până la cinci ori a riscului de boli aterosclerotice cardiovasculare sau cerebro-vasculare, arteriopatii periferice etc. (...)
 

CONSENS ŞI CONFRUNTĂRI ÎN DIABETOLOGIE

de Conf. dr. Costin CĂRUNTU - feb. 18, 2011

   Editorialul revistei DIABETES CARE – ediţia în limba română, nr. 4/2010, precum şi articolul din partea Comitetului Internaţional de Consens asupra HbA1c se referă la Declaraţia de consens 2010 cu privire la standardizarea internaţională a determinării hemoglobinei A1c. Dozarea hemoglobinei glicozilate (HbA1c) reprezintă standardul de aur al evaluării controlului glicemic pe termen lung – permiţând calcularea valorilor medii ale glicemiei din precedentele două-trei luni. (...)

RADIO-CHIMIO-IMUNOTERAPIE ŞI TRATAMENT ONCOLOGIC PERSONALIZAT

de Conf. dr. Costin CĂRUNTU - dec. 24, 2010

   În editorialul revistei JOURNAL OF CLINICAL ONCOLOGY – ediţia în limba română – nr. 3/2010, Control local mai bun în cancerul rectal: agenţii radiosensibilizatori sau doza de radioterapie?, autorii (Tepper J. E. şi Wang A. Z.) subliniază importanţa clinică majoră a găsirii strategiei optime pentru creşterea eficienţei terapeutice, dar cu efecte adverse cât mai mici. În cancerul rectal, adevărata ţintă a chimioradioterapiei nu este masa tumorală propriu-zisă, ci prelungirile microscopice ale tumorii, neabordabile chirurgical. Un control local mai bun poate fi obţinut fie prin creşterea dozei de radioterapie (limitată de necesitatea evitării lezării intestinului subţire, a vezicii urinare etc.), fie prin utilizarea agenţilor radiosensibilizatori – medicamente ce „sensibilizează“ selectiv procesul neoplazic la radioterapie. (...)

Microscopia confocală de reflectanţă

de Conf. dr. Costin CĂRUNTU - dec. 10, 2010

   Incidenţa cancerului cutanat a cunoscut o creştere exponenţială în ultimele decenii, ceea ce a condus la acuta necesitate de a dezvolta noi tehnici şi tehnologii diagnostice. Un bun exemplu în acest sens îl constituie microscopia confocală de reflectanţă, tehnică neinvazivă de investigare în timp real a leziunilor cutanate, dezvoltată în ultimii 15 ani. Îmbunătăţirea calităţii imaginii, creşterea manevrabilităţii sistemului de preluare a imaginilor şi extinderea aplicabilităţii clinice sunt doar câteva argumente ce pledează pentru utilizarea metodei. Mai multe detalii, într-un articol semnat de dl dr. C. Căruntu. (...)
 Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Terapii moderne în psoriazis

de Conf. dr. Costin CĂRUNTU - nov. 5, 2010

    La 29 octombrie 2010 – Ziua Mondială a Psoriazisului – nou-înfiinţata Comisie de experţi în psoriazisul mediu şi sever (acreditată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate) a organizat o conferinţă de presă, menită să atragă atenţia asupra severităţii acestei afecţiuni şi modului în care psoriazisul afectează viaţa bolnavilor. În cadrul acestei conferinţe, a fost anunţată iniţierea unui program ce va facilita accesul pacienţilor cu psoriazis la tratamente ultramoderne, ale căror costuri sunt acoperite de CNAS. (...)
 

Societatea Română de Dermato-Oncologie

de Conf. dr. Costin CĂRUNTU - oct. 15, 2010

    Prima Conferinţă a Societăţii Române de Dermato-Oncologie cu tema Coordonate oncologice în dermatologie s-a desfăşurat, recent, la Bucureşti, cu participarea a numeroşi medici dermatologi. Reuniunea a beneficiat de prezenţa unor invitaţi de prestigiu, personalităţi recunoscute internaţional ale chirurgiei dermatologice, precum dnii dr. Lawrence Field, profesor emerit al Universităţii California, dr. Perry Robins, profesor emerit al Universităţii din New York şi preşedinte-fondator al Societăţii Internaţionale pentru Dermato-Chirurgie, prof. dr. Antonio Picoto, membru în comitetul de conducere al Academiei Europene de Dermatologie şi Venerologie, prof. dr. Arie Orenstein, fost preşedinte al Asociaţiei Medicale din Israel, prof. dr William Hanke, de la Universitatea de Medicină din Indiana, fost preşedinte al Societăţii Internaţionale pentru Dermato-Chirurgie. (...)

Congres mondial de chirurgie dermatologică, la Bucureşti

de Conf. dr. Costin CĂRUNTU - oct. 15, 2010

    După organizarea, în aprilie 2008, la Bucureşti, a Congresului European de Medicină Estetică, anul acesta, Societatea Română de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală (SRME) a revenit cu o nouă premieră pentru activitatea ştiinţifică din România. Astfel, în perioada 23–26 septembrie, la hotelul Radisson Blu din Bucureşti, s-au desfăşurat, pentru prima dată în Europa de Est, lucrările celui de-al 31-lea Congres al Societăţii Internaţionale pentru Chirurgie Dermatologică (International Society for Dermatologic Surgery – ISDS), în parteneriat cu SRME, tema reuniunii fiind: „Actualitate şi trenduri în dermato-chirurgie“. (...)

Dermatoscopia în dermato-oncologie

de Conf. dr. Costin CĂRUNTU - mai 21, 2010

    În modernul Amfiteatru Clinic al Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti, între 6 şi 8 mai a.c., s-au desfăşurat lucrările seminarului cu tema „Principii de dermatoscopie – aplicaţii clinice ale dermatoscopiei“, organizat sub coordonarea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ Bucureşti, în cadrul proiectului „Dezvoltarea dermato-oncologiei ca linie integrată de învăţământ superior medical (studii de licenţă şi masterat) şi a unei reţele interuniversitare de parteneriat în domeniu“, finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007–2013, axa prioritară nr. 1 – „Educaţia şi formarea profesională în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere“, domeniul major de intervenţie 1.2. – „Calitate în învăţământul superior“. Această manifestare ştiinţifică a reunit, alături de studenţi şi masteranzi, numeroşi medici dermatologi din România, dar şi specialişti din Ungaria şi Italia. (...)

 

Un proiect curajos în domeniul dermato-oncologiei

de Conf. dr. Costin CĂRUNTU - mar. 19, 2010

   Sala de Consiliu a Facultăţii de Medicină din Bucureşti a găzduit miercuri, 3 martie a. c., conferinţa de deschidere a proiectului „Dezvoltarea dermato-oncologiei ca linie integrată de învăţământ superior medical (studii de licenţă şi masterat) şi a unei reţele de parteneriat interuniversitare în domeniu“. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007–2013 şi se va desfăşura pe o perioadă de trei ani. (...)
Articolul integral îl puteti citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe