Newsflash

Dr. Traian IONESCU


Reflecţii europene

de Dr. Traian IONESCU - iul. 27, 2012

Recent publicată la Editura Viaţa Medicală Românească, cartea dlui dr. Sebastian Nicolau, Spovedanie la capătul vieţii..., este reprezentativă pentru experienţele tuturor celor care şi-au părăsit ţara în căutarea – eşuată – a unei vieţi mai bune. Resorturile acestor eşecuri sunt explicate de dl dr. Traian Ionescu, la Cartea confraţilor.

 

Demografie, Epidemiologie, Sănătate Publică

de Dr. Traian IONESCU - iul. 13, 2012

„Pledez pentru ca institutele şi catedrele de sănătate publică să refacă, la nivelul lor, grupuri de cercetare (…) care să abordeze problemele fundamentale de sănătate. În cazul nostru, lipsa de participare publică a acestor institute şi catedre la problemele de demografie ridicate de sistemul de sănătate este dezamăgitoare“, scrie dl dr. Traian Ionescu, fost expert OMS, la finalul unui amplu excurs asupra importanţei abordării demografiei moderne în sănătatea publică.

 

Privatizarea şi asigurările sociale în proiectul privind organizarea sistemului sanitar

de Dr. Traian IONESCU - feb. 8, 2012

Adresam, în urmă cu două săptămâni, o invitaţie către profesioniştii din sistemul nostru de sănătate, de a se implica, prin exprimarea unor puncte de vedere pertinente, în domeniul specific de activitate, cu speranţa că aceste contribuţii vor fi luate în seamă de diriguitorii sistemului de sănătate din ţara noastră atunci când vor purcede la redactarea textului noului proiect de reformă în sănătate.
Publicăm alăturat răspunsul dlui dr. Traian Ionescu la îndemnul redacţiei noastre şi reiterăm, şi pe această cale, invitaţia adresată specialiştilor, de a formula propuneri pentru designul sistemului. Înainte de a fi prea târziu. (Dr. A. M.)

Reforma în ceasul al doisprezecelea

de Dr. Traian IONESCU - aug. 26, 2011

„Pentru a reface sistemul de sănătate din România pe termen mediu şi lung, va trebui ca Academia de Ştiinţe Medicale, Colegiul Medicilor, institutele şi centrele de specialitate să convingă Parlamentul României că, în problema sănătăţii populaţiei, amatorismul şi măsurile intempestive sunt nocive. Va fi util ca prin lege să se înscrie obligaţia administraţiei statului de a consulta instituţiile numite mai sus, înaintea luării oricăror măsuri. Există evidenţa că, neprocedându-se astfel, s-a reuşit ca reforma trâmbiţată să menţină România în fruntea celor mai rele şi ruşinoase rămâneri în urmă în domeniul sănătăţii publice, cu consecinţele cele mai nefaste asupra sănătăţii populaţiei“, scrie dl dr. Traian Ionescu într-o amplă analiză a politicii de sănătate publică – însoţită de soluţii concrete, care ar putea, chiar şi în al douăsprezecelea ceas şi fără sprijinul explicit al decidenţilor de la centru, să se constituie într-o redresare a stării actuale din sistemul de sănătate românesc, într-un interval de trei-patru ani.

 

Sănătatea publică şi propunerile unei reorganizări administrativ-teritoriale a ţării

de Dr. Traian IONESCU - iul. 22, 2011

   Organizarea tipurilor de unităţi medico-sanitare într-un teritoriu reprezentând osatura infrastructurii pe care se sprijină funcţionarea „sistemului de sănătate“ cere nu numai competenţă, dar, în principal, şi ca decizia să se sprijine pe studii temeinice. (...)
 

Dispariţia „esenţelor“

de Dr. Traian IONESCU - iul. 15, 2011

   Cartea Avatarurile unei vieţi a dlui dr. Sebastian Nicolau vorbeşte despre cum poţi trăi când există conştiinţe care încearcă insistent să îţi impună propria concepţie. Despre înţelesurile existenţialiste şi trecerea de la „posibilităţi la realitate“ ne scrie dr. Traian Ionescu. (...)
 
 

Scrisoare deschisă ministrului sănătăţii cu adresă privind reorganizarea spitalelor

de Dr. Traian IONESCU - mar. 4, 2011

   Juvenal a scris într-un vers: „Hoc volo, sic jubeo, sit pro ratione voluntas“, ceea ce s-ar traduce liber: „pentru că vreau (eu), ordon (şi astfel) voinţa mea înlocuieşte raţiunea“. O afirmaţie făcută şi de dv. în legătură cu reforma spitalicească, apărută în presă; anume, neprimind propuneri de la puterea locală, pe care aţi descentralizat-o „de la birou“, aţi trecut la acţiune şi o faceţi dv. cum voiţi. Îmi permit să adaug, însă, că o realizaţi fără să cunoaşteţi complexitatea problemei, reducând-o la o simplă problemă de contabilitate... (...)

Medicina preventivă

de Dr. Traian IONESCU - dec. 24, 2010

   „Reforma sistemului de sănătate începută în România în urmă cu 20 de ani a schimbat paradigma de organizare, înlocuind modelul «serviciului naţional de sănătate» cu cel al «sistemului de asigurări sociale de sănătate», niciodată însă în practică până la capăt…“, este una dintre premisele analizei lucide realizate de dl dr. Traian Ionescu, pe tema activităţilor de sănătate publică şi medicină comunitară, piloni de bază ai medicinii preventive. (...)
 

Despre reforma instituţiilor de sănătate publică

de Dr. Traian IONESCU - aug. 13, 2010

   Dacă studiezi o carte serioasă de management, la capitolul care tratează nu cum să dispară o întreprindere sau o instituţie, ci cum să reziste sau să se dezvolte în condiţii noi şi într-un mediu turbulent (pentru această treabă este nevoie de manageri), vei găsi în subcapitolele privind planificarea şi strategia următoarele: „Este evident că metodele tradiţionale ale planificării pe termen lung cu atenţia lor îndreptată în «interior», cu accent pe buget şi personal, au devenit nepotrivite şi insuficiente pentru conducerea organizaţiilor într-un mediu turbulent. (...)

Respectarea jurământului hipocratic

de Dr. Traian IONESCU - iul. 9, 2010

   Autorul – dr. Sebastian Nicolau – începe cartea sa, AVATARUL UNUI JURĂMÂNT. PERIPLU ÎN CABINETELE A OPT MINIŞTRI AI SĂNĂTĂŢII, şi o sfârşeşte cu câte o scrisoare către un prieten de-o viaţă – la îndemnurile căruia s-a decis să consemneze fapte trăite în perioada unui secol zbuciumat, o scriere memorialistică, dar şi de istorie şi dialog cu vremurile şi oamenii. În scrisoarea finală către acelaşi prieten, precizează că lasă cititorilor dreptul moral de „a-l judeca“.
  Rămas orfan la 10 ani, urmare a morţii tatălui, ofiţer în războiul din Est, venit bolnav şi zdrobit psihic din prizonieratul în URSS, autorul-personaj creşte sub ocrotirea mamei şi ajutorul material al unui unchi paternal. Şcoala primară şi Liceul „Cantemir Vodă“ din Bucureşti lasă urme adânci nu numai în amintire, dar şi în formarea intelectuală a tânărului, datorită valorii profesorilor pe care, cu recunoştinţă şi respect, îi evocă. Deşi cu o medie care îi dădea drept să se înscrie fără examen la orice universitate, „ratează“ interviul la Facultatea de Medicină, fiind „preferat“ de către comisie fiul unui profesor medic. (...)

ANCHETA EPIDEMIOLOGICĂ TRANSVERSALĂ – cerinţe europene, pionierat românesc –

de Dr. Traian IONESCU - ian. 8, 2010

Statistica în care sunt cuprinse atât cazurile noi de îmbolnăviri (incidenţa), cât şi cele rămase în evidenţă (prevalenţa), completată prin raportarea şi a altor date de morbiditate (spitalicească, ambulatoriu de specialitate, medicina primară, incapacitatea temporară etc.) reuşeşte să formeze un tablou al morbidităţii, necesar conducerii operaţionale de rutină. (...)

Necunoaşterea şi neglijenţa – (alte) vicii ale sistemului sanitar*

de Dr. Traian IONESCU - nov. 20, 2009

Uniunea Europeană, prin organizaţia sa de specialitate (EUROSTAT), şi OMS au iniţiat o acţiune pentru cunoaşterea dimensiunii statistice a diferenţelor dintre ţările europene în privinţa certificării diagnosticului cauzelor de deces. În acest scop, a fost elaborată o metodologie unitară – Certificarea cauzelor de deces în Europa – şi s-a propus schimbul de informaţii între ţări sau, dacă acesta nu se poate realiza, între departamente (regiuni, judeţe) ale aceleiaşi ţări. (...)

Teorii şi idei privind Cunoaşterea

de Dr. Traian IONESCU - oct. 30, 2009

Voi încerca în cele ce urmează să fac o prezentare a cărţii colegului meu Dan Farcaş, doctor în matematică, membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale, intitulată LABIRINTUL CUNOAŞTERII (capcane, prejudecăţi şi recomandări). (...)

Indicatori de evaluare a activităţii medicale

de Dr. Traian IONESCU - oct. 23, 2009

Într-un articol util, din păcate fără ecou în rândul managerilor şi medicilor din spitale, publicat anul acesta în „Viaţa medicală“, „Indicatorii de sănătate în Uniunea Europeană şi evaluarea“, dna ec. Ioana Perţache spunea: „evaluarea nu se poate numi ca atare dacă, pe baza unui şir de date culese după criterii şi norme, nu poate să formuleze o judecată asupra unui rezultat, activitate, resurse etc. – ceea ce din start înlătură improvizaţia, cerând cunoaştere prin studiu şi aplicaţie“. (...)

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe