Newsflash
Internaționale Știri

Avertisment: omenirea nu este pregătită pentru următoarea pandemie

de L. Budin - oct. 30 2023
Avertisment: omenirea nu este pregătită pentru următoarea pandemie

Omenirea rămâne nepregătită pentru o eventuală criză de sănătate, arată o analiză publicată de The Global Preparedness Monitoring Board (GPMB).

Consiliul de Monitorizare a Pregătirii Globale (GPMB), care evaluează stadiul activităților de prevenție pentru a preîntâmpina eventuale crize sanitare, a avertizat într-un raport recent că abilitatea omenirii de a face faţă unei potenţiale ameninţări pandemice rămâne inadecvată.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Banca Mondială au creat GPMB în 2018, ca reacţie la epidemia mortală de Ebola din Africa de Vest. Această organizație are scopul de a analiza pregătirile efectuate la nivel mondial şi de a formula recomandări, informează dpa și Agerpres.

Anumite progrese au fost realizate după declanșarea pandemiei de COVID-19, notează raportul, dar unele ţări şi-au redus pregătirile care vizau o reacţie rapidă la crize similare, în timp ce puţine progrese au fost înregistrate în alte state.

Organizaţia a formulat mai multe sugestii pentru a îmbunătăţi pregătirea la nivel global pentru situaţii de criză. Ţările trebuie să îşi consolideze monitorizarea pentru a putea să detecteze noile boli într-un stadiu incipient, afirmă raportul. Colectarea de date şi capacitatea analitică trebuie, de asemenea, să fie îmbunătăţite.

Ţările sărace au nevoie de sprijin financiar şi de reeşalonarea datoriilor pentru a putea să asigure resurse în acest sens. Un fond planificat de 10 miliarde de dolari pentru prevenirea şi pregătirea pentru următoarea criză de sănătate ar trebui să fie finanţat de urgenţă, notează GPMB.

Cercetările medicale şi dezvoltarea de noi medicamente nu trebuie să fie concentrate doar în câteva ţări, aşa cum s-a întâmplat în timpul pandemiei COVID-19. Societatea civilă trebuie să se implice mai mult. 

Copreședintele GPMB, Kolinda Grabar-Kitarovic, a spus că lipsa de încredere între ţări şi între cetăţeni şi autorităţi îngreunează acțiunile de prevenire, pentru a face față viitoarelor pandemii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe