Newsflash
OPINII

BBC, interesat de poziţia ICN privind recrutările din ţările sărace

de Biroul de Presă ICN - iun. 30 2023
BBC, interesat de poziţia ICN privind recrutările din ţările sărace

Poziţia Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali privind recrutarea internaţională a asistenţilor medicali a ajuns știrea principală pe canalele BBC, în emisiunea emblematică „Today” a Radio 4 și BBC World Service.

Poziţia Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali privind recrutarea internaţională a asistenţilor medicali a ajuns știrea principală pe canalele BBC, în emisiunea emblematică „Today” a Radio 4 și BBC World Service. Într-un articol principal, prezentat în reţeaua BBC, au fost subli­niate îngrijorările profunde ale Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN) create de recrutarea internaţională a asistenţilor medicali din ţările mai sărace, pentru a profesa în cele mai bogate.

 O echipă de jurnaliști de la postul menţionat a constatat că peste 1.200 de asistenţi medicali au părăsit Ghana pentru a lucra în  Regatul Unit, în anul 2022. Aceasta în ciuda faptului că recrutarea  „activă” din Ghana și din alte 54 de ţări este interzisă, în conformitate cu normele OMS

Jurnaliștii au vorbit cu Perpetual Ofori-Ampofo, președintele Asociaţiei asistenţilor medicali și moașelor din Ghana, care a declarat că pierderea asistenţilor medicali specializaţi, cu experienţă și vechime, afectează sistemul de sănătate din această ţară. Potrivit acesteia, deși asistenţii medicali au dreptul de a călători în străinătate pentru a lucra, guvernul din Ghana ar trebui să ia mai multe măsuri pentru a-i convinge să rămână în ţară.

Situaţia riscă să scape de sub control

Invitat de BBC să comenteze asupra situaţiei, Howard Catton, directorul executiv al ICN, a declarat că migraţia din ţări precum Ghana riscă să scape de sub control. În acest context, el a făcut referire la guvernele mai bogate care propun acorduri ad-hoc care nu recompensează corespunzător ţările mai sărace din care au făcut recrutările. În opinia sa, aceste ţări mai bogate trebuie să evite ceea ce directorul ICN a descris ca fiind „încercarea de a crea o aparenţă de respectabilitate etică, în loc să reflecte costurile reale suferite de ţările care își pierd asistenţii medicali”.

ICN este de părere că toate ţările ar trebui să depună eforturi în direcţia autosuficienţei în ceea ce privește furnizarea de asistenţi medicali autorizaţi. Între timp, sunt necesare contribuţii mai generoase din partea ţărilor de destinaţie, pentru a compensa ţările donatoare pentru pierderea numărului de asistenţi medicali și a expertizei acestora. Dar și pentru a scădea probabilitatea ca asistenţii medicali să își dorească să își părăsească ţara de origine. Astfel, toate ţările trebuie să investească în forţa de muncă a asistenţilor medicali și să aibă ca scop autosuficienţa în formarea propriilor asistenţi medicali. 

Howard Catton a afirmat că prezentarea ICN ca voce principală într-o relatare globală de o asemenea importanţă este semnificativă și o dovadă în plus a autorităţii, a reputaţiei, a vizibilităţii și a influenţei în creștere a ICN.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe