Newsflash
Internaționale

Campanie de vaccinare anti-HPV în Franţa

de Dr. Mariana MINEA - mar. 3 2023
Campanie de vaccinare anti-HPV în Franţa

Președintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat demararea unei campanii de vaccinare gratuită împotriva HPV a elevilor de clasa a V-a (echivalentul românesc al clasei a VI-a).

HPV
Vaccinarea împotriva HPV este cea mai eficientă înainte de începerea vieții sexuale.

 

Anunţul președintelui francez a fost asociat zilei de 4 martie, zi dedicată la nivel mondial luptei împotriva virusului papilloma uman (HPV).

În Franţa, vaccinarea anti-HPV este recomandată fetelor și băieţilor cu vârsta între 11 și 14 ani, iar adolescenţii care au ratat vaccinarea o pot recupera până la vârsta de 19 ani. Rata de acoperire vaccinală împotriva HPV este de 37% pentru fete și de 9% pentru băieţi. Imunizarea băieţilor a început în Franţa în decembrie 2019, cu puţin timp înainte de instalarea pandemiei.

Vaccinarea anti-HPV necesită un acord parental și nu este obligatorie. Din septembrie 2023, și farmaciștii, asistentele și moașele vor putea recomanda și administra vaccinul anti-HPV, a mai spus Macron.

În România, vaccinarea împotriva HPV a fost extinsă de la grupa de vârstă 11-14 ani la 11-18 ani.

Australia și-a propus să elimine până în 2028 cancerul de col uterin ca ameninţare a sănătăţii publice. Iar vaccinarea adolescenţilor în școli joacă un rol important în acest proces. În 2020, în rândul tinerilor australieni de 15 ani, rata vaccinării anti-HPV era de 81,5% pentru fete și de 76,8% pentru băieţi. De la 6 februarie a.c., autorităţile australiene administrează o singură doză de vaccin HPV (nonavalent), întrucât studiile arată că protecţia oferită este similară celei obţinute prin două doze. Persoanele imunocompromise vor avea nevoie de trei doze. Cei care au ratat vaccinarea își pot face vaccinul gratuit până la împlinirea vârstei de 26 de ani.

Armă împotriva cancerului

Virusul HPV provoacă peste 95% dintre cazurile de cancer de col uterin, precum și mare parte dintre cancerele anogenitale și orofaringiene. Se cunosc peste 100 de tulpini HPV, dintre care tulpinile 16 și 18 se află la originea a aproape 50% dintre leziunile precanceroase ale cervixului. Instrumentele medicale de prevenire a cancerului de col uterin sunt:

  • vaccinarea împotriva HPV;
  • screeningul prin testarea HPV – în funcţie de rezultatul testării, urmează investigaţii ce vizează detectarea leziunilor precanceroase induse de virus (testare Babeș-Papanicolau, colposcopie), precum și investigații care evaluează riscul de malignizare, precum dubla coloraţie citologică;
  • tratarea leziunilor precanceroase.

Citește și: Zilele IOB, un maraton pentru specialiști / Testare HPV sau citologie?

 


Notă autor:

https://www.lemonde.fr/societe/article/2023/02/28/papillomavirus-emmanuel-macron-annonce-une-campagne-de-vaccination-generalisee-dans-les-colleges_6163632_3224.html
https://www.health.gov.au/news/changes-to-hpv-vaccine-dose-schedule-for-young-australians
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1753-6405.13233

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe