Newsflash
ACTUALITATE Știri

Campanie dedicată sănătății reproducerii, derulată pe parcursul lunii iulie

de Magdalena Tănăsescu - iul. 1 2024
Campanie dedicată sănătății reproducerii, derulată pe parcursul lunii iulie

În această lună, Ministerul Sănătății, cu sprijinul Institutului Național de Sănătate Publică și al direcțiilor de sănătate publică, desfășoară campania „Informează-te! Implică-te! Alege soluția potrivită pentru tine”.

Este vorba de o campanie dedicată promovării sănătății reproducerii, prin care se urmărește în primul rând împuternicirea și încurajarea tinerilor de a lua decizii informate în ceea ce privește propria sănătate reproductivă. Se pune accent pe educarea privind comportamentele individuale de prevenire a infecțiilor cu transmitere sexuală – ITS, prevenirea sarcinii nedorite și utilizarea contracepției.

„Se urmărește, de asemenea, informarea și conștientizarea femeilor însărcinate și a celor care doresc să devină mame cu privire la diferitele aspecte ale sănătății sexuale (sănătății reproducerii), inclusiv asupra importanței consultului medical/ginecologic. Sunt de actualitate două problematici din sfera sănătății reproducerii: sarcinile la adolescente și tendința crescătoare a cazurilor noi cu infecții transmisibile sexual”, se menționează într-un comunicat al INSP

Sarcinile în rândul adolescentelor au consecinţe majore asupra sănătății acestora. Mamele adolescente cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani se confruntă cu riscuri mai mari de eclampsie, endometrită puerperală (inflamație a endometrului – mucoasa interioară a uterului) și infecții sistemice în comparație cu femeile cu vârsta mai mare. Complicațiile legate de sarcină și de naștere sunt principala cauză de deces în rândul fetelor cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani la nivel global.

„Nașterea la o vârstă fragedă, pe lângă posibilele complicații pe timpul sarcinii, implică probleme majore pentru mamă cauzate de dezvoltarea incompletă a aparatului reproducător. În plus, fenomenul are consecințe sociale precum abandonul școlar şi imposibilitatea financiară de a îngriji nou născutul”, se mai spune în comunicat.

Pe de altă parte, peste 1 milion de infecții cu transmitere sexuală (ITS) sunt dobândite în fiecare zi în întreaga lume, dintre care majoritatea sunt asimptomatice inițial. Se estimează că peste 500 de milioane de persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani au o infecție genitală cu virusul herpes simplex. Utilizarea metodelor contraceptive (prezervativ, diafragmă) reprezintă o alegere esenţială pentru prevenirea acestor infecţii. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe