Newsflash
CAMPANII

Beneficiile vaccinării antigripale la adult și la copil

de Florentina Ionescu - oct. 22 2021
Beneficiile vaccinării antigripale la adult și la copil

Gripa sezonieră este prevenibilă cu ajutorul vaccinului, însă dincolo de acest beneficiu real, vaccinarea antigripală are numeroase alte avantaje, , spun medicii de familie.

vaccin gripal bebePersoanele cu vârsta peste 65 de ani, copiii mici și sugarii, dar și persoanele cu afecţiuni cronice suferă cel mai mult din cauza gripei. Mesajul pe care trebuie să îl reţinem în această perioadă, când în ţara noastră a demarat campania de vaccinare antigripală gratuită a Ministerului Sănătăţii, este acela că toţi pacienţii pot dezvolta complicaţii grave de pe urma gripei – dacă nu se vaccinează –, cum ar fi pneumonia, miocardita sau encefalita, toate acestea putând duce la deces.

Cel mai important beneficiu al vaccinului îl reprezintă salvarea de vieţi, declară președintele grupului de lucru de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Gindrovel
Dumitra, medic primar de Medicina Familiei.

În plus, vaccinul previne boala, și chiar dacă „uneori poţi să te și îmbolnăvești, [prin vaccinare] poţi să nu dezvolţi forme severe de gripă, adică [doar] să dezvolţi o formă ușoară”, după cum explică medicul.  Alte beneficii ale vaccinului gripal sunt reprezentate de reducerea poverii bolii și de reducerea poverii economice.

În situaţia de pe urmă, dr. Gindrovel Dumitra se referă în special la faptul că gripa determină absenteism de la locul de muncă, cu scăderea performanţei economice a persoanelor care se îmbolnăvesc, „pentru că gripa, spre deosebire de alte boli respiratorii, se manifestă ca o formă severă de infecţie respiratorie care este acompaniată de simptome, de alterarea stării generale, de exemplu: dureri musculare, dureri articulare, senzaţia de rău, senzaţia că te-a lovit trenul”.

Toate aceste simptome determină persoanele cu gripă să rămână la domiciliu pentru o perioadă de cel puţin o săptămână, arată specialistul citat.

Grupele la risc, sfătuite să se vaccineze

În opinia coordonatorului grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF, este obligatoriu ca persoanele aflate în grupele la risc să se vaccineze în acest sezon împotriva gripei.

„Grupele la risc sunt reprezentate de: orice copil cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 5 ani, femeile gravide, orice persoană care are anumite boli cronice, precum și persoanele care au vârsta peste 65 de ani. Aceste persoane trebuie să ia decizia să se vaccineze antigripal, pentru că este cel mai bun lucru pe care îl pot face”, transmite dr. Gindrovel Dumitra pentru Viaţa Medicală.

Faptul că aceste persoane s-au vaccinat antigripal în anul precedent nu le protejează și anul acesta împotriva gripei.

Este bine ca vaccinarea antigripală să fie făcută cât mai repede pentru că deși, în general, epidemiile de gripă se înregistrează în lunile ianuarie și februarie, cazuri sporadice de gripă se pot înregistra și înainte de intervalul ianuarie-februarie, a subliniat dr. Marinela Stănculete, concierge doctor în cadrul clinicii Concierge Medical, medic specialist Medicină de Familie, cu expertiză în Îngrijirile paliative.

Nu amânaţi până când apare epidemia de gripă, vaccinaţi-vă acum, în octombrie!(Dr. Marinela Stănculete)

Beneficiile se extind pe mai multe planuri

Potrivit medicului concierge, vaccinarea antigripală are beneficii, în primul rând, personale, deci valabile în cazul fiecărei persoane în parte, și anume: de a nu face o boală care poate scoate pacientul din uz, o boală care poate avea o evoluţie imprevizibilă chiar și la oamenii sănătoși. În mod suplimentar, beneficiul personal se referă și la evitarea simultaneităţii de infectare cu virus gripal și virus SARS-CoV-2 în această perioadă.

„Iar beneficiile la nivelul unei populaţii sau al unei ţări se referă la faptul că și contagiozitatea, și transmiterea gripei scad. La fel, scade și riscul de a fi o solicitare foarte mare de servicii spitalicești pentru formele severe de gripă în spitale de boli infecţioase, care oricum sunt ocupate până la saturaţie cu cazurile COVID-19 cu forme moderate și severe. La asta se adaugă, evident, costurile economice ale fiecărui stat în parte și ale angajatorilor privaţi”, a completat dr. Marinela Stănculete.

Aceasta a pus accentul pe vaccinarea antigripală a persoanelor aflate în grupele la risc, amintind că măsura „se recomandă tuturor persoanelor care nu au contraindicaţii, cu întărirea recomandării de vaccinare pentru anumite categorii: unele de vârstă, altele la risc pentru a face forme severe de gripă”.

Vaccinarea pentru bolile cu intrare respiratorie pentru care există vaccin este foarte importantă la persoanele cu vârsta peste 65 de ani.
(Dr. Marinela Stănculete)

Un pericol real pentru gravide

Ezitarea femeilor însărcinate de a se vaccina antigripal este o greșeală, a precizat medicul concierge, iar vaccinarea antigripală la gravide este o măsură ce oferă protecţie atât pentru viitoarea mamă, cât și pentru copilul nenăscut. Importanţa imunizării împotriva gripei este cu atât mai mare cu cât femeia se apropie de termenul de naștere.

„Gripa poate evolua cu febră foarte mare, iar aceasta este un factor de pericol pentru dezvoltarea copilului în uter. Dacă gravida face și o formă de pneumonie sau meningită sau encefalită gripală, care sunt forme severe de gripă, atunci viaţa intrauterină a copilului este pusă în pericol”, a avertizat dr. Marinela Stănculete.

În plus, pentru gravidele care se află în ultimul trimestru de sarcină, vaccinarea antigripală este un deziderat și pentru că, în acest fel, mama va transmite copilului anticorpi împotriva virusului gripal. Astfel, atunci când vine pe lume, cel mic va fi protejat de virusul gripal: „Gripa poate afecta nou-născuţii și sugarii mici și, când se întâmplă asta, se întâmplă cu forme severe. Spre deosebire de alte infecţii virale respiratorii, gripa la nou-născuţi și la sugari este o infecţie cu potenţial grav la majoritatea dintre ei”.

Implicarea medicului de familie sau a pediatrului

Atunci când părintele are în vedere decizia de a-l imuniza pe copil împotriva virusului gripal, există unele praguri de vaccinare legate de vârsta celui mic. Aceste praguri depind și de producătorul respectivului vaccin gripal, precum și de tipul de vaccin gripal, a completat dr. Marinela Stănculete: „Vaccinurile care sunt cu administrare intranazală, de exemplu, nu pot fi administrate copiilor sub 2 ani. Vaccinurile gripale cu administrare injectabilă pot fi administrate și mai devreme în cazul produselor de la anumiţi producători, pentru că aceia au făcut studii”.

În cazul copiilor la care se face prima dată vaccinarea antigripală, este nevoie de administrarea a două doze de vaccin gripal, arată medicul, „dar decizia aceasta, cu ce fel de vaccin este vaccinat un copil, trebuie luată întotdeauna împreună cu medicul de familie sau cu pediatrul”.

Vârstnicii și bolnavii cronic, risc mai mare de deces

Medicul concierge subliniază că, în contextul epidemiologic actual generat de pandemia de COVID-19, vaccinarea antigripală este o măsură importantă în cazul persoanelor vârstnice. La persoanele de peste 65 de ani, în general, din cauza declinului fiziologic, scad și capacităţile imunologice de apărare a organismului.

Acest declin se întâmplă cu atât mai mult la vârstnicii care au anumite boli cronice: cardiace, pulmonare, renale, hepatice, metabolice. „La acești oameni, a face gripă înseamnă și un risc suplimentar de a face o formă severă de gripă – severă neînsemnând doar că te dor mai tare mușchii și că este febra mai mare. Formă severă înseamnă pneumonie gripală, encefalită gripală, meningită gripală, miocardită gripală, care ele însele sunt ameninţătoare de viaţă”, a declarat dr. Marinela Stănculete.

În plus, acest gen de complicaţii apărute de pe urma gripei pot destabiliza bolile cronice existente, indiferent că ele sunt metabolice, cardiace sau hepatice: „Atunci gripa la un vârstnic de peste 65 de ani înseamnă risc de moarte, mult mai mare decât la persoanele sub 65 de ani”.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, categoriile cele mai afectate de gripă, numite și categorii la risc, sunt următoarele: femeile însărcinate, în toate fazele dezvoltării fătului; cele care au în plan să rămână însărcinate; cele care au născut recent; cele care alăptează în sezonul gripei; copiii cu vârsta sub 5 ani; sugarii sub 6 luni; persoanele cu vârsta de peste 65 de ani; persoanele cu afecţiuni cronice (nu doar adulţii, ci și adolescenţii și copiii) precum astmul, diabetul zaharat, bolile de plămâni, persoanele cu HIV/SIDA, persoanele imunodeprimate etc.; personalul medico-sanitar, care are o expunere mai mare la virusul gripal.

Citește și: Dr. Marinela Stănculete: „Nu amânați să vă vaccinați antigripal”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe