Newsflash
CAMPANII

Dr. Marinela Stănculete: „Nu amânați să vă vaccinați antigripal”

de Florentina Ionescu - oct. 19 2021
Dr. Marinela Stănculete: „Nu amânați să vă vaccinați antigripal”

Campania anuală de vaccinare antigripală gratuită a Ministerului Sănătăţii a demarat luna aceasta, astfel că în cabinetele medicilor de familie și în farmacii vor ajunge doze de vaccin gripal pentru persoanele aflate în grupele de risc.

Am stat de vorbă la jumătatea lunii octombrie cu dr. Marinela Stănculete (foto), concierge doctor, cu expertiză în medicină generală și în îngrijiri paliative, de la clinica Concierge Medical din Capitală. 

Vă recomandăm și: Dr. Sandra Alexiu: „Vaccinul gripal este sigur” 

Anul acesta, la fel ca și anul trecut, spune concierge doctorul, recomandarea de vaccinare antigripală este în primul rând făcută la acele categorii de persoane care fac parte din grupele la risc. 

Mela Stanculete vaccinare antigripala si covid

„Desigur, ea [vaccinarea antigripală] se recomandă tuturor persoanelor care nu au contraindicații, cu mențiuni speciale, adică de întărire a recomandării pentru anumite categorii: unele sunt de vârstă, altele sunt de risc pentru a face forme severe de gripă”, a declarat dr. Marinela Stănculete pentru Viața Medicală.

Medicul a adăugat un aspect esențial în contextul epidemiologic actual, și anume că, din cauza pandemiei de COVID-19, este de asemenea important, ca persoanele la risc – și nu numai ele – să nu facă simultan gripă și COVID-19:

„Pentru că asta crește riscul de formă severă de COVID-19 și riscul de formă severă de gripă, dacă cele două infecții se petrec simultan. De aici vine această diferență față de anii precedenți”.

Concierge doctorul Marinela (Mela) Stănculete a ținut să sublinieze că este important de știut că cele două vaccinuri (cel gripal și cel împotriva COVID-19) pot fi administrate simultan, ceea ce înseamnă că pot fi făcute în același moment, în aceeași zi:

„Simultan nu înseamnă neapărat în aceeași secundă. Ideal este să se administreze în brațe diferite, dar se pot administra și în același braț, însă între cele două locuri de injectare trebuie să existe o distanță de minimum trei centimetri. Administrarea este identică, în sensul de administrare intramusculară. Nu există riscuri de sumare a reacțiilor adverse, care oricum sunt rare. Și nu există nici posibilitatea ca eficiența vreunuia dintre cele două vaccinuri sau a amândurora să fie diminuată din cauza administrării simultane”.

Un alt lucru esențial pe care este bine să îl cunoască populația României este că ambele vaccinuri pot fi administrate atunci când persoana nu are semne de infecție acută. 

Când începe campania de vaccinare antigripală gratuită 

„Acestea sunt contraindicații relative, în sensul de amânare a vaccinării pentru orice fel de vaccin, inclusiv pentru acestea două”, a menționat dr. Mela Stănculete legat de vaccinul gripal în sezonul 2021-2022.

vaccinare antigripala pandemie covid-19

În contextul epidemiologic actual, mai spune concierge doctorul, este important, pe de o parte, să se țină cont de simultaneitatea infectării cu virus gripal și virusul care cauzează COVID-19, precum și de convalescențele pe care le pot avea unii pacienți:

„Pentru că după gripă rămânem ca după atâtea alte viroze cu o stare, pe lângă cea de slăbiciune, de susceptibilitate la alte infecții virale. În plus, între administrarea unui vaccin și apariția titrului optim de anticorpi protectori, pentru vaccinul gripal este nevoie de 10-14 zile. La fel și pentru cel anti-COVID. Dar pentru vaccinul anti COVID, această raportare se referă la cea de-a doua doză, când vaccinarea presupune două doze”.

Mesaje-cheie de care  să ținem cont în acest sezon rece

În încheierea discuției noastre, medicul Mela Stănculete a dorit să transmită un mesaj și să tragă câteva concluzii referitoare la importanța vaccinării antigripale.

Primul mesaj ar fi că este mai important ca oricând să ne vaccinăm antigripal, atât pentru noi, cât și pentru cei din jur. Al doilea mesaj este: să nu luați decizii de nevaccinare în urma discuțiilor cu prieteni, [cu cei din] familie sau în urma unor știri din mass-media, ci numai în urma discuției cu medicul de familie – sau, până la urmă, [după discuția] cu orice medic, în așa fel încât să vă puteți exprima toate întrebările și temerile și să primiți răspunsuri care să vă ajute să decideți în cunoștință de cauză, și nu după mituri și temeri fără temei. Iar cel de-al treilea mesaj: nu amânați să vă vaccinați antigripal. Nu amânați până când apare epidemia de gripă, faceți asta acum, în octombrie!”, a subliniat dr. Mela Stănculete, concierge doctor. 

Riscurile infectării cu virusul gripal sunt multiple

Printre complicațiile gripei se numără pneumonia și encefalita (adică inflamația creierului). Persoanele cu afecțiuni medicale preexistente au un risc mai mare de înrăutățire a acestora în urma infecției cu virusul gripal, atrag atenția medicii. 

După gripă, riscul de atac de cord crește de 10 ori10 la câteva zile de la contactarea gripei. Riscul de a suferi un accident vascular cerebral este de 8 ori mai mare la câteva zile de la contactarea gripei, arată studiile. Din păcate, gripa crește riscul de pneumonie de 100 de ori. 

Pentru persoanele care suferă de diabet, riscul de spitalizare cu forme grave crește de 3 până 6 ori, mai arată studiile de dată recentă. Gripa contribuie la deteriorarea gravă a sănătății seniorilor și distruge de multe ori capacitatea de refacere a acestora. Adulții de peste 65 de ani reprezintă 9 din 10 decese cauzate de gripă și tot în cazul lor se înregistrează 63% din spitalizări. 

Cel mai bun mod de a preveni gripa este vaccinarea anuală. Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea anuală pentru grupele de risc, inclusiv pentru personalul din domeniul medical. 


Notă autor:

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/vaccination-flu-coronavirus-5996115/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe