Newsflash
CAMPANII

MOOC, o alternativă educațională inedită pentru studenți și tineri medici

de Dr. Alina SIMACHE - mar. 26 2021
MOOC, o alternativă educațională inedită pentru studenți și tineri medici

Cele mai bune universităţi din lume oferă acces gratuit sau contra cost la cursuri medicale online de înaltă calitate, furnizându-le studenţilor și tinerilor medici noi oportunităţi educaţionale.

Majoritatea cursurilor sunt în limba engleză, însă există și alte variante disponibile. În plus, la finalizarea cursurilor pot fi obţinute și certificate care să ateste cunoștinţele dobândite, acestea putând fi incluse în CV, promovând progresia în carieră. Termenul comun pentru astfel de cursuri online este MOOC (Massive Open Online Courses), putând fi accesate prin intermediul unor platforme specifice, precum Coursera sau edX.

MOOC reprezintă o formă de învăţământ online prin care cursurile sunt accesibile chiar din confortul propriului cămin, la costuri minime sau gratuit, fără limită de participanţi. Primul MOOC a fost iniţiat în 2008 de Stephen Downes și George Siemens de la Universitatea Manitoba. Aceste cursuri online pot fi urmărite prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile sau altor dispozitive digitale, incluzând cursuri video, module interactive, evaluări și discuţii. Vă prezentăm, în continuare, câteva dintre cele mai populare cursuri medicale online oferite de universităţi de renume mondial.

Universitatea Harvard/edX

harvard-medical-school-logo

        Înfiinţată în 1636, Universitatea Harvard este cea mai veche instituţie de învăţământ superior din SUA, fiind inclusă în categoria școlilor de elită. Deși unele cursuri medicale online oferite de Harvard pot fi accesate gratuit prin intermediul platformei edX, pentru obţinerea unui certificat de atestare a cunoștinţelor acumulate este necesară plata unei taxe. Pentru fiecare curs sunt menţionaţi instructorii, durata, programul și costurile asociate.

        Printre cele mai populare cursuri se numără „Fundamentals of Neuroscience”, „AnatomyX: Musculoskeletal Cases” și „Principles of Biochemistry”, dar există și numeroase resurse pentru alte domenii medicale. În contextul pandemiei de COVID-19, un exemplu de curs util în această perioadă este „Mechanical Ventilation for COVID-19”, ce furnizează informaţii esenţiale pentru înţelegerea și aplicarea noţiunilor de ventilaţie mecanică în practica clinică. Durata acestui curs este de o săptămână, este oferit gratuit și va fi disponibil online până pe 21 iulie 2021. Cursul este adresat în special medicilor din afara secţiilor de terapie intensivă, care sunt nevoiţi uneori să asiste în operarea ventilatoarelor mecanice în condiţiile pandemiei.

Universitatea Johns Hopkins/Coursera

Johns hopkins logo

        „Nu trebuie să te afli în campusul Johns Hopkins pentru a beneficia de o educaţie Johns Hopkins” este deviza celor de la o altă universitate elitistă din SUA. Astfel, Universitatea Johns Hopkins oferă numeroase cursuri medicale și programe online, cu plată sau gratuit, în parteneriat cu platforma Coursera. În cadrul acestei platforme, Universitatea Johns Hopkins oferă 31 de cursuri medicale online ce pot fi accesate fără costuri suplimentare, cel mai popular fiind „Introduction to the Biology of cancer”.

        Platforma Coursera deţine parteneriate cu peste 200 de universităţi și companii de top, oferind experienţe educaţionale flexibile, accesibile și interactive, având un număr impresionant de utilizatori, de aproximativ 77 de milioane. În cadrul acesteia pot fi accesate cursuri online din domeniul medical furnizate atât de Universitatea Johns Hopkins, cât și de alte universităţi prestigioase, dintre cele mai populare menţionând „Anatomy” (University of Michigan), „Vital Signs: Understanding What the Body Is Telling Us” (University of Pennsylvania) și „Medical Neuroscience” (Duke University).

Universitatea Stanford/Stanford online

Stanford School-of-Medicine

        Cunoscută drept o școală de top, începând cu anul 2011, Universitatea Stanford oferă o vastă colecţie de cursuri online gratuite prin intermediul platformei Stanford Online. Potrivit site-ului oficial, Stanford School of Medicine are „o lungă tradiţie în cercetarea medicală, educaţie și terapii clinice eficiente”. Mai mult, „proximitatea acesteia faţă de alte școli de elită, aflilierea cu spitale pentru adulţi și copii și asocierea cu Silicon Valley îi conferă o poziţie unică pentru a fi la curent cu ritmul alert în care noile cunoștinţe sunt transformate în beneficii tangibile pentru sănătate”.

        Printre cele mai interesante cursuri medicale online oferite de Stanford se numără: „Antibiotic Stewardship”, „CSI: Case Studies in Medical Errors”, „Disaster Medicine Training” și „Essentials of Palliative Care”. De asemenea, în contextul actual, cursul „COVID-19: Train­ing for Healthcare Workers” este o unealtă extrem de utilă pentru profesioniștii din domeniul medical, sprijinindu-i în managementul pacienţilor cu COVID-19. Prezentate sub formă de scurte videoclipuri bogat ilustrate și clar explicate, subiectele abordate includ simptomatologia la pacienţii cu COVID-19, stabilizarea precoce a pacienţilor, prevenirea necesităţii intubaţiei și managementul ventilator. În plus, pe lângă engleză, cursul este disponibil și în limba spaniolă, sporind accesul global la noţiuni esenţiale, ce pot salva nenumărate vieţi.

        Alături de exemplele menţionate există numeroase alte universităţi prestigioase care oferă cursuri medicale online disponibile prin intermediul platformelor consacrate. Printre acestea se remarcă: MIT (OpenCourseWare), The Open University, Yale University (Coursera), Duke University (Coursera), University of Zürich (Coursera) și Saint Petersburg State University (Coursera).

studenti umf cluj cursuri online


Notă autor:

Bibliografie
1.https://www.researchgate.net/publication/335742587_Massive_open_online_courses_MOOCs_for_continuing_medical_education_-_why_and_how
2. https://www.theladders.com/career-advice/7-elite-universities-offering-free-online-online-classes
3. https://www.edx.org/course/subject/medicine
4. https://online-learning.harvard.edu/course/mechanical-ventilation-covid-19?delta=0
5. https://www.jhu.edu/academics/online/
6. https://about.coursera.org/
7. https://online.stanford.edu/searchcatalog?type=All&keywords=medicine&availability[available]=available&delivery[164]=164
8. https://ocw.mit.edu/courses/find-by-topic/#cat=healthandmedicine
9. http://www.openuniversity.edu/
10. https://www.coursera.org/yale
11. https://www.coursera.org/duke
12. https://www.coursera.org/zurich
13. https://www.coursera.org/spbu
14. https://mhadegree.org/free-online-healthcare-courses/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe