Newsflash
CAMPANII

Prevenirea complicaţiilor DZ - Aspecte cardiovasculare la pacienţii cu diabet

Prevenirea complicaţiilor DZ - Aspecte cardiovasculare la pacienţii cu diabet

Boala cerebrovasculară la pacientul cu diabet zaharat

Diabetul zaharat (DZ), hipertensiunea arterială, fumatul, hiperlipidemia, fibrilaţia atrială și boala arterelor carotide sunt cei mai importanţi factori de risc pentru accidentul vascular cerebral (AVC)1.VM 48, p.4 -3

Tabloul clinic

Caracteristic pentru AVC este debutul brusc, cu simptome și semne clinice de intensitate maximă încă de la început, ulterior acestea putându-se ameliora. Tabloul clinic este determinat de localizarea cerebrală a leziunii și cuprinde pierderea unor funcţii și/sau simptome negative: paralizie controlaterală emisferei cerebrale afectate, afazie, dacă este afectată emisfera dominantă (de obicei, stânga) sau neglijare hemispaţială, dacă este interesată emisfera nondominantă (de obicei, dreapta), hemi- sau cuadranopsie (amputarea unui sfert de câmp vizual) controlaterală emisferei afectate. Interesarea arterei cerebrale anterioare determină senzaţie de slăbiciune la nivelul membrelor inferioare și semne de afectare neuropsihică a lobului frontal (abulie, mutism akinetic). Lezarea arterei cerebrale posterioare duce la un sindrom de lob occi pital, cu pierderea vederii în câmpul vizual controlateral. Alte simptome includ: diminuarea sensibilităţii, cu anestezie unilaterală, diplopie, disfagie, dizartrie, tulburarea stării de conștienţă, ataxie și cefalee. În timp, în decurs de câţiva ani, poate apărea demenţă vasculară. Diagnosticul de AVC este unul clinic și de obicei este simplu de stabilit: un deficit neuro­logic instalat acut. Metodele imagistice ne ajută să stabilim cu certitudine tipul și localizarea.

La persoana cu DZ coexistă adesea multipli factori de risc (hipertensiunea arterială, hiperlipidemia etc.), ceea ce face ca riscul de a dezvolta un AVC să fie de 1,5 până la 6,5 ori mai mare decât la persoanele fără DZ tip 2. Dintre pacienţii spitalizaţi pentru AVC, 20% au DZ; riscul de AVC al unei persoane cu DZ este similar cu al unei persoane fără DZ cu 15 ani mai în vârstă3. Chiar și stările prediabetice (glicemia bazală modificată, scăderea toleranţei la glucoză) conferă un risc crescut de apariţie a AVC4.
Arterele persoanelor diabetice sunt mai rigide, prezintă modificări structurale și o elasticitate scăzută. Stresul determinat de un AVC determină creșterea nivelului hormonilor de contrareglare (cortizol, catecolamine, hormon de creștere, glucagon) și a citokinelor proinflamatorii, care vor duce la o producţie excesivă de glucoză și o reducere a captării celulare a glucozei5.
Hiperglicemia agravează suferinţa acută a creierului (crește edemul cerebral și dimensiunea zonei infarctate, scade reperfuzia cerebrală), acest lucru explicând de ce persoanele cu DZ care dezvoltă un AVC au o mortalitate crescută, un prognostic mai rău și o recurenţă mai mare a acestuia6.
Persoanele cu DZ pot dezvolta mai multe tipuri de afectare cerebrovasculară: accidente ischemice, hemoragii subarahnoidiene și hemoragii intracerebrale3. Peste 85% din cazurile de AVC au cauze ischemice.

Atacuri cerebrale ischemice

Cele mai frecvente mecanisme prin care apar AVC ischemice sunt:
1. Boala aterosclerotică a arterelor mari (responsabilă de 25% din cazuri) – poate afecta vasele extracraniene, arterele carotide și vertebrale și, mai rar, arcul aortic. În acest caz, mecanismul de apariţie a AVC este ateroembolic: o placă de aterom se rupe și astfel se formează un tromb care embolizează la nivelul creierului. Uneori sunt afectate arterele intracraniene, cu ruperea unei plăci de aterom șitromboză in situ. La pacienţii cu DZ este frecvent întâlnită boala aterosclerotică a arterelor intracraniene.
2. Emboliile cu sursă cardiacă (25-40% din cazuri) – AVC cardioembolice apar de obicei în cazul fibrilaţiei atriale, când un tromb format în atriul stâng embolizează la nivel cerebral. Alte situaţii în care pot apărea AVC cardioembolice sunt bolile valvulare, trombii murali care apar după infarctele miocardice, cardiomiopatiile, endocardita sau bolile cardiace congenitale. Este posibil ca multe dintre AVC „criptogenice” să fie date de episoade nerecunoscute de fibrilaţie atrială paroxistică.
3. Boala vaselor mici (25% din cazuri) – se mai numește AVC lacunar, se întâlnește frecvent la persoanele cu DZ și implică arterele penetrante mici. Această formă de AVC este dificil de investigat, deoarece arterele mici nu se pot vizualiza prin metode de imagistică noninvazivă. Aceste artere pot fi obstruate prin emboli veniţi de la nivelul arterelor mari sau de la nivel cardiac; alteori pot apărea rupturi pe microateroamele formate la nivelul acestor artere sau leziuni de lipohialinoză degenerativă cu colaps luminal. AVC lacunar este definit ca un infarct cu diametrul maxim de 15 mm.
4. Alte cauze de AVC ischemice sunt disecţiile arteriale, vasculitele, vasculopatiile și stările de hipercoagulabilitate.

Atacuri cerebrale hemoragice

Hemoragiile subarahnoidiene sunt cauzate cel mai frecvent de traumatisme; cauzele nontraumatice sunt reprezentate de ruptura unui anevrism sacular din cercul lui Willis, angiopatia amiloidă, trom­boza venei corticale sau malformaţii arteriale. Persoanele cu DZ nu sunt în mod particular expuse la astfel de hemoragii.VM 48, p.4 -2
Hemoragiile intracerebrale pot fi împărţite în lobare și profunde. Cele lobare apar la joncţiunea dintre substanţa albă și cea cenușie, sunt determinate de obicei de angiopatia amiloidă și apar la persoane vârstnice. La persoanele cu DZ apar însă mai frecvent hemoragiile profunde, la nivelul talamusului, ganglionilor bazali, nucleilor cerebeloși sau în puntea lui Varolio; aceste hemoragii sunt determinate de obicei de creșteri tensionale3.

Prevenţia și tratamentul AVC

Ţintele controlului glicemic trebuie individualizate în funcţie de profilul fiecărui pacient și obligatoriu asociate cu măsurile profilactice de uz general.
Mai multe măsuri generale se impun pentru prevenirea accidentului vascular cerebral: întreruperea fumatului, scăderea în greutate sau menţinerea unei greutăţi corporale normale, creșterea activităţii fizice, scăderea consumului de grăsimi saturate, creșterea aportului de fibre alimentare, evitarea abuzului de băuturi alcoolice și a simpatomimeticelor3,4.

Controlul glicemic

Studiile care au comparat controlul glicemic intensiv cu un control glicemic standard au arătat că normoglicemia s-a asociat cu un risc mai mic de complicaţii microvasculare (retiniene, renale), dar incidenţa complicaţiilor macrovasculare nu a fost influenţată3,7-9. Ca excepţie, doar un tratament antihiperglicemiant intensiv încă de la debutul DZ ar putea să aibă pe termen lung (peste 10 ani) efecte benefice și pe complicaţiile macrovasculare, prin așa-numitul efect al „memoriei metabolice”10. La pacienţii cu o durată mare a DZ, instituirea unui tratament antihiperglicemiant agresiv, care să ţintească o HbA1c prea joasă, ar putea avea efecte adverse importante, cu creșterea riscului de evenimente cardiovasculare și de deces11. Dintre medicamentele antidiabetice clasice, sulfonilureicele cresc riscul de AVC12, pe când metforminul și pioglitazona au rol protectiv13-15; mai mult, pioglitazona s-a dovedit a fi utilă și în prevenţia secundară a AVC, scăzând semnificativ riscul de recurenţă15-17. Având în vedere că persoanele cu DZ tip 2 au un risc cardiovascular crescut și că unele medicamente antihiperglicemiante au determinat creșterea riscului de evenimente cardiovasculare18, FDA (Food and Drug Administration) a impus începând cu anul 2008 ca toate noile medicamente antihiperglicemiante să-și demonstreze siguranţa cardiovasculară, efectuând în multe cazuri studii distincte cu obiectiv cardiovascular19. Aceste studii au arătat că noile clase terapeutice (inhibitorii de dipeptidilpeptidază-4, agoniștii de receptor de glucagon-like peptide-1, inhibitorii de cotransportor de sodiu-glucoză) sunt sigure din punct de vedere cardiovascular, adică nu cresc riscul de evenimente cardiovasculare. Dintre aceste noi medicamente, unele au redus riscul de AVC (sitagliptina, liraglutidul, canagliflozina), iar semaglutidul, un agonist de receptor de glucagon-like peptide-1, chiar a redus semnificativ acest risc20,21.

Tratamentul comorbidităţilor
Prevenţia AVC impune și trata­mentul comorbidităţilor. Cel mai important factor de risc care trebuie tratat este hipertensiunea arterială. Majoritatea ghidurilor recomandă o ţintă de <140/90 mmHg6,22; valori-ţintă mai mici ar putea reduce riscul de AVC, dar cu apariţia unui risc crescut pentru alte evenimente adverse, motiv pentru care nu sunt recomandate6,11. Medicamentele antihipertensive recomandate sunt inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei, sartanii, blocantele calcice, betablocantele sau diureticele, alegerea făcându-se în funcţie de caracteristicile clinice ale pacienţilor6,11. Pe de altă parte, ghidul de management al hipertensiunii arteriale recent publicat de ESC (European Society of Cardiology) și ESH (European Society of Hypertension) recomandă pentru majoritatea pacienţilor diabetici și hipertensivi ţinte tensionale sub 130/80 mmHg, dar fără a reduce tensiunea arterială sistolică sub 120 mmHg, și recunoaște că există încă incertitudini cu privire la ţintele și metodele terapeutice optime pentru pacienţii hipertensivi cu AVC23.
La pacienţii cu risc cardiovascular crescut s-a demonstrat că tratamentul cu statine reduce riscul de AVC; ca urmare, statinele sunt recomandate de rutină la toţi pacienţii cu DZ cu vârsta peste 40 de ani sau chiar mai devreme, dacă aceștia au un risc cardiovascular crescut, indiferent de nivelul iniţial al colesterolului6. Asocierea de ezetimib la tratamentul cu statină ar putea determina reduceri suplimentare ale LDL-colesterolului24.
Tratamentul antiagregant este recomandat la toţi pacienţii care au avut un AVC; clopidogrelul s-a dovedit a fi mai eficace decât aspirina și cu un risc hemoragic mai mic3. Dubla antiagregare (aspirină plus clopidogrel) este utilă pe termen scurt după un accident ischemic tranzitor sau după un AVC minor, dar pe termen lung determină un risc crescut de hemoragii gastrointestinale25.
Fibrilaţia atrială crește de 4-5 ori riscul de AVC ischemic, motiv pentru care se recomandă tratament cu anticoagulante6. Anticoagulantele orale noi (rivaroxaban, edoxaban, apixaban și dabigatran) și-au demonstrat în ultimii ani eficacitatea în prevenirea AVC la pacienţii cu fibrilaţie atrială și sunt mult mai ușor de administrat, fără a fi necesar controlul periodic al timpului de protrombină26.
La pacienţii cu stenoză carotidiană simptomatică s-a demonstrat că endarterectomia carotidiană reduce riscul de AVC în cazul stenozelor severe (≥70%), dar nu și în cazul celor ușoare sau moderate (<70%)27.

Tratamentul AVC
Tratamentul AVC ischemic sau hemoragic în fază acută nu diferă la pacientul cu DZ faţă de cel fără diabet3. Hiperglicemia este un factor de prognostic negativ în ambele situaţii, fiind implicată în extinderea infarctului cerebral, în creșterea duratei de spitalizare și a mortalităţii, în scăderea toleranţei la agresiunea ischemică sau hemo­ragică, în creșterea riscului de transformare hemoragică după tratamentul trombolitic și în scăderea eficienţei trombolizei3,6. Noile ghiduri de tratament (The American Heart Association/ American Stroke Association, The American Diabetes Association) recomandă menţinerea glicemiei între 140 și 180 mg/dL în primele 24 de ore după AVC28,29. În cazul în care valorile glicemice depășesc 180 mg/dL, se recomandă administrarea de insulină, fie pe cale subcutanată, fie sub forma unor soluţii perfuzabile cu glucoză, insulină şi potasiu5. Trebuie evitate hipoglicemiile, care s-ar putea asocia cu un prognostic mai prost și cu creșterea mortalităţii30,31.


Notă autor:

1. Amory CF, Weinberger J. Cerebrovascular disease. In: Holt RIG, Cockram CS, Flyvbjerg A, Goldstein BJ (eds.). Textbook of Diabetes, Fourth Edition. Chichester, West Sussex: Wiley-Blackwell, 2010, 698-709
2. Almdal T, Scharling H, Jensen JS, Vestergaard H. The independent effect of type 2 diabetes mellitus on ischemic heart disease, stroke, and death: a population-based study of 13,000 men and women with 20 years of follow-up. Arch Intern Med 2004; 164: 1422-26
3. Hill MD. Stroke and diabetes mellitus. Handb Clin Neurol 2014; 126: 167-74
4. Chen R, Ovbiagele B, Feng W. Diabetes and Stroke: Epidemiology, Pathophysiology, Pharmaceuticals and Outcomes. Am J Med Sci 2016; 351: 380-86
5. Gaillard T, Miller E. Guidelines for Stroke Survivors With Diabetes Mellitus. Stroke 2018; 49: e215-e217
6. Tun NN, Arunagirinathan G, Munshi SK, Pappachan JM. Diabetes mellitus and stroke: A clinical update. World J Diabetes 2017; 8: 235-48
7. UK Prospective Diabetes Study (UKPDS) Group. Intensive blood-glucose control with sulphonylureas or insulin compared with conventional treatment and risk of complications in patients with type 2 diabetes (UKPDS 33). Lancet 1998; 352: 837-53
8. ACCORD Study Group; ACCORD Eye Study Group, Chew EY, et al. Effects of medical therapies on retinopathy progression in type 2 diabetes. N Engl J Med 2010; 363: 233-44
9. ADVANCE Collaborative Group, Patel A, et al. Intensive blood glucose control and vascular outcomes in patients with type 2 diabetes. N Engl J Med 2008; 358: 2560-72
10. Chalmers J, Cooper ME. UKPDS and the legacy effect. N Engl J Med 2008; 359: 1618-20
11. ACCORD Study Group, Cushman WC, et al. Effects of intensive blood-pressure control in type 2 diabetes mellitus. N Engl J Med 2010; 362: 1575-85
12. Liu R, Wang H, Xu B, et al. Cerebrovascular safety of sulfonylureas: The role of KATP channels in neuroprotection and the risk of stroke in patients with type 2 diabetes. Diabetes 2016; 65: 2795-2809
13. Jia J, Cheng J, Ni J, Zhen X. Neuropharmacological actions of metformin in stroke. Curr Neuropharmacol 2015; 13: 389-94
14. Cheng YY, Leu HB, Chen TJ, et al. Metformin-inclusive therapy reduces the risk of stroke in patients with diabetes: a 4-year follow-up study. J Stroke Cerebrovasc Dis 2014; 23: e99-105
15. Wilcox R, Bousser MG, Betteridge DJ, et al; PROactive Investigators. Effects of pioglitazone in patients with type 2 diabetes with or without previous stroke: results from PROactive (PROspective pioglitAzone Clinical Trial In macroVascular Events 04). Stroke 2007; 38: 865-73
16. Kernan WN, Viscoli CM, Furie KL, et al; IRIS Trial Investigators. Pioglitazone after ischemic stroke or transient ischemic attack. N Engl J Med 2016; 374: 1321-31
17. Lee M, Saver JL, Liao HW, Lin CH, Ovbiagele B. Pioglitazone for secondary stroke prevention: A systematic review and meta-analysis. Stroke 2017; 48: 388-93
18. Nissen SE, Wolski K. Effect of rosiglitazone on the risk of myocardial infarction and death from cardiovascular causes. N Engl J Med 2007; 356: 2457-71
19. https://www.fda.gov/downloads/Drugs/Guidances/ucm071627.pdf Last accessed 13th October 2018
20. Castilla-Guerra L, Fernandez-Moreno MDC, Leon-Jimenez D, Carmona-Nimo E. Antidiabetic drugs and stroke risk. Current evidence. Eur J Intern Med 2018; 48: 1-5
21. Marso SP, Bain SC, Consoli A, et al; SUSTAIN-6 Investigators. Semaglutide and cardiovascular outcomes in patients with type 2 diabetes. N Engl J Med 2016; 375: 1834-44
22. Chamberlain JJ, Johnson EL, Leal S, Rhinehart AS, Shubrook JH, Peterson L. Cardiovascular disease and risk management: Review of the American Diabetes Association standards of medical care in diabetes 2018. Ann Intern Med 2018; 168: 640-650
23. Williams B, Mancia G, Spiering W, et al; ESC Scientific Document Group. 2018 ESC/ESH Guidelines for the management of arterial hypertension. Eur Heart J 2018; 39: 3021-3104
24. Cannon CP, Blazing MA, Giugliano RP, et al; IMPROVE-IT Investigators. Ezetimibe added to statin therapy after acute coronary syndromes. N Engl J Med 2015; 372: 2387-97
25. Palacio S, Hart RG, Pearce LA, et al. Effect of addition of clopidogrel to aspirin on stroke incidence: Meta-analysis of randomized trials. Int J Stroke 2015; 10: 686-91
26. Brown JD, Shewale AR, Talbert JC. Adherence to rivaroxaban, dabigatran, and apixaban for stroke prevention in incident, treatment-naïve nonvalvular atrial fibrillation. J Manag Care Spec Pharm 2016; 22: 1319-29
27. Adegbala O, Martin KD, Otuada D, Akinyemiju T. Diabetes Mellitus with chronic complications in relation to carotid endarterectomy and carotid artery stenting outcomes. J Stroke Cerebrovasc Dis 2017; 26: 217-24
28. Jauch EC, Saver JL, Adams HP Jr, et al; American Heart Association Stroke Council; Council on Cardiovascular Nursing; Council on Peripheral Vascular Disease; Council on Clinical Cardiology. Guidelines for the early management of patients with acute ischemic stroke: a guideline for healthcare professionals from the American Heart Association/American Stroke Association. Stroke 2013; 44: 870-947
29. American Diabetes Association. Standards of medical care in diabetes – 2018. Diabetes Care 2018; 41(Suppl 1): S1-S159
30. Smith L, Chakraborty D, Bhattacharya P, Sarmah D, Koch S, Dave KR. Exposure to hypoglycemia and risk of stroke. Ann N Y Acad Sci 2018. doi: 10.1111/nyas.13872. [Epub ahead of print]
31. Fuentes B, Sanz-Cuesta BE, Gutiérrez-Fernández M, et al; Glycemia in Acute Stroke II investigators for the Stroke Project of the Spanish Cerebrovascular Diseases Study Group. Glycemia in Acute Stroke II study: a call to improve post-stroke hyperglycemia management in clinical practice. Eur J Neurol 2017; 24: 1091-98

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe