Newsflash
CAMPANII

Topul jurnalelor medicale din lume

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - feb. 25 2021
Topul jurnalelor medicale din lume

Pentru a afla care sunt cele mai citite și de încredere jurnale medicale din lume am realizat un top, ținând cont de mai multe date de scientometrie.

În general jurnalele medicale sunt clasificate în funcție de procesul de peer review și factorul de impact. Procesul de peer review reprezintă metoda prin care este certificată originalitatea informațiilor publicate și relevanța acestora pentru cititori. În privința factorului de impact, acesta arată de câte ori au fost citate articolele dintr-un jurnal într-un an, iar cu cât acesta este mai mare, cu atât jurnalul este mai de încredere.

Aceste caracteristici sunt extrem de importante când alegem să ne documentăm și să procurăm anumite informații, o sursă sigură fiind primordială în procesul de cercetare și în momentul în care dorim să cităm anumite articole.

Într-un top al jurnalelor medicale realizat de Scimago Journal & Country Rank (cel mai important portal care include jurnalele și indicatorii științifici valabili pentru fiecare țară, utilizând informația din baza de date Scopus), pe locul întâi se situează CA – A Cancer Journal for Clinicians cu un factor de impact de 292,278, cu un raport de citare (Clarivate Analytics)  de 1/244 pentru domeniul oncologie. CA-A Cancer Journal for Clinicians este un jurnal care este publicat de două ori pe lună de către Wiley pentru Societatea Americană de Cancer. Este indexat în peste 15 baze date internaționale, inclusiv PubMed/Medline și Web of Science (Clarivate Analytics), iar articolele publicate sunt în general solicitate de către echipa editorială.

background-2846206

New England Journal of Medicine este cel mai frecvent citat în literatura de specialitate. Acest jurnal de prestigiu recunoscut la nivel mondial are un factor de impact de 74,699, în rândul tuturor jurnalelor medicale. Toate articolele sunt disponibile gratuit și acceptă articole din mai multe domenii medicale, însă procesul de peer review este unul extrem de riguros.

The Lancet Journal are un factor de impact de 60,392 (conform 2019 Journal Citation Reports și Clarivate Analytics) și are o rată de acceptare a articolelor doar de 5%. Este publicat de Elsevier și acceptă pentru publicare studii clinice, dar și articole originale. Este în prezent pe locul al doile din 165 de jurnale din domeniul medicină internă și medicină generală. Jurnalul este indexat în Medline/PubMed, Scopus și Journal Citation Reports.

Nature Medicine se află de asemenea în top cu un factor de impact de 36,130 (2019), apare lunar și acceptă articole din domeniul biologiei umane, inteligenței artificiale în medicină, studii clinice etc. Toate deciziile editoriale sunt luate de către o echipă de profesioniști care doresc să aducă în prim-plan informații actule și de calitate, care să satisfacă nevoile și obiectivele domeniului medical contemporan. Cercetările originale abordează noile concepte din biologia umană, patogeneza anumitor afecțiuni, terapie genică, medicină regenerativă etc.

British Medical Journal are un factor de impact de 30,233, cu apariție săptămânală, site-ul jurnalului având aproximativ 2,7 milioane de accesări pe lună. Misiunea jurnalului este de a informa și a stimula medicii, cercetătorii și ceilalți profesioniști din domeniul medical de a îmbunătăți actul medical.

European Heart Journal este jurnalul Societății Europene de Cardiologie și publică articole din domeniul medicinei cardiovasculare. Cu un factor de impact de 22,673, acesta prezintă un proces rapid de peer review, care permite publicarea rapidă a articolelor, la numai zece zile de la acceptare. În afară de articolele originale, sunt acceptate spre publicare ghidurile Societății Europene de Cardiologie, editoriale sau articole de tip review.

Annals of Internal Medicine este un jurnal medical săptămânal, publicat sunt egida American College of Physicians. Procesul de peer review este și aici unul rapid, articolele acceptate fiind publicate în decurs de o lună, însă rata de acceptare este de doar 6%.

Jurnale medicale din România

Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases, revista Societății Române de Gastroenterologie, cu un factor de impact de 2,351, indexat în mai multe baze de date, printre care Web of Science (Clarivate Analytics, Science Citation Index Expanded (SciSearch) dar și Google Scholar.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe