Newsflash
CAMPANII

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei 2020

de Prof. dr. Liana Gheorghe - iul. 28 2020
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei 2020

Sloganul „Find the missing millions”, tema Zilei Mondiale de luptă împotriva Hepatitei în 2020, aduce în prim-plan intervenţia cea mai importantă pentru a atinge dezideratul unei lumi fără hepatită până în 2030: screeningul (testarea) și diagnosticarea persoanelor infectate.

Afis

Istoricul Zilei Mondiale a Hepatitei începe în 2004, odată cu campaniile de conștientizare asupra impactului hepatitei C iniţiate de asociaţiile de pacienţi din Europa și Orientul Mijlociu, sub numele de International Hepatitis C Awareness Day. În 2008, World Hepatitis Alliance a proclamat ziua de 19 mai ca prima World Hepatitis Day. Această dată a fost schimbată, cu acordul tuturor celor interesaţi, la cea de-a 63-a Adunare Generală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), din mai 2010.

Astfel, ziua de 28 iulie a devenit Ziua Mondială a Hepatitei, având scopul definit de a stimula acţiuni concertate de educaţie, cunoaștere și intervenţie pentru prevenţia și controlul hepatitelor virale în ţările membre. Alegerea acestei zile s-a făcut în onoarea laureatului premiului Nobel pentru Medicină, Samuel Baruch Blumberg, cel care a descoperit în 1960 virusul hepatitei B în serul aborigenilor australieni și care a primit ulterior (1976) premiul Nobel pentru contribuţia la descoperirea virusului hepatitic B și a vaccinului anti-hepatită B.

În fiecare an, Ziua Mondială a Hepatitei este marcată în peste 100 de ţări prin evenimente destinate creșterii nivelului de informare și conștientizare privind impactul pe care hepatitele virale A, B, C, D și E îl au asupra stării de sănătate a populaţiei la nivel mondial: campanii de screening și vaccinare, postere, flyere, demonstraţii, concerte, campanii media (interviuri, testimoniale, talk-show-uri), printre multe altele.

În fiecare an, un raport de presă care detaliază aceste evenimente este generat și publicat de OMS și World Hepatitis Alliance. RoALD s-a aliat acestei iniţiative în ultimii doi ani, iar Rapoartele de presă din anii precedenţi arată amploarea și impactul evenimentelor organizate.

Impactul asupra populaţiei

În momentul de faţă, peste 325 de milioane de persoane suferă de hepatită cronică virală B, C sau D și 1,4 milioane de decese sunt înregistrate anual ca urmare a consecinţelor infecţiilor cu virusuri hepatitice. În ciuda progreselor majore în terapie, intensificării screeningului și detecţiei, 9 din 10 persoane cu hepatită B sau C (290 de milioane de persoane) nu sunt simptomatice și nu sunt conștiente de faptul că sunt infectate. Infecţia cu virusuri hepatitice afectează de nouă ori mai multe persoane decât infecţia cu virusul HIV și reprezintă cea de-a doua cauză de deces prin boli infecţioase după tuberculoză la nivel mondial.

Dar în ciuda magnitudinii epidemiologice, hepatita nu este o sentinţă! Hepatita virală B sau C este o boală infecţioasă care poate fi tratată și vindecată sau controlată pe termen lung. Singura modalitate pentru prevenirea progresiei hepatitei către stadii avansate, complicaţii și deces este promovarea testării urmată de tratament în cazul persoanelor depistate ca fiind infectate.

Eforturi în direcţia eliminării afecţiunii

Recunoscând impactul hepatitelor virale asupra stării de sănătate a populaţiei la nivel mondial, în 2016, la cea de-a 69-a Adunare Generală, OMS a lansat Strategia Sectorială Globală în Sănătate de Eliminare a Hepatitelor Virale ca ameninţare pentru starea de sănătate a populaţiei până în anul 2030. În acest context, tot mai multe ţări dezvoltă strategii naţionale de eliminare, ce cuprind măsuri concrete și adaptate situaţiei epidemiologice pentru reducerea numărului de noi infecţii, pentru depistarea și tratarea persoanelor infectate, în scopul reducerii numărului de noi infecţii și decese cauzate de hepatitele virale.

În cadrul acestei ambiţioase strategii, în mai 2019, în România a fost lansat Planul-Cadru Naţional privind Controlul Hepatitelor Virale în România pentru perioada 2019-2030, precum și numeroase alte campanii și proiecte strategice complementare, având ca scop educarea personalului medical pentru managementul hepatitelor virale, campanii de prevenire, screening și tratament al pacienţilor care suferă în urma infecţiilor virale hepatitice și consecinţelor pe termen lung ale acestora.

La 28 iulie 2020, RoALD, Grupul GastRo al SNMF și APAH au desfășurat, cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitelor, un webinar cu tema: „România 2030 fără hepatite – Hepatitele virale în timpul și după pandemia COVID-19”, la care au fost invitaţi toţi cei interesaţi în detecţia și managementul pacienţilor cu hepatite virale, în prevenirea și tratamentul afecţiunilor cronice hepatice în general. În agenda manifestării virtuale, în programul căreia s-au regăsit principalii lideri de opinie în domeniu din România, au fost cuprinse:

  • rezultatele principalelor proiecte derulate în ultimul an în acest domeniu;
  • dificultăţile programelor de screening și tratament în hepatitele virale în cursul pandemiei COVID-19 – interviuri cu colegii noștri care au lucrat în spitale din linia întâi sau spitale de suport COVID, testimoniale pacienţi;
  • suportul permanent asigurat de reţeaua medicilor de familie în menţinerea calităţii îngrijirii acestor pacienţi;
  • care sunt pașii următori pentru revenirea la normal a activităţii în acest domeniu.

MESAJE MOBILIZATOARE

Ziua Mondială a Hepatitei are în fiecare an o temă ce reflectă statusul curent al preocupărilor de sănătate publică în domeniu și este de natură să încurajeze acţiuni și campanii tematice:

  • 2011: Hepatitis affects everyone, everywhere. Know it. Confront it. (Hepatita afectează pe oricine, oriunde. Cunoaște-o. Confrunt-o.)
  • 2012: It’s closer than you think. (Este mai aproape decât crezi.)
  • 2013: More must be done to stop this silent killer. (Trebuie făcut mai mult pentru a opri acest ucigaș tăcut.)
  • 2014: Hepatitis: Think Again. (Hepatita: mai gândește-te.)
  • 2015: Prevent Hepatitis. It’s up to you. (Acţionează pentru prevenirea hepatitelor. Depinde de tine.)
  • 2016: Know Hepatitis – Act now. (Află despre hepatită – acţionează acum.)
  • 2017: Eliminate Hepatities. (Elimină hepatita.)
  • 2018: Test. Treat. Hepatitis. (Testează. Tratează. Hepatita.)
  • 2019: Invest in eliminating hepatitis. (Investește în eliminarea hepatitei.)
  • 2020: Find The Missing Millions. (Găsește milioanele lipsă.)

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe