Newsflash
ACTUALITATE Știri

Cancerul bronhopulmonar: diagnosticul precoce poate dubla rata supraviețuirii

de Magdalena Tănăsescu - iul. 27 2023
Cancerul bronhopulmonar: diagnosticul precoce poate dubla rata supraviețuirii

Cancerul bronhopulmonar este prima cauză de mortalitate prin afecțiuni oncologice la nivel global, iar un diagnostic precoce poate dubla rata de supraviețuire a bolnavilor.

Sistemul de diagnosticare precoce ar trebui să integreze și măsurile de intervenție asupra principalilor factori de risc ai cancerului bronhopulmonar (fumatul, poluarea din aerului atmosferic și expunerea profesională la pulberi), se arată într-un comunicat remis redacției.

Concluziile au fost trase în cadrul conferinței „Cum reducem povara cancerului bronhopulmonar”, organizată în contextul Zilei Mondiale de luptă împotriva Cancerului bronhopulmonar (marcată anual pe data de 1 august).

„Există fonduri alocate, de aproximativ 8 milioane euro, pentru dezvoltarea unui program pilot de screening pentru cancerul bronhopulmonar cu tomografie computerizată în doze scăzute, în condițiile noii recomandări a Consiliului Uniunii Europene. Proiectul este în lucru și avem în vedere, în afară de recomandarea de a selecționa fumătorii și foștii fumători, să ne alegem și o regiune unde expunerea profesională la pulberi a fost ceva mai ridicată, cum este cazul Văii Jiului, și să vedem dacă nu putem să facem un proiect pilot mic și acolo”, a declarat dr. Carmen Ungurean, șef secție boli netransmisibile, responsabil programe de prevenție și screening în cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).


Specialistul a precizat că pe site-ul INSP va fi dezvoltată o secțiune dedicată cancerului cu infomații atât pentru pacienți, cât și pentru profesioniști.

La rândul său, conf. dr. Michael Schenker, președintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății, a menționat că în prezent pacienții cu cancer bronhopulmonar din România au acces la imunoterapie nu doar în cadrul unor studii clinice, ci și prin intermediul Programului național de Oncologie derulat de CNAS.


„Regimurile de bază disponibile în toată lumea există și la noi - imunoterapia are deja trei ani -, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Avem pacienți cu supraviețuire îndelungată. Accesul la tratament este neîngrădit, medicul curant fiind cel care poartă responsabilitatea prescrierii”, a spus conf. dr. Michael Schenker

Conform ultimelor statistici, cancerul bronhopulmonar a înregistrat în 2020, în România, 12.122 de cazuri noi și 10.779 decese. Avansul terapeutic începe însă să ofere mari speranțe pacienților și există din ce în ce mai mulți pacienți cu supraviețuire de lungă durată. 

 



Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe