Newsflash

Cancerul și nutriția

de Dr. Laura Davidescu - aug. 9 2023
Cancerul și nutriția

Cancerul a devenit o boală care, datorită progreselor din chimio și radioterapie, a tratamentelor biologice și tehnicilor chirurgicale, poate fi adesea ameliorată. Din păcate, starea de nutriție a pacienților poate fi grav afectată.

Ameliorarea stării de sănătate în cazul pacienților oncologici, în urma tratamentelor, este însoțită, din păcate, de o deteriorare a statusului nutrițional, care apare sub diverse forme de malnutriție și chiar de cașexie. Consecințele sunt o morbiditate și mortalitate crescute și o reducere a toleranței tratamentelor oncologice, ca și o alterare a calității vieții.

Astfel, malnutriția este una dintre cele mai întâlnite complicații ale bolii canceroase și a tratamentelor oncologice, prevalența ei variind între 25 și peste 70%, în funcție de tipul de cancer, de starea pacientului și de măsurile terapeutice (1). 

Din păcate, malnutriția este rareori diagnosticată și tratată, fiind considerată ca făcând parte din evoluția bolii canceroase, și mulți dintre oncologi nu sunt familiarizați cu tratarea acestei complicații. 

Efectele tratamentelor oncologice asupra alimentației

Tratamentele oncologice, în special chimioterapia, pot avea efecte secundare, ceea ce poate duce la o modificare a senzației gustative și, în unele situații, la pierdere apetitului. În cazul modificării senzației gustative, savoarea diferitelor alimenta poate fi diminuată sau profund alterată, iar în situația pierderii poftei de mâncare, este foarte important ca pacientul să reușească să mânânce în continuare cele trei mese principale și să fie încurajat să aibă mici gustări.

Impactul malnutriției

Impactul malnutriției, în special proteice și energetice, apare ca urmare a dezechilibrului între nevoile organismului și aportul nutritiv insuficient, dezechilibru cu atât mai îngrijorător în cazul bolii canceroase, pentru că nevoile energetice ale organismului sunt crescute. Malnutriția devine la un moment dat vizibilă clinic, prin pierderea în greutate, prin diminuarea masei musculare și a depozitelor de grăsime și prin creșterea susceptibilității la infecții banale. Astfel, malnutriția influențează nu doar șansele de supraviețuire ale pacienților, ci și calitatea vieții lor (2).

Ajutor nutrițional specializat

Este recomandabil ca pacientul oncologic să apeleze la ajutorul unui nutriționist sau dietetician autorizat pentru o evaluare a statusului nutrițional și pentru crearea unui regim alimentar individualizat, adaptat nevoilor sale. 

Dacă pacientul nu reușește să acopere necesarul de macro și micronutrienți din alimentele obișnuite, specialistul va prescrie administrarea de alimente speciale, realizate pentru a pentru a suplini carențele. Acestea pot fi administrate enteral, sub formă de soluții (orale sau pe sondă ori gastrostomă), dar și parenteral, în situațiile de malnutriție gravă.

Chiar și după terminarea tratamentelor, efectele secundare pot persista și pot continua să perturbe funcționarea tractului gastrointestinal, situație în care medicul poate prescrie continuarea suplimentării unor macro și micronutrienți, până când pacientul își poate relua alimentația normală. 

Puteți afla mai multe despre alimentele speciale destinate combaterii malnutriției la pacienții cu probleme oncologice aici. https://www.fresubin.com/ro/produsele-noastre

Articol realizat în parteneriat cu Fresenius-Kabi România.


Notă autor:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5668103/
2. https://www.hug.ch/sites/interhug/files/documents/cancer_nutrition.pdf

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe