Newsflash

Castelul Corvinilor

de Dr. Maria IACOB - dec. 9 2014
Castelul Corvinilor
În drum spre Hunedoara, atrag atenţia turnurile măreţe ale unui castel ce domină oraşul: Castelul Huniazilor – Castelul Corvinilor. Este ceta­tea medievală a Hunedoarei, unul dintre monumentele de arhitectură gotică din România.
În arhitectura lui se îmbină elemente gotice, neogotice, renascentiste şi baroce. Un monument ce dăinuieşte de secole, o lecţie de istorie şi de arhitectură a ţării noastre. Se întinde pe 7.000 mp, are 42 de încăperi, două terase şi două poduri.
Accesul în castel se face pe un pod de lemn peste pârâul Zlaşti, susţinut de patru piloni de piatră. La capătul podului, se află Turnul nou de poartă, care are la primul nivel camera domni­ţelor.
În 1409, Sigismund de Luxemburg dăruieşte cetatea împreună cu domeniul care-l înconjoară prinţului Voicu, pentru acte de curaj. Fiul lui Voicu, Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei, deţine castelul între anii 1419 şi 1450. După anul 1440, acesta hotărăşte transfor­marea cetăţii fortificate într-un castel, care după două etape de construcţie devine reşedin­ţă nobiliară, cu caracteristici ale stilului gotic, faza târzie.
Zidurile erau flancate cu turnuri: Turnul Capistrano (cuprinde singurul şemineu gotic restaurat din cetate), Turnul Toboşarilor, Turnul Buzdugan (sau Turnul Pictat – exteriorul său fiind acoperit de o pictură în trei culori, cu motive geometrice), Turnul Pustiu. La sfârşitul secolului al XIX-lea, în vârful acope­rişurilor se plasează statuia de bronz a unui cavaler medieval cu un steag de luptă.
Sala dietei – construită în stil gotic târziu –, era folosită ca sală de festivităţi şi întruniri pentru nobili şi sală de judecată. Sala cavalerilor – în acelaşi stil gotic târziu –, folosită ca sală de mese în ocazii festive.
Fiul lui Iancu de Hunedoara – Matei Corvin, ce devine rege al Ungariei, deţine castelul între 1457 şi 1482, iar fiul său – Ioan Corvin – între anii 1482 şi 1504.
În secolul al XVII-lea, principele Gabriel Bethlen preia castelul (în anul 1605) şi-l modifică parţial cu elemente inspirate din Renaştere. Se construieşte palatul mare cu camere de locuit şi sufragerie, dar au loc şi lucrări de factură militară reprezentate de Turnul Alb şi terasa de artilerie. Tot în această perioadă se construieşte curtea exterioară şi curtea husarilor.
În secolele XIX şi XX, se fac lucrări importante de restaurare în castel şi de construcţie la faţada palatului şi a acoperişurilor acoperite cu ţiglă, care îi dau aspectul actual.
 
 
 
 
 

Albumul cu clipe este rubrica membrilor şi simpatizanţilor ARFOMED – Clubul de artă fotografică al medicilor. Cei interesaţi de această artă şi de activitatea Clubului ne pot contacta la arfomed@viata-medicala.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe