Newsflash
ACTUALITATE Știri

Ce trebuie să știm despre țânțari și virusul Denga

de Florentina Ionescu - iun. 28 2023
Ce trebuie să știm despre țânțari și virusul Denga

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a publicat o serie de informații cu privire la țânțari și la transmiterea virusului Denga.

Pentru că în ultima perioadă au apărut în spațiul public informații privind riscul apariției unor boli transmise de țânțari, mai exact febra Denga, specialiștii laboratorului de entomologie medicală din cadrul Institutului „Cantacuzino” au publicat pe o rețea socială câteva informații de specialitate. 

„Virusul Denga este un virus aparţinând genului Flavivirus (Familia Flaviviridae), gen care include, de asemenea, virusul West Nile, virusul Zika, virusul encefalitei de căpușă ș.a. Virusul Denga este agentul cauzal al bolii cu același nume”, se arată pe pagina de Facebook a Institutului „Cantacuzino”. 

Virusul se transmite de la om la om prin intermediul ţânţarilor. Aceștia preiau virusul de la o persoană viremică în timpul hrănirii cu sânge. 

Perioada de incubaţie extrinsecă (incubaţia în corpul ţânţarului) este de aproximativ 10 zile, în funcţie de temperatura ambientală. În această perioadă virusul se multiplică în ţesuturile ţânţarului și migrează ȋn glandele salivare ale acestuia urmând a fi inoculat altor gazde în timpul hrănirilor ulterioare. 

Perioada de incubaţie intrinsecă (în corpul omului) durează în medie 4-7 zile postinoculare, mai spun specialiștii. 

Simptomatologia infecţiei cu virusul Denga cuprinde: febră mare cu debut brusc, migrenă puternică cu dureri retro-orbitale, dureri musculare și articulare, erupţii cutanate. Unele cazuri au evoluţie severă dezvoltând așa-numita „Febră Hemoragică Denga”. Ea este caracterizată de creșterea permeabilităţii vasculare urmată de sângerări la nivelul organelor. O parte dintre aceste cazuri au sfârșit letal. 

Elaborarea strategiilor și organizarea eradicării malariei

„Laboratorul de entomologie medicală din cadrul Institutului nostru realizează, în fiecare an, activități de monitorizare a populațiilor de țânțari prin instalarea de capcane și supraveghere ecologică în parcuri, cartiere de blocuri și de case din municipiul București, precum și la periferia acestuia. Laboratorul cu cea mai vastă experiență din țară se ocupă (încă de la înființarea lui din anul 1922) de elaborarea strategiilor și organizarea eradicării malariei, investigații în timpul epidemiei de infecții neurologice cu virusul West Nile, de epidemiologia bolilor transmise prin vectori și ecologia vectorilor, desfășurând cercetări privind combaterea acestor insecte”, mai precizează reprezentanții Institutului „Cantacuzino”. 

Prin studierea țânțarilor colectați se obțin informații importante despre speciile existente și probabilitatea ca acestea să fie purtătoare de virusuri periculoase pentru sănătatea publică (Denga, Zika, Chikungunya, West Nile). 

„Deși specia Aedes albopictus este prezentă în România din anul 2012, în fiecare an de atunci au fost înregistrate doar cazuri cu infecții Denga de import și niciun caz cu transmitere autohtonă.”

Mai multe detalii: 

 


Notă autor:

Sursa foto: Facebook Institutul „Cantacuzino” (https://www.facebook.com/profile.php?id=100057424759295)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe