Newsflash
Cultură

Centenar Constantin Silvestri

de Anca FLOREA - dec. 17 2013
Centenar Constantin Silvestri
   Anul acesta, lumea noastră muzicală omagiază centenarul naşterii compozitorului şi dirijorului Constantin Silvestri. Printre manifestările ce i-au fost dedicate în această perioadă se regăsesc şi cele găzduite în foaierul Sălii Radio, unde, în pauza ultimului concert din luna noiembrie, a avut loc lansarea dublului CD editat de Casa Radio sub titlul „Constantin Silvestri. Compozitor şi dirijor. Înregistrări istorice din Arhivele Radio România“, în noua colecţie Radiolegende. Discurile reunesc înregistrări realizate de Silvestri la pupitrul Orchestrei Radio, în perioada 1953–1958, întâmplător sau nu alese din creaţia începutului de veac XX – suita Colţul copiilor de Debussy, Simfonia nr. 1 de Prokofiev, Concertul nr. 3 de Bartók (solist pianistul Gheorghe Halmoş), Poemul extazului de Scriabin. Acestora li se adaugă pagini din propriile lucrări, interpretate de solişti de cotă, din generaţii foarte diferite, precum pianista Maria Fotino, clarinetistul Aurelian-Octav Popa sau violoncelistul Cătălin Ilea, datând din anii 1955–1976.
   Deosebit de interesant, prezentarea este semnată de John Gritten, cel care a publicat volumul „Un muzician înaintea timpului său: Constantin Silvestri – dirijor, compozitor, pianist“, punctând, firesc, repere definitorii din cariera muzicianului, fie în ţară, fie în străinătate, cu un accent deosebit pe colaborarea cu Orchestra din Bournemouth (Anglia), devenită, sub bagheta sa, una dintre cele mai apreciate pe plan mondial. Albumul se adaugă astfel integralei operei Oedip de Enescu, preluare a primei reprezentaţii româneşti, cu Silvestri în fosă, oferită publicului nostru în 1958, la ediţia inaugurală a Festivalului „Enescu“. Tocmai de aceea, CD-ul a apărut cu prilejul ediţiei 2011, lansat la Opera bucureşteană, acolo unde partitura a văzut lumina rampei după zbateri incredibile ale dirijorului care, câţiva ani, a fost şi directorul teatrului liric, ameninţând chiar cu demisia în cazul în care proiectul montării creaţiei enesciene nu s-ar fi concretizat. Acum, Casa Radio a ales din fonoteca de aur alte opusuri de referinţă pe care acelaşi Silvestri le-a condus sau le-a compus.
   Melomanii care au asistat la concert şi, firesc, la lansarea noului CD, au avut ocazia să (re)vadă şi expoziţia Silvestri realizată de Muzeul „Enescu“, vernisată anterior „la sediu“, dar prezentată şi la Sala Radio, devenind astfel pandant al lansării discografice, numeroasele printuri (realizator Adina Sibianu, grafica Aurelian Popovici) ce includ fotografii, afişe, programe de sală, articole, partituri cu dedicaţie, recompunând în imagini (parte inedite) viaţa dirijorului şi compozitorului, relevând totodată legătura sa permanentă cu Enescu şi cu creaţia acestuia, pe care a promovat-o consecvent în ţară şi în străinătate. Am revăzut sau am descoperit repere din copilăria, adolescenţa şi devenirea sa ca muzician de cotă internaţională, pe scene importante din lume, fotografii ce-l surprind şi alături de personalităţi de marcă ale veacului trecut.
   Un omagiu în sunet şi imagine adus unui muzician excepţional, despre care generaţiile mai tinere ştiu încă prea puţin, meritând din plin să fie „descoperit“ şi pus cu pregnanţă în valoare prin ceea ce a lăsat lumii Euterpei, începând cu înregistrările sale care, iată, se gravează pe CD, continuând cu (re)includerea lucrărilor pe care le-a compus în circuitul stagiunilor noastre curente. Iar centenarul naşterii sale se dovedeşte a fi un prilej pentru asemenea paşi importanţi. În februarie 2014, se vor împlini 45 de ani de la trecerea sa în eternitate, aşa încât cu siguranţă vom avea ocazia să vorbim din nou despre Constantin Silvestri, să-i ascultăm muzica şi să ne convingem, încă o dată, că performanţele sale interpretative, la pupitrul unor orchestre de cotă, îşi păstrează şi astăzi originalitatea şi profunzimea expresivă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe