Newsflash
ACTUALITATE Știri

Centru de vaccinare anti-HPV, amenajat la Spitalul „Sf. Pantelimon” din Bucureşti

de Magdalena Tănăsescu - iul. 3 2024
Centru de vaccinare anti-HPV, amenajat la Spitalul „Sf. Pantelimon” din Bucureşti

Un centru de vaccinare anti-HPV a început să funcționeze zilnic, de luni până duminică, între orele 10,00 şi 18,00, în incinta Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Bucureşti.

Persoanele care doresc să se vaccineze anti-HPV se pot prezenta la parterul unității sanitare, în cadrul Compartimentului de Prevenire şi Control al Infecţiilor Nosocomiale.

Pentru a beneficia de acest tip de vaccin este nevoie doar de un bilet de trimitere de la medicul de familie şi de o singură vizită la centrul de vaccinare, pentru consultaţie de specialitate, reţetă şi administrare.

„Prevenţia cancerului de col uterin, cu o incidenţă încă nefiresc de mare în România, poate fi făcută prin vaccinarea anti-HPV, eficienţa fiind dovedită. Suntem bucuroşi să fim al doilea spital de stat care poate oferi această alternativă doamnelor şi partenerilor lor, contribuind astfel la sănătatea globală. Prevenţia reprezintă varianta mult mai ieftină şi, de departe, mai puţin traumatică, în lupta cu această afecţiune”, a declarat Bogdan Socea, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Bucureşti, citat de Agerpres.

Infecţia cu HPV este cea mai frecventă şi mai răspândită infecţie virală cu transmitere sexuală. Aproximativ 80% dintre bărbaţi şi femei se vor infecta cu HPV pe parcursul vieţii , iar ratele de infecţie persistentă cresc odată cu vârsta atât la femei, cât şi la bărbaţi.

„România are cea mai ridicată rată de mortalitate prematură prin cancer de col uterin din Europa. Cancerul de col uterin este cel mai frecvent tip de cancer ginecologic diagnosticat în România şi al treilea cel mai comun tip de cancer în rândul femeilor din ţara noastră, însă al doilea cel mai frecvent în segmentul 15-44 ani. La nivelul Uniunii Europene, România înregistrează cea mai mare incidenţă şi cea mai mare rată a mortalităţii. Incidenţa este de 2,5 ori mai mare decât media UE, iar rata mortalităţii de peste 4 ori mai mare. În fiecare an, aproape 3.400 de femei din România primesc diagnosticul de cancer de col uterin şi 1.805 femei îşi pierd viaţa din cauza acestei maladii”, susțin reprezentanții spitalului. 

În România, adolescenţii fete şi băieţi cu vârsta între 11-18 ani au acces gratuit la vaccinarea anti-HPV, iar femeile între 19 şi 45 ani beneficiază de vaccinul anti-HPV în regim compensat 50%.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe