Newsflash
Hi-tech & Gadgets LIFESTYLE

Colierul EKG care ajută la stabilirea contactului piele-pe-piele între mamă și bebeluș

de Florentina Ionescu - iun. 20 2024
Colierul EKG care ajută la stabilirea contactului piele-pe-piele între mamă și bebeluș

Cercetătorii au creat un colier smart cu un beneficiu extraordinar: ajută bebelușii cu o greutate suboptimă la naștere să aibă parte de contactul piele-pe-piele cu mamele lor.

Dispozitivul acesta, scrie New Atlas, este special conceput pentru a spori „îngrijirea cangur”, așa cum mai este cunoscut contactul piele-pe-piele. Este vorba despre o practică care implică contactul între pielea de pe piept a îngrijitorului (sau mamei) cu bebelușul. 

Pentru bebelușii subponderali, contactul piele-pe-piele cu mama lor poate fi literalmente un avantaj care le poate salva viața. Datorită unui colier nou, high-tech, deci de ultimă generație, experții spun că utilizatorii se pot asigura că sugarii primesc suficiente îmbrățișări, având contact piele-pe-piele, iar în același timp pot obține prin acest dispozitiv date esențiale despre semnele vitale ale sugarilor. 

Practica de a menține contactul piele-pe-piele în scop terapeutic cu bebelușii cu o greutate prea mică la naștere și cu sugarii născuți prematur se numește și „îngrijire cangur”. Metoda este denumită după maniera în care puii de cangur stau în marsupiul mamei lor. 

Sursa foto: https://www.semanticscholar.org/paper/Joey%3A-Supporting-Kangaroo-Mother-Care-with-Fabrics-Shao-Liu/b45d44a6bacbe827da44c327b710a6977a08bada/figure/0

Pentru mamele care practică îngrijirea cangur pot să apară uneori întrebări referitoare la modalitatea aceasta, cum ar fi dacă ar trebui să îl țină pe bebeluș și mai mult în contact cu pielea lor. Iar aici intervine dispozitivul Joey. Dezvoltat de profesorul asociat Xia Zhou și de colegii săi de la Universitatea Columbia, dispozitivul se poartă precum un colier, fiind amplasat pe corpul mamei. Pe măsură ce aceasta ține pieptul bebelușului dezbrăcat pe pieptul ei gol, un mic plasture realizat dintr-un material care este un bun conductor electric, iar acest material se află între mamă și bebeluș. 

Plasturele respectiv are încorporați doi senzori pentru electrocardiogramă (ECG sau EKG) pe iecare parte, iar acești senzori monitorizează activitatea electrică a inimii mamei și a inimii bebelușului. Plasturele este legat prin câteva fire la un modul cu componente electronice de pe spatele mamei. Acesta analizează și transmite wireless datele despre EKG către o aplicație de pe telefonul inteligent al mamei, telefon care se află în apropiere.

Cât timp aparatul Joey detectează semnalele din cadrul electrocardiorgamei de la ambele persoane (mamă și sugar), aplicația știe că are loc o sesiune de „îngrijire cangur” eficientă. Dacă aplicația determină că este necesar mai mult timp în care mama să aibă contact piele-pe-piele cu bebelușul ei, aceasta o alertează pe femeie în legătură cu acest aspect. 

Sistemul poate să facă diferența între semnalul de la EKG-ul bebelușului și semnalul EKG-ului mame. În plus, sistemul acesta poate să filtreze „zgomotele” de fundal produse de mișcările corpului. Asta înseamnă că dispozitivul poate să monitorizeze continuu ritmul cardiac al bebelușului și ritmul respirației lui – și din nou aplicația poate să o înștiințeze pe mamă dacă unul dintre aceste ritmuri (respirația ori bătăile inimii) iese din parametri normali. 

Atunci când a fost testat pe 35 de mame și pe bebelușii lor, dispozitivul Joey a măsurat durata „îngrijirii cangur” cu o acuratețe, în medie, de 96%. De asemenea, sistemul a oferit înregistrări ale semnelor vitale cu o acuratețe considerată a fi clinic acceptabilă. 

Imagini cu acest sistem găsiți pe newatlas.com.


Notă autor:

Sursa fotografiei principale: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/mid-adult-woman-practising-skin-care-162860306

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe