Newsflash
ACTUALITATE OPINII

Contribuţia ANMCS la aderarea României la OCDE

de Grațiela Iordache - iun. 23 2023
Contribuţia ANMCS la aderarea României la OCDE

Anul 2022 a marcat demararea procesului de aderare a ţării noastre la Organizaţia de Cooperare și Dezvoltare Economică. Un organism internaţional care reunește cele mai bogate și dezvoltate state la nivel global.

Sistemul de sănătate este un domeniu-cheie în ceea ce privește aderarea României la Organizaţia de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), iar Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) – ca instituţie publică având drept scop creșterea calităţii serviciilor din sănătate și siguranţa pacientului – este un pilon important al desfășurării cu succes a acestui proces.

La sfârșitul lui 2018, ANMCS a devenit membru observator la formatele de lucru ale OCDE pe domeniul sănătăţii. Astfel, a participat activ cu raportări, prezentări și puncte de vedere fundamentate la toate evenimentele organizate în cadrul Grupului de lucru privind indicatorii de calitate și ai Grupului de lucru privind siguranţa pacientului. Activitatea ANMCS în cadrul acestor formate și-a dovedit eficienţa. Astfel, la sfârșitul anului trecut, România a fost invitată să participe la întâlnirile Comisiei de Sănătate a OCDE.

Un alt reper important al activităţii ANMCS la OCDE îl reprezintă invitarea României, alături de alte 21 de state membre, la Grupul de lucru pentru implementarea proiectului PaRIS. Acesta își propune implementarea, la nivel global, a unui sondaj referitor la Indicatorii Raportaţi privind Siguranţa Pacientului. Aprobarea participării României la această iniţiativă a fost dată de Guvern prin HG 534/2021, HG 847/2022 și HG 200/2023, iar ANMCS a fost desemnată ca manager naţional al proiectului.

 

Un fundament pentru siguranţa pacientului

În prezent, proiectul PaRIS se află în etapa de implementare a sondajului principal. Etapa a demarat prin organizarea unei conferinţe internaţionale la care au participat reprezentanţi ai OCDE, ai WONCA (Organizaţia Mondiala a Medicilor de Familie), ai EPF (Forumul European al Pacienţilor), specialiști internaţionali din Spania, Portugalia, Grecia, Hong Kong și reprezentaţi ai organizaţiilor naţionale ale pacienţilor. Rezultatele sondajului vor fi un fundament solid pentru elaborarea de politici publice viitoare privind siguranţa pacientului și calitatea serviciilor din sănătate.

O bornă semnificativă a activităţii ANMCS la OCDE o reprezintă și organizarea la București a Seminarului internaţional privind sănătatea mintală a profesioniștilor din domeniul sănătăţii. Evenimentul a beneficiat de prezenţa unor experţi în domeniu din Polonia, Germania, Belgia, Olanda.

Workshopul a fost organizat împreună cu OCDE și a fost finanţat prin intermediul proiectului Comisiei Europene „Voluntary Exchange – Status of health” cu participarea Observatorului European de Sănătate și a Băncii Mondiale.

În concluzie, participarea ANMCS la activitatea OCDE s-a concretizat în proiecte și activităţi cu impact asupra dezvoltării sistemului de sănătate al României.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe