Newsflash
ACTUALITATE Știri

Copiii consumă zilnic 79 g de zahar și 2 porții de fructe (studiu)

de Magdalena Tănăsescu - iul. 3 2024
Copiii consumă zilnic 79 g de zahar și 2 porții de fructe (studiu)

În Țările de Jos, copiii de 4-8 ani consumă proporțional cele mai mari cantități de zaharuri libere dintre toate grupele de vârstă, iar în statele europene aportul de zahăr al copiilor depășește recomandarea OMS.

Potrivit unui nou studiu, restricționarea accesului copiilor la produse zaharoase ar putea contribui la reducerea acestui consum. Cu toate acestea, nu este clar dacă și cum restricția este legată de consumul de zahăr al copiilor și preferința pentru gustul dulce. 

Studiul a investigat relația dintre restricția parentală a produselor zaharoase, aportul de zahăr gratuit al copiilor și aportul de fructe, precum și preferința lor pentru gustul dulce. 

Un număr total de 243 de părinți de copii de 4-7 ani au fost rugați să completeze un sondaj, referitor la consumul de fructe și produse fără zahăr, printr-o menționare a alimentelor ingerate pe parcursul a trei zile (trei zile specificate, neconsecutive). Restricția parentală a fost evaluată prin intermediul Chestionarului de acces restricționat.

Într-o subgrupă de copii (N = 60), funcțiile psiho-hedonice au fost înregistrate utilizând testul de urmărire a comparației împerecheate cu alegere forțată din două serii Monell, pentru a estima preferința optimă a copiilor pentru gustul dulce.

Analizele de regresie au arătat că copiii mai restricționați au consumat mai puțin zaharuri libere, dar mai multe fructe decât copiii mai puțin restricționați, așa cum au raportat părinții (p < 0,05). Restricția parentală nu avea legătură cu preferința de gust dulce a copiilor. 

„În concluzie, rezultatele noastre sugerează că restricția este legată negativ de aportul de zahăr liber, pozitiv legată de consumul de fructe și nu are legătură cu preferința gustului dulce la copiii de 4-8 ani. Sunt necesare cercetări ulterioare pentru a determina efectele cauzale și pe termen lung ale restricțiilor parentale asupra aportului de zahăr al copiilor și preferinței gustului dulce”, se menționează în studiul citat. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe