Newsflash
Internaționale Știri

Crește numărul femeilor care mor din cauza consumului de alcool

de L. Budin - aug. 22 2023
Crește numărul femeilor care mor din cauza consumului de alcool

Între 1999 și 2020, în SUA, 605.948 persoane au decedat ca urmare a afecțiunilor generate de consumul de alcool. Dacă reprezentanții sexului tare continuă să se afle în topul victimelor, diferența dintre bărbați și femei se micșorează.

În perioada de studiu, s-a demonstrat că numărul femeilor care devin victime ale alcoolului e din ce în ce mai important, se arată în cercetarea publicată în JAMA Open Network. Cauza deceselor e dată de intoxicații, cardiomiopatii, afecțiuni ale ficatului și boli mintale, toate generate de consumul de alcool, arată publicația Top Santé

Femeile sunt tot mai afectate. În perioada 2018 – 2020, numărul deceselor cauzate anual de alcool a crescut cu 12,5% pentru femei și cu 14,7% pentru bărbați. 

Motivele nu sunt încă clare. Cercetătorii estimează că, la femei, consumul care a crescut de-a lungul ultimilor ani este asociat cu faptul că organismul acestora este mai puțin echipat pentru a se proteja de efectele alcoolului. 

Complicațiile cauzate de consum se acumulează, iar femeile trecute de 65 de ani prezintă risc sporit de deces din cauza acestui factor. Între 2012 și 2020, cercetătorii au remarcat că creșterea deceselor femeilor de vârsta a treia erau de 6,7% anual, comparativ cu 5,2% în cazul omologilor masculini. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe