Asupra cărţii ce conţine amintiri, mărturii şi opinii ale profesorului Dan Setlacec, relevate prin tehnica interviului de dna dr. Dora Petrilă, se opreşte pe larg dl dr. Mihail Mihailide la rubrica Jurnal de jurnale. (...)

"> Cu Dan Setlacec despre Chirurgie şi Deontologia medicală - Viața Medicală
Newsflash

Cu Dan Setlacec despre Chirurgie şi Deontologia medicală

de Dr. Mihail MIHAILIDE - iun. 24 2011
Cu Dan Setlacec despre Chirurgie şi Deontologia medicală

   Asupra cărţii ce conţine amintiri, mărturii şi opinii ale profesorului Dan Setlacec, relevate prin tehnica interviului de dna dr. Dora Petrilă, se opreşte pe larg dl dr. Mihail Mihailide la rubrica Jurnal de jurnale. (...)


   O nouă formulă de a comunica  interesaţilor amintiri este cartea de interviuri. O persoană importantă prin ceea ce a înfăptuit în viaţă ori prin ceea ce lasă în urmă devine interlocutor pentru un reporter sau un om al domeniului ce le este amândurora familiar, o rudă (mai mult sau mai puţin apropiată), un biograf experimentat... Un convorbitor, aşadar, ales ori acceptat, când acesta – cea de-a doua situaţie – îşi oferă serviciile dezinteresat sau din contră. Exemplele de cărţi-dialog abundă în toate literaturile, de la cărţi bine strunite, când, foarte probabil, în urma unei înţelegeri prealabile, cei doi se limitează la un subiect anume, la o perioadă a existenţei celui intervievat, la elucidarea unor situaţii controversate, până la cele în care investigatorul, fie calcă în străchini prin insistenţa şi insolenţa întrebărilor (ori caută a se situa pe acelaşi plan cu personalitatea respectivă), fie adoptă, într-o manieră inteligentă, o anume discreţie, uneori benefică, aceea care preschimbă scrierea într-o carte de mărturisiri, fără întreruperi ce ar risca să afecteze argumentaţia şi, desigur, cursivitatea relatării. Nu lipsite de interes, în opinia mea, sunt memoriile unor vedete sau vedetuţe de showbiz sau din cele care s-au ilustrat pe gazonul terenului de fotbal, memorii „vorbite“ şi „periate“ de un profesionist al genului. Interesul? Strict medical – observarea evoluţiei paranoide, în anumite circumstanţe, a unor indivizi. O variantă de memorii, poate insuficient valorificată, este aceea care asociază imaginea cu sunetul, în filme documentare sau/şi de televiziune. Impactul asupra publicului îl depăşeşte adesea pe cel al cărţii-dialog.
   Voi cita două lucrări, de interes, cred, pentru medici, de care ziarul s-a ocupat în ultima vreme: „Sculptură în creier, dialog Leon Dănăilă – Dora Petrilă“; Sebastian Nicolau, „O viaţă aproape cât un veac, convorbiri cu prof. dr. Gheorghe Goldiş“, oprindu-mă pe larg la o a treia: „Dan Setlacec, amintiri, mărturii, opinii, interviu realizat de dr. Dora Petrilă (Ed. Albatros, 2000). (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe