Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

35 de pictori, 50 de lucrări noi

Viața Medicală
Suzana BANTAŞ vineri, 23 iulie 2010

    Încă din 1955, mai mulţi medici distinşi şi talentaţi îşi aleg ca mentor spiritual pe Ion Ţuculescu, medic şi biolog, pictorul român al cărui centenar de la naştere a fost şi este marcat anul acesta printr-o suită de manifestări culturale şi expoziţionale. Medicii s-au organizat atunci într-un cenaclu de arte plastice ce-l va avea pe Ţuculescu nume patronimic. De 55 de ani, printr-o permanentă „şcolire“ şi înnoire a modalităţii de exprimare plastică, apariţiile lor publice – expoziţii individuale sau colective – s-au succedat frecvent. Alături de seniori au venit tineri, aducând un suflu proaspăt şi talent. (...)

Expoziţia deschisă la Cercul Militar Naţional de la 12 iulie la 25 iulie 2010 – 35 de autori, 50 de lucrări – şi-a ales ca temă vacanţa: „Este timpul vacanţei“. Tablourile ne invită să alegem locurile unde dorim să revenim ori ne poartă visele. Astfel, Raluca Anghel prezintă o caldă „Dimineaţă în Deltă“, alături de Lucia Dima, tot cu o „Vacanţă în Deltă“; Suzana Bantaş aşteaptă un musafir pe prispa pustie, dar visează o „Insulă în Slovenia“, alături de Gabriela Ciobotaru sau Cristina Elena Buşoi în „Înserare la margine de lac“. Maria Leon merge pe faleză sau la plajă, Anca Petcu iubeşte concursurile de iole în „Siaj în oglindă“, iar Mihaela Preda se plimbă în Herăstrău în timp ce Gheorghe Petre merge pe „Valea Iordanului“ – totuşi amintindu-şi şi o scenă din bătătura de acasă. Felicia Urziceanu ezită între „Viaţa la ţară“ sau sub podurile Veneţiei, alături de Petru Moţiu inspirat de albastrul lagunei. Sever Miu păstrează o dulce amintire a „Vacanţelor copilăriei“, dar ne trimite şi la „Balcic“.
    Amintiri romantice de călătorie transpar în „Flamenco“ al Alinei Carp, iar graţia feminină, în „Japoneza“ Nadiei Rădulescu. George Dima se ascunde de realitate sub o „Mască“. În călătorii mai îndepărtate ne invită Cornelia Nicolau, „La Santiago“ sau Dan Paulian şi Elvira Cârnu în Franţa, la „Castel“, ori Olanda; Rodica Bruteanu „În Tirol“. Elena Demetrescu ne invită la Viena; Iulia David pictează „Periplu în Croaţia“. Mai aproape, Mihaela Firimiţă ne ivită la Topliţa sau în Dobrogea, iar Ecaterina Mateescu la „Malul cu flori“ sau „În parcul Bordei“.
    Un alt grup de medici au predilecţii florale: Fulga Boiangiu ne aduce lângă o creangă înflorită, Alexandra Kasian o floare de forsythia, Silvia Săracu ne aminteşte de parfumul narciselor galbene, Iulia Vulcan iubeşte florile exotice; Severina Cojocaru ne plimbă în „Livada de la Sebeş“. Visul celor cu fantezii prezintă „Fluturi“ (Cristina Chivu) sau păsări în „Zbor“ (Atena Corlăţeanu). O plimbare îndrăzneaţă în cosmos are Anca Bozianu, iar Petru Damir – o „Pasăre măiastră“ albă, pe fond de foc, pentru plimbări imaginare. Mai expun: Elena Paulian – cai fugari, Florin Botez – o sculptură indiană şi Dinu Stavri – „Compoziţie“.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.