Alături de elementele clinice, biomarkerii specifici şi tehnicile imagistice, electrocardio­grama continuă să fie o parte importantă a algoritmului de diagnostic al pacienţilor cu suspiciune de infact miocardic. Rod al unei bogate experienţe, monografia „Unda Q în infarctul miocardic“, semnată de dr. Radu Grigore, apărută, în a doua ediţie, la „Viaţa Medicală Românească“, este prezentată de dr. Camelia Cristina Diaconu.

"> 500 de pagini despre unda Q - Viața Medicală
Cultură

500 de pagini despre unda Q

de Dr. Camelia Cristina DIACONU - apr. 26 2013
500 de pagini despre unda Q

Alături de elementele clinice, biomarkerii specifici şi tehnicile imagistice, electrocardio­grama continuă să fie o parte importantă a algoritmului de diagnostic al pacienţilor cu suspiciune de infact miocardic. Rod al unei bogate experienţe, monografia „Unda Q în infarctul miocardic“, semnată de dr. Radu Grigore, apărută, în a doua ediţie, la „Viaţa Medicală Românească“, este prezentată de dr. Camelia Cristina Diaconu.

   Când am văzut monografia apărută la Editura „Viaţa Medicală Românească“ – UNDA Q ÎN INFARCTUL MIOCARDIC, autor dr. Radu Grigore, prefaţată de prof. dr. Ion Bruckner – mărturisesc că prima mea reacţie, la vederea cărţii, a fost: „500 de pagini despre unda Q?! Nu este prea mult pentru descrierea unei unde?“. Şi totuşi, cartea a reuşit să îmi capteze atenţia, în primul rând prin numărul foarte mare de trasee electrocardiografice analizate în context clinic şi paraclinic, prin prisma bogatei experienţe a autorului, medic primar cardiolog şi şef al secţiei de cardiologie a Spitalului Judeţean Galaţi. Infarctul miocardic rămâne una dintre cele mai mari urgenţe ale cardiologiei, elementul crucial, care influenţează supravie­ţuirea pacienţilor, fiind rapiditatea cu care este stabilit diagnosticul şi cu care se intervine pentru revascularizare.
   Diagnosticul de infarct a suferit unele modificări în ultimii ani, în principal datorită apariţiei unor biomarkeri mai sensibili şi mai specifici de necroză miocardică, dar şi perfecţionării tehnicilor imagistice. Acesta este şi motivul pentru care, în august 2012, Societatea Europeană de Cardiologie a publicat „A treia definiţie universală a infarctului miocardic“, elaborată de un grup de experţi. Infarctul poate fi prima manifestare a bolii coronariene sau poate apărea, repetat, la pacienţi cu boală coronariană cunoscută. Infarctul miocardic poate fi diagnosticat prin elemente clinice, modificări electrocardiografice specifice, valori ridicate ale biomarkerilor de necroză miocardică şi imagistic. Electrocardiograma continuă să fie o parte foarte importantă a algoritmului diagnostic al pacienţilor cu suspiciune de infarct şi trebuie obţinută cât mai repede după debutul simptomelor. Interpretarea corectă a electrocardio­gramei în infarctul miocardic nu este întotdeauna facilă, această carte putând fi un instrument foarte util pentru descifrarea sa.
   În prima parte a lucrării, autorul aruncă o privire generală asupra subiectului, trecând în revistă criteriile electrocardiografice ale undei Q în infarctul miocardic, de la descrierea lui Pardee (1962) până la redefinirea, în 2007, a infarctului miocardic de către Societatea Europeană de Cardiologie. Autorul face un istoric al importanţei acestei modificări electrocardiografice pentru diagnosticul infarctului miocardic, istoric completat cu date din experienţa şi studiile personale anterioare. Este reliefată importanţa undei Q pentru infarctul miocardic transmural şi netransmural, infarctul miocardic repetat, infarctul miocardic în cadrul procedurilor diagnostice şi terapeutice pe arterele coronare, fragmen­tarea complexului QRS în evoluţia infarctului miocardic cu undă Q. Toate aceste informaţii vin completate de o serie de electro­cardiograme demonstrative din arhiva Spitalului Judeţean Galaţi, interpretate în dinamică de către autor, care adaugă comentarii foarte utile referitoare la elementele clinice ale pacienţilor respectivi, tratament, dificultăţi de diagnostic. Sunt prezentate electrocardiograme ale aceloraşi bolnavi, repetate pe o perioadă lungă de timp (6–11 ani), cu evoluţia în dinamică a modificărilor electrice.
   În al doilea capitol, dr. Radu Grigore prezintă un număr impresionant de electrocardiograme care demonstrează evoluţia undei Q în diverse cazuri cu infarct miocardic, de la dispariţia acestei unde, în cazurile cu evoluţie favorabilă şi vindecare clinică şi electrocardiografică, până la asocierea cu alte modificări electrice, care traduc apariţia unor complicaţii ale infarctului. Capitolul III stabileşte corelaţii clinice-electrocardio­grafice-anatomopato­logice în cazuri de infarcte miocardice multiple şi repetate cu undă Q, corelaţii susţinute şi de această dată de o serie de electro­cardiograme inter­pre­­tate. „Evaluarea dispa­riţiei undei Q de necroză în infarcte miocardice multiple şi repetate este o problemă mai dificilă decât în cazurile cu un singur infarct“, spune autorul. Infarctul miocardic cu undă Q şi blocul de ramură dreaptă sau stângă sunt analizate într-un alt capitol. Sunt prezentate electrocardiograme care demonstrează relaţii certe sau posibile între undele Q şi blocul de ramură dreaptă. În prezenţa blocului de ramură stângă, diagnosticul electrocardiografic al infarctului este dificil, în ciuda publicării a numeroase observaţii pe această temă. Blocurile de ramură stângă tranzitorii oferă o şansă pentru interpretarea corectă a complexelor QRS. Asocierea infarctului de miocard cu blocul de ramură stângă este analizată practic în 72 de cazuri.
   Aspectele particulare în infarctul miocardic acut cu supradenivelare de segment ST reprezintă tema unui alt capitol al cărţii, ilustrat, de asemenea, cu un număr impresionant de electrocardiograme interpretate. Ultimele trei capitole sunt rezervate bătăilor ectopice revelatoare de infarct miocardic cu undă Q, infarctelor atriale şi ventriculare şi infarctului cu undă Q şi sindrom WPW.
   Bibliografia cărţii este variată (280 de titluri din literatura românească şi străină de specialitate), marea majoritate publicată în ultimii zece ani. Lucrarea impresionează prin complexitatea traseelor electrocardiografice prezentate şi interpretate într-o manieră accesibilă nu numai medicilor cardiologi, dar şi interniştilor, urgentiştilor, generaliştilor etc., implicaţi în diagnosticul şi tratamentul bolnavilor cu infarct miocardic. Aş încheia cu cuvintele autorului, cu care sunt întru totul de acord: „În timpurile noastre, electrocardiograma este o investigaţie de largă accesibilitate. Este important să fructificăm informaţiile multiple pe care ni le oferă în diagnosticul bolilor cardiovasculare, în general, şi al infarctului de miocard, în special“. În acest sens, cartea medicului Radu Grigore este un demers reuşit.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe