Newsflash
Cultură

A doua casă

de Paula ROMANESCU - dec. 28 2015
A doua casă
     Cum ar trebui să înțelegem preocuparea farmacistului francez Michel Soulard de a face cunoscut cititorilor din țara lui (și nu numai) chipul adevărat al României? Farmacistul a descoperit patria noastră începând de prin anii ʼ80 ai secolului trecut și a continuat s-o viziteze an de an, până când aceasta i-a devenit adevărat port dʼattaches, un fel de a doua casă unde știe că‑și va întâlni frații de suflet.
     De mai bine de treizeci de ani, Michael Soulard a consolidat relații pe filiera „Pharmaciens sans frontières“ între Franța și România, respectiv cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București și, deopotrivă, cu instituții similare din Iași, Cluj sau centre medicale de prin alte zone ale țării.
     Acestea din urmă i-au prilejuit cu adevărat cunoașterea locurilor și a oamenilor de pe meleagurile noastre. Vechile convingeri cum că România ar fi un ținut invivable au dispărut încetul cu încetul din momentul în care un „oarecare“ Blaise Pascal i-a șoptit la fereastra deschisă a rațiunii: le coeur a des raisons que la raison ne connaît pas.
     Acest drum inițiatic printre români și prin locuri de poveste adevărată s-a concretizat în scrierea unor volume de impresii pentru România (a doua lui patrie) intitulat „Petite soeur des Carpates“.
     Chiar acesta este titlul care deschide seria de mărturii despre țara noastră, pe care neobositul observator cu sufletul – Michel Soulard continuă s-o trimită, prin scrierile sale, celor care ar trebui să învețe să vadă înainte de a judeca.
     Doi ani de la publicarea, la Editura 2 Encres (2006) a sus-numitului volum, la aceeași editură avea să-i apară „Roumanie entre rêve et réalité“ – collection culture sans frontières; „Le temps sʼest arrêté à Brăila“ (2010); „Balade en Roumanie“ (2014) și, în iunie 2015 – „La Roumanie et moi“ (Ed. Écrituriales), un fel de spovedanie prin care autorul își mărturisește iubirea lui statornică pentru țara în care se simte mereu între ai săi și în care singurătatea nu îndrăznește să-l frecventeze.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe