Newsflash
Cultură

A început Festivalul de Proză Contemporană

de Florentina Ionescu - nov. 5 2021
A început Festivalul de Proză Contemporană

Editura Litera marchează un an de proză contemporană română prin mai multe evenimente de excepție.

Până la 7 noiembrie are loc Festivalul de Proză Contemporană, eveniment prin care este marcat un an de la apariția colecției „Biblioteca de Proză de Contemporană” din portofoliul Editurii Litera. Evenimentele se vor desfășura online, pe site-ul litera.ro, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Vă recomandăm și: Evenimente culturale noiembrie 

carti citit festival proza contemporana

În această lună se împlinește un an de când Editura Litera a inițiat colecția dedicată prozatorilor români contemporani. Pe parcursul acestui an, au apărut 15 volume – romane consistente, variate stilistic și tematic. Multe sunt cărți cu miză morală și stil insolit, propunând subiecte de actualitate. Altele abordează registrul fantastic și o viziune avangardistă.

„De la periferia bucureșteană a lui Aldulescu la universul miraculos al roșcovilor Doinei Ruști, până la proza „pulp”, creată de Liviu G. Stan, ori la expresionismul lui Radu Găvan, colecția s-a îmbogățit aproape lunar prin scrieri de debut sau prin volume insolite ale unor scriitori consacrați. Proza lui Allex Trușcă aduce un tip particular de fantastic urban, completat de proza suprarealistă a lui Tudor Runcanu, în timp ce Cristi Nedelcu, Mihail Victus, Alexandra Niculescu, adepți ai realismului, sunt preocupați de impactul social asupra complexelor psihologice. Se adaugă aici și romane noi, ale unor scriitori bine cunoscuți, precum Dan Stanca și  Radu Aldulescu”, spun reprezentanții editurii.

În mai puțin de un an, colecția și-a creat o identitate proprie prin titluri de referință, la aceasta contribuind și concursul de manuscrise „Primul roman” – Translucid, romanul semnat de Ligia Pârvulescu (Premiul I), fiind una dintre cele mai incitante scrieri de avangardă din ultima vreme, „un debut de neratat” (Claudiu Komartin).

Un loc special în cadrul colecției îl ocupă volumul colectiv Treisprezece. Proză fantastică, în care se regăsesc semnăturile unora dintre cei mai importanți scriitori contemporani ai genului. 

editura litera

Programul editorial cuprinde alte texte valoroase, între care romanul de avangardă al lui Pavel Nedelcu (Premiul al II-lea la „Primul roman”), intitulat Încotro ne îndreptăm, sau proza Ioanei Drăgan.

Colecție recomandată de Doina Ruști

Colecția Biblioteca de Proză Contemporană poartă recomandarea Doinei Ruști, prozatoare apreciată, tradusă în 15 limbi, autoarea unor romane cu impact social puternic, precum Lizoanca sau Fantoma din moară, dar și a trilogiei fanariote (Manuscrisul fanariot, Mâța Vinerii, Homeric).

Editura celebrează literatura română contemporană prin patru evenimente de excepție cuprinzând interviuri, dezbateri și lansări de carte. Mai mult, pe perioada festivalului, pe site-ul editurii, cititorii pot găsi cărțile tuturor autorilor din colecție cu autograf și cu reduceri substanțiale.

Mai multe detalii despre programul complet al festivalului găsiți aici: www.litera.ro/festival


Notă autor:

Sursa foto: rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe