Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Abordare integrativă în cardiologie

Viața Medicală
Dr. Ilie URLEA-SCHON vineri, 23 februarie 2018
Prof. dr. Massimo Fioranelli de la Universitatea „Guglielmo Marconi” din Roma a realizat împreună cu valoroșii săi colaboratori o lucrare de referință în domeniul cardiologiei, „Integrative Cardiology: A New Therapeutic Vision”. Pe parcursul a aproape trei sute de pagini, structurate în trei părți și douăzeci de capitole, autorii au realizat un adevărat ghid al abordării integrative în prevenția și tratamentul bolilor cardiovasculare.

Primul capitol este dedicat fitoterapiei în bolile cardiovasculare. Sunt prezentate plantele cu acțiune directă asupra mușchiului cardiac, cele cu acțiune asupra sistemului neuro-vegetativ, dar și plantele care influențează/interferă aterogeneza.

Al doilea capitol este dedicat rolului și locului homeopatiei în bolile cardiovasculare. Homeopatia trebuie înțeleasă corect, aplicată cu discernământ și utilizată doar de cardiologii cu o vastă experiență clinică alopată. Binecunoscutul principiu după care aceasta trebuie să funcționeze este primum non nocere. De asemenea, foarte interesant și util este capitolul referitor la terapia cu doze mici. Principiul este următorul: sistemul-gazdă se confruntă cu mesageri moleculari care încearcă prin informații țintite să influențeze diferite fenomene fiziopatologice complexe. O parte a acestui capitol este dedicată terapiei micro-inflamației.

Lucrarea abordează pe larg și în detaliu rolul și locul acupuncturii, al suplimentelor nutritive (inclusiv ciupercile), al microbiomului sănătos (perfect adaptat organismului-gazdă), al combaterii stresului – în cadrul conceptului integrativ al psiho-neuro-imunologiei și al psiho-cardiologiei, al influenței – deseori nefaste – a sistemului endocrin, al procesului de îmbătrânire, al unei alimentații și al unui stil de viață sănătos și echilibrat, al terapiei cu ozon, al interferențelor oncologie-cardiologie, respectiv dermatologie-cardiologie.

Concluzionând, aceasta este o lucrare care nu trebuie să lipsească din biblioteca și preocupările niciunui cardiolog vizionar.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC