Newsflash
Cultură

Acceptarea unui diagnostic

de Dr. Ana MIHAI - iun. 14 2016
Acceptarea unui diagnostic
     Medic cardiolog și pacient cu boala Parkinson de peste 25 de ani, Dan Mircea Fărcaș conviețuiește, nu se luptă cu boala, după cum îi place să sublinieze. L-am cunoscut la o conferință dedicată tulburărilor de comportament motor, când a susținut cea mai emoționantă prezentare, așa cum numai prezentarea unui pacient puternic putea să fie. Timp de 20 de ani a așteptat ca medicamentele să facă totul pentru starea lui, suportând efectele lor secundare. Apoi, cineva l-a întrebat dacă a auzit de programul lui John Coleman, iar asta a declanșat în el călătoria pe drumul transformării și acceptării.
     Credeam că știu la ce să mă aștept atunci când am început să citesc cartea sa Virtuți adormite. Schimbarea tiparului mental – cheia succesului în conviețuirea cu o boală cronică, apărută la editura University Press din Târgu Mureș, în 2015. Doar îl auzisem citând din Eckhart Tolle și Wayne Dyer, gustasem bunul exemplu al monarhului bâlbâit din filmul „The King’s speech“, cunoșteam pledoaria sa pentru gândire pozitivă și, mai ales, pentru găsirea unui sens în viață, moștenită de la Viktor Frankl. În drum spre serviciu am deschis cartea, în care am citit: „Îmi exprim recunoștința și le mulțumesc părinților mei, Emilia și Dumitru, pentru că datorită cuvintelor lor «Copile, fă ceva pentru tine», repetate cu ritmicitatea picăturii chinezești care îți cade în creștet, am ajuns să conștientizez că pot deveni avocatul propriei mele vindecări“. Și am înțeles că această carte nu poate fi citită în metrou.
     Dan Fărcaș a mai scris și „Sfaturi de zi cu zi pentru bolnavii cu boală Parkinson“, însă „Virtuțile“ se adresează unui public mai larg, format din pacienți cu boli cronice, dar și oameni în aparentă sănătate. Volumul este bogat în citate, dar exact momentele în care reflectoarele se opresc asupra omului Dan Mircea Fărcaș sunt cele care apropie mesajele sale. A trecut prin toate etapele conviețuirii cu o boală cronică – de la șocul diagnosticului la vârsta de 20 și ceva de ani, la negarea lui, la faza de revoltă și de luptă, după care a cunoscut o etapă aproape de resemnare. Considera că filmul vieții sale, care se derula sub ochii săi, era bazat pe un scenariu slab, în care el fusese distribuit într-un rol stupid. Mi-a adus aminte de acel „Look in my face: my name is Might-have-been“ pe care îl citează Mihail Sebastian în „Jurnalul“ său. Deși a încercat toate opțiunile terapeutice disponibile, a trăit multă vreme cu ideea că important era să câștige timp, pentru că mâine s-ar putea descoperi un medicament nou care să îl vindece sau să îi aducă starea de bine. Depunea eforturi considerabile pentru a contracara simptomele bolii, în așteptarea acestui „mâine“ care ar fi putut să fie. Absorbit de rol, uitase că își poate asuma postura de regizor, aici și acum.
    Schimbarea de mentalitate, activarea „virtuților adormite“, a survenit în strânsă legătură cu acest „aici și acum“. Schimbarea gândirii îți va schimba viața – cu siguranță nu e un concept nou, dar pus în contextul experienței lui Dan Fărcaș devine o idee vie, cu miez uman. În plus, doctorul Fărcaș are talent de scriitor. Insistă pe ideea că boala cronică nu trebuie să devină o etichetă a vieții tale, după cum conviețuirea cu o boală cronică nu trebuie să fie o luptă, ci o „conciliere amiabilă, obținută la masa tratativelor“. Iar negocierea își are rădăcinile într-o bună cunoaștere a bolii și a modului ei personal de manifestare. „Târziu, am învățat că boala Parkinson poate fi stăpânită. Pentru a reuși asta, îți trebuie răbdare, perseverență și cunoaștere. Trebuie să fii informat, să știi punctele slabe ale bolii și să ai un plan de acțiune (...) dar, mai ales, să nu uiți că mai sunt în jur de șapte milioane de oameni în întreaga lume care trăiesc cu boala Parkinson“. Și mai spune ceva dr. Fărcaș – că trebuie să conștientizăm „mobilitatea lanțului“. E singura expresie pe care am subliniat-o în carte și imaginea acestui lanț, mai lung sau mai scurt, dar mobil, va rămâne cu mine.
     În rest, am îndoit colțurile paginilor și am punctat paragrafele preferate, cu gândul să nu deranjez prea mult pe cel sau cea care le va citi după mine (probabil mama). Iar dacă aceste cărți ar fi fost posibile fără Luminița, soția doctorului Dan Fărcaș, nu vom ști niciodată. Ce știm sigur, și nu e puțin lucru, este că cei doi coechipieri s-au cunoscut nu înainte, ci după primirea diagnosticului de boală Parkinson.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe