În nr. 974, hebdomadarul belgian LE GENERALISTE a publicat, un articol care readuce în actualitate un remediu foarte vechi, ce face parte din cele şase tehnici de purificare a corpului (shatkarmas), aparţinând medicinii tradiţionale ayurvedice şi utilizate de adepţii indieni ai yoga. Este vorba de irigarea nazală cu soluţii saline. Care – precizează revista – este cunoscută de multă vreme. Recent, un grup de cercetători anglosaxoni s-a apucat că investigheze – pe baza principiilor de bază ale experimentării clinice (studii comparative în dublu-orb, randomizate) – această tehnică yoga, care se numeşte Jala Neti şi constă din curăţirea (spălarea) cavităţilor nazale cu apă călduţă şi sărată. (...)"> ACTUALITATEA UNOR REMEDII STRĂVECHI - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

ACTUALITATEA UNOR REMEDII STRĂVECHI

de L. DANIELESCU - oct. 29 2010
ACTUALITATEA UNOR REMEDII STRĂVECHI

   În nr. 974, hebdomadarul belgian LE GENERALISTE a publicat, un articol care readuce în actualitate un remediu foarte vechi, ce face parte din cele şase tehnici de purificare a corpului (shatkarmas), aparţinând medicinii tradiţionale ayurvedice şi utilizate de adepţii indieni ai yoga. Este vorba de irigarea nazală cu soluţii saline. Care – precizează revista – este cunoscută de multă vreme. Recent, un grup de cercetători anglosaxoni s-a apucat că investigheze – pe baza principiilor de bază ale experimentării clinice (studii comparative în dublu-orb, randomizate) – această tehnică yoga, care se numeşte Jala Neti şi constă din curăţirea (spălarea) cavităţilor nazale cu apă călduţă şi sărată. (...)

Menţionată în literatura medicală occidentală încă de la începutul secolului XX, metoda respectivă dă rezultate în afecţiunile orofaringelui şi ale căilor respiratorii superioare (rinosinuzite, faringite, traheite – în general de origine virală –, dar şi rinite alergice), care – deşi doar rareori au un caracter grav – afectează calitatea vieţii pacienţilor, iar orice modalitate de a ameliora această stare este binevenită. Medicii atrag atenţia că pentru a obţine o bună irigare, o reală curăţire a cavităţii nazale, este necesar ca lichidul să fie în cantitate suficientă. Soluţia salină trebuie să treacă dintr-o nară în alta. Se poate utiliza şi o seringă de 100 ml (fireşte, fără ac), al cărei piston să injecteze lichidul în nară. Se foloseşte o soluţie salină cu o concentraţie de 0,9% până la 3% (respectiv, o linguriţă de sare la 1 litru de apă). Operaţia trebuie repetată de mai multe ori în fiecare nară. În ce priveşte rinita alergică, cercetătorii arată că, în special la copii, asemenea irigare salină e foarte benefică în combinaţie cu medicaţia antihistaminică, pe care o potenţează. Tratamentul nazal cu soluţie salină este bine tolerat şi nu s-au semnalat efecte secundare indezirabile. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe