Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

ACTUALITĂŢI ÎN CERCETAREA ONCOLOGICĂ

Viața Medicală
Dr. M. M. vineri, 16 octombrie 2009

Termenii „carcinom“ şi „infiltrant“ sunt înţeleşi greşit şi îi anxietează pe bolnavi, dar chiar şi oncologii îi folosesc în moduri eronate. În opinia autorilor (Umberto Veronesi ş.a.), o „mare parte din vină o poartă clasificarea TNM a Uniunii Internaţionale împotriva Cancerului“ (UICC) aplicată localizării mamare, clasificare veche de 60 de ani! (...)

   Şi propun (argumentând) o clasificare proprie: TNMIEO (IEO – Instituto Europeo di Oncologia, din Milano, unde lucrează semnatarii articolului („Clasificarea cancerului de sân: este timpul pentru o schimbare“): „Prima problemă pe care o rezolvă noua clasificare TNMIEO este denumirea inadecvată de «carcinom» acordată celulelor neoplazice care nu invadează şi nici nu metastazează. Astfel, am abolit termenii carcinom lobular şi ductal in situ, înlocuindu-i cu termenul de neoplazie intraepitelială lobulară sau ductală de diferite grade, propus de Tavassoli. Întrucât aceste neoplazii nu metastazează, categoriile N şi M nu li se mai aplică, iar neoplaziile intraepiteliale lobulare şi ductale sunt excluse din clasificarea TNM. Aplicând aceeaşi logică, propunem eliminarea termenilor «invaziv» şi «infiltrant», întrucât aceştia se subînţeleg deja din denumirea de «carcinom»“. Nu este singura modificare propusă. Autorii fac precizări cu privire la semnificaţia mărimii tumorii şi a interesării ganglionilor limfatici. Articolul merită citit, ca, de altfel, şi celelalte apărute în nr. 3 (septembrie 2009) al JOURNAL OF CLINICAL ONCOLOGY, ediţia în limba română. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.