Newsflash
Cultură

Actualizarea unui mit

de Dr. Constantin BOGDAN - feb. 12 2015
Actualizarea unui mit
   Un roman intitulat „Mioriţa“ – balada noastră mitică servind ca metaforă pentru evenimente istorice contemporane – invită cititorul la reflecţii privind identitatea noastră morală şi timpul când vom recuceri sufletul nostru pierdut. Romanul poartă semnătura unui confrate medic-scriitor, stabilit în Italia: Emil Petre Raţiu.
  Mioriţa, mitul nostru ancestral, nu înseamnă nicidecum o înfrângere, în viziunea romancierului, ci o metamorfozare interioară a propriului destin, transformându-l în victorie asupra morţii, fricii, deznădejdii, în ultimă instanţă în victorie asupra celei pe care Mircea Eliade o numea „teroare a istoriei“.  Ea este la antipodul fricii de moarte, cauzată de instinctul de conservare, este semnul eliberării de această teamă, prin jertfă şi victorie eroică.
   Sub acest spirit al Mioriţei a stat înfruntarea inegală din 16 decembrie la Timişoara şi din 21 decembrie 1989 la Bucureşti, între forţele de securitate şi armata controlate încă de regimul comunist al lui Nicolae Ceauşescu şi sutele, apoi miile de oameni care au ieşit dezarmaţi, cu pieptul gol, cerând libertate, dreptate şi adevăr, readucând prin jertfa lor România în Timp, pe poarta majoră a Istoriei, eliberând-o din lanţurile nefastelor acorduri de la Yalta.  
  Romanul „Mioriţa“, scris de confratele nostru dr. Emil Petru Raţiu, este un roman poliedric în al cărui centru se află Revoluţia română şi atmosfera impregnată de aşteptarea trepidantă a marilor evenimente ale istoriei din toamna lui 1989. În februarie în acelaşi an, filosoful Jürgen Habermas scria („Die Ideen von 1789“, Frankfurt am Main, 1989) că spiritul revoluţionar, la două secole de la Revoluţia franceză, s-a stins, s-a epuizat în Europa.
   Emil Petru Raţiu, stabilit în Italia, unde se constituie o grupare a scriitorilor de limba româna, militează printre altele şi pentru mai buna difuzare şi cunoaştere a literaturii române în această ţară. Publică frecvent în România în revistele literare, dar şi volume de proză, roman, eseuri, note de călătorie. Este membru activ al Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti Români, filiala „Diaspora“. 
  Personajele romanului „Mioriţa“ se mişcă, în toamna lui 1989, în America, în insula Malta – întâlnirea dintre Gorbaciov şi Bush –, la Vatican, la Papa Ioan Paul al II-lea şi în final în România, la revoluţie, şi apoi la adunările maraton din Piaţa Universităţii, până la „mineriada“ din iunie 1990, cu repercusiuni de „flash“ în memoria personajului principal, care aduc la suprafaţă luptele cu partizanii anticomunişti din munţii Făgăraş, dintr-o altă etapă a vieţii sale şi a istoriei.
  Roman realist, bine construit, care invită la lectură printr-un ritm alert, dar în acelaşi timp vizionar, pune o întrebare majoră asupra identităţii noastre morale, interogându-se în final cine va recrea „punctele cardinale“ din conştiinţa noastră, adică identitatea, sufletul nostru pierdut, utopia paradisului mioritic sălăşluind încă adânc în sufletul nostru colectiv. Poate că „Mioriţa“, prin forţa ei spirituală, ne va reda punctele cardinale pierdute şi pe noi, cei rătăciţi de noi, nouă înşine. Este răspunsul şi dezideratul romanului şi al autorului, un deziderat moral major în a cărui notă încheiem şi noi recenzia, invitându-vă să citiţi romanul apărut recent la Editura „Ideea Europeană“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe