Newsflash
Cultură

Adaos juridic la neclarităţile sistemului şi profesiei medicale

Adaos juridic la neclarităţile sistemului şi profesiei medicale
   Atelierul de Filosofie şi Antropologie Medicală de la Cluj s-a reîntrunit miercuri, 16 noiembrie a.c., cu prilejul prezentării dlui Paul Popovici, lector la Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir“. Titlul incitant al prezentării – puţin chiar „comercial“, poate, la prima vedere… – a fost tocmai Comerţul cu medicină şi a atras şi de această dată un public destul de numeros şi participant activ la discuţiile care au fost şi acum de substanţă.
   Prezentarea în sine a fost cu atât mai interesantă şi poate chiar „sfidătoare“, cu cât dl Paul Popovici a recurs de fapt la o structură retorică specific juridică, cu ajutorul căreia a schiţat pe rând diferite posibilităţi de contact şi de interpretare între „medicină“ şi „comerţ“… însă în aşa fel încât despre majoritatea fiecăreia a reieşit pe parcurs că sunt de fapt nu doar capcane şi fundături, ci tocmai neclarităţi periculoase şi, la o adică, chiar degradante pentru practicarea profesiei medicale.
   Şi asta cu atât mai mult cu cât a fost „omisă“ voit precizarea de la început a faptului că prezentarea utilizează termenul de „comerţ“ în sensul său preponderent juridic şi mai puţin în cel principal, adică economic, socio-antropologic sau istoric. Spun „mai puţin“ deoarece şi sensurile juridice şi legislative româneşti ale reglementărilor şi ale denominaţiilor actuale ale activităţilor comerciale au, desigur, în vedere aspectele sale economice şi de eficienţă (recte: de profitabilitate), numai că într-o modalitate atât de generală şi confuză, încât – sub diverse aspecte şi în mai multe direcţii – nu fac decât să adâncească atât criza sistemică, cât şi cea financiară în care se zbat astăzi aşa-zisele „servicii medicale“ sub forma unuinomen iuris aproape golit de conţinuturi propriu-zis medicale. „Niciuna dintre legile moderne (…) nici măcar noul Cod civil (2009) şi nici legile sistemului medical nu au calificat vreodată serviciile medicale ca fiind comerciale. şTotuşi,ţ (…) cadrul legal în vigoare permite nu doar medicilor, ci şi altor profesiuni liberale, asocierea într-o formă de societate comercială…“. Şi, mai departe, „Este aproape ilar cum defineşte legiuitorul român spitalul: «unitatea sanitară cu paturi, de utilitate publică, cu personalitate juridică, ce furnizează servicii medicale» (Legea nr. 95/2006, art. 165, alin. 1). Accentul cade pe obiecte (paturi), abia teza a doua şi a treia relevând natura instituţională, natura curativă constituind substanţa ultimei teze… În mod evident, toate unităţile sanitare furnizează servicii medicale, doar spitalul «cazează» pacientul, de unde «patul» constituie o diferenţă esenţială, care trebuie deci subliniată. Însă este stranie opţiunea legiuitorului de a menţiona diferenţa specifică mai înainte de genul proxim“. La care se adaugă alte aspecte problematice şi din noul Cod civil. Căci: „…în noul Cod civil se reglementează în cadrul aceleiaşi legi raporturile de drept privat (drept civil, dreptul familiei, drept comercial). Această schimbare de viziune a legiuitorului român (…) este una fără corespondent în diacronia raporturilor juridice sau a majorităţii doctrinare“.
   Concluzia prezentării nu putea fi, astfel, alta decât: „Este medicina o afacere? Deşi răspunsul teoretic este negativ, în practică se pot constata răspunsuri care din punct de vedere formal sunt pozitive (însă defavorabile prin implicaţii). În fond, acesta este un tribut plătit pentru o serie întreagă de lacune: de la lipsa unui învăţământ vocaţional până la reacţia anemică a diverselor instituţii cu un oarecare rol în această direcţie. Astăzi, când domeniile se întrepătrund tot mai mult, nu se pune problema integrării într-o categorie pozitivă sau negativă a judecării, ci a existenţei unor legi care să protejeze atât drepturile pacienţilor, cât şi derularea corectă a actelor de comerţ cu sistemul medical“.
   Iar discuţiile care au contribuit şi ele la consistenţa şi la reuşita întâlnirii nu au făcut decât să detalieze şi să îmbogăţească prin noi întrebări o problemă plină de neclarităţi şi capcane. Căci, într-adevăr, cum s-a şi spus în prezentare: „sintagma comerţ cu medicină vizează numai acele practici care degradează actul medical la nivelul de exploatare a unor cunoştinţe în detrimentul subiecţilor acestuia“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe