După trei decenii de existenţă, Franţa s-a despărţit recent de emblematicul sistem Minitel. Istoria şi aplicaţiile acestui precursor al internetului şi reţelelor de socializare, în articolul dnei dr. Marinela van den Heuvel-Olăroiu, din Jurnalul unui medic cosmopolit.

 "> Adieu, Minitel! - Viața Medicală
Cultură

Adieu, Minitel!

Adieu, Minitel!

După trei decenii de existenţă, Franţa s-a despărţit recent de emblematicul sistem Minitel. Istoria şi aplicaţiile acestui precursor al internetului şi reţelelor de socializare, în articolul dnei dr. Marinela van den Heuvel-Olăroiu, din Jurnalul unui medic cosmopolit.

 

      Pentru tânăra generaţie poate că nu înseamnă nimic, dar, pentru cei mai în vârstă şi pentru francezi, Minitel a însemnat prima aventură high tech – familiarizarea cu informatica, reţelele sociale şi chatul, o platformă de informare şi de comunicare deschisă, eliberarea de moravuri şi un model economic performant. Considerată precursoarea internetului, reţeaua Minitel a fost introdusă de PTT-ul francez în 1982, pe vremea când Silicon Valley era doar un câmp nisipos. Bazat pe tehnologia Videotex, care în restul lumii nu a fost un succes, Minitel, inventat de inginerul Jean-Yves Pouchard, a devenit în Franţa imediat indispensabil şi... very French.
     Minitel este abrevierea de la Médium interactif par numérisation d’information téléphonique; cu ajutorul unei linii telefonice, se apela un computer plin cu informaţii, de unde, cu o viteză de 1.200 bit/s (de un milion de ori mai încet decât internetul), datele solicitate se afişau pe ecranul terminalului. În cadrul unui program guvernamental considerat „e-government avant la lettre“, Minitelul s-a putut instala gratuit, ceea ce a contribuit la răspândirea imediată pe tot cuprinsul ţării. Astfel, la sfârşitul anului 1999, 25 de milioane din cei 60 de milioane de francezi utilizau acest serviciu. Din necesitate, deoarece la scurt timp nu se mai putea găsi mersul trenurilor decât pe Minitel, reţeaua s-a dovedit a fi uşor de folosit de oricine, de la agricultor la profesor, extrem de confortabilă şi lipsită de stres: totul se afişa pe ecran liniştit, chiar şi în culori, fără zgomot, clipuri, reclame şi fotografii...
      La început, cel mai întrebuinţat serviciu oferit de reţeaua Minitel a fost căutarea gratuită şi rapidă a unui număr de telefon, o alternativă practică la din ce în ce mai voluminoasele ghiduri de telefon. Dar destul de repede lista serviciilor (active în jur de 1.400 înainte de închiderea reţelei) s-a extins, astfel se puteau achiziţiona bilete de tren şi de avion, consulta contul bancar, vedea programul unui cinematograf/rezultatele examenelor/preţurile de la bursă/starea vremii, trimite un anunţ/o reclamă/cursele hipice, cere să fii apelat la o anumită oră etc. Prin căsuţele de chat, Minitel a deschis calea SMS-ului şi reţelelor sociale de mai târziu. În 1997, jumătate din trafic îl formau chaturile matrimoniale şi erotice (messageries roses – Sextelul), prin care se puteau dactilografia şi trimite fanteziile erotice către necunoscuţi. Minitelul Roz (un cunoscut exemplu de chat: 3615-Cum) a cunoscut o dezvoltare fără precedent şi a cauzat, pe lângă venituri considerabile şi facturi de telefon astro­no­mice, divorţuri şi înfiinţarea de grupuri de sprijin.
     Minitelul medical, sau 3617 Medit, a fost de asemenea utilizat pe scară largă pentru informaţii din domeniul medical şi transmiterea declaraţiilor de servicii medicale. „Le Cub“, cum a mai fost denumit aparatul, a fost nelipsit din birourile instituţiilor medico-sociale.
      Această tehnologie unică a însemnat pentru telecomunicaţii ceea ce TGV-ul a însemnat pentru călători, Centrul Pompidou pentru artă şi Ariana pentru călătoriile în spaţiu. Deoarece primul Macintosh (apărut pe piaţă în 1984) seamănă destul de mult la înfăţişare cu primul Minitel, se zice că Steve Jobs ar fi comandat în 1982 un asemenea aparat, pe care l-ar fi folosit ca sursă de inspiraţie. Tehnologia Minitel s-a extins şi în alte ţări, fără a cunoaşte vreodată succesul din Franţa: Prestel în Marea Britanie, BTX în Germania, AlexTel în Canda, Beltel în Africa de Sud, Videotel în Italia, Ibertex în Spania...
      La sfârşitul lunii iunie 2012, France Telecom a pus capăt acestei reţele de comunicare cu peste un miliard de conexiuni care, după spu­sele unora, ar fi întârziat introducerea internetului în Franţa. Cu toate că numărul francezilor ce întrebuinţează internetul este în continuă creştere, la începutul acestui an mai existau aproape un milion de terminale Minitel în funcţiune. Pentru nostalgici există o versiune ADSL a Minitelului...
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe