Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Adio, Psihiatrie „intra muros“

Viața Medicală
Dr. Al. TRIFAN vineri, 16 aprilie 2010

   Pentru decizia psihiatrului din deceniile trecute, aflat în faţa unui pacient acut, nu exista altă alternativă decât internarea în spital. Familia solicita medicul la domiciliu şi rămânea de obicei surdă la încercările de a institui un tratament acasă, convinsă de imposibilitatea impunerii acceptării lui. Se mai adăuga şi agitaţia contagioasă emanată de psihoză aşa că volens-nolens specialistul completa un bilet de trimitere în spital, de multe ori fără a aştepta un minim accept al bolnavului, pentru cazul când nu era convingătoare periculozitatea crizei. Spitalul gestiona în acest fel majoritatea asistenţei psihiatrice, dar constituia în acelaşi timp un eveniment traumatic de neuitat pentru pacient. (...)

   Reforma în Psihiatrie a venit, pe lângă aportul comunităţii şi al psihoterapiei, şi cu o facilitate situată între spital şi domiciliu: Centrul de Intervenţie în Criză (CIC) cu rol de tampon, gatekeeper, placă turnată în gestionarea alienării. De el se ocupă un grup de psihiatri de la Timişoara, alcătuit din dr. Ileana-Pepita Stoica, dr. Liana Dehelean, dr. Simona Claudia Tămăşan, psih. Emil Bolcu şi dr. Martin Willems, care publică monografia: INTERVENŢIA ÎN CRIZĂ ÎN SERVICIILE DE SĂNĂTATE MINTALĂ. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.