Newsflash
Cultură

Aliatul medicului de familie

de Dr. Camelia Cristina DIACONU - aug. 10 2015
Aliatul medicului de familie
     Editura ALL aduce în atenția medicilor, în condiții grafice de excepție, cartea Repertoar de simptome, semnată de doi medici de familie – Keith Hopcroft și Vincent Forte. Prin intermediul acestei lucrări, autorii au intenționat să creeze un repertoar din liste și notițe destinat, în principal, medicilor de familie, care să fie suficient de accesibil de consultat și rapid de utilizat în practica medicală.
     Prezentarea simptomelor, clasificate în funcție de secțiunea anatomică interesată (abdomen, față, gât, membre, nas, ochi ș.a) și indexate alfabetic, par­curge următorii pași: privire de ansamblu, diagnostic diferențial, barem, investigații de laborator, pentru ca în final să fie prezentate sugestii practice destinate medicului care examinează pacientul.
     Secțiunea „Privire de ansamblu“ oferă definiția simptomului respectiv și date etiologice și epidemiologice. Paragraful „Diagnostic diferențial“ este alcătuit din trei subsecțiuni: diagnostice comune, ocazionale și rare. Rubrica „Barem“ se dovedește a fi utilă medicilor pentru orientarea diagnosticului pozitiv printr-o serie de date legate de alte semne minore ce pot fi asociate sim­p­tomatologiei, oferind un ghid rapid pentru caracteristicile-cheie a cinci diagnostice probabile prezentate în secțiunea anterioară.
     În secțiunea „Investigații de laborator“ sunt prezentate testele pe care medicul le poate realiza în condiții de ambulatoriu sau chiar în cabinetul propriu. Aceste teste de laborator sunt clasificate în „necesare“, „posibile“ și „rareori“ în funcție de probabilitatea cu care vor fi realizate.
     Secțiunea de sugestii aduce la cunoștința cititorului o serie de sfaturi practice, rezultat al experienței profesionale a autorilor. În final, secțiunea intitulată „Atenție“ prezintă aspecte ale simptomelor sugestive unei patologii importante, care nu ar trebui neglijate ori omise.
     În capitolul destinat afecțiunilor abdominale sunt prezentate cele mai importante simptome pentru care un pacient poate solicita consultul medicului de familie, precum constipația, diareea, durerea abdominală acută, durerea abdominală cronică sau recurentă la adult și copil, durerea epigastrică, hematemeza, mărirea de volum a abdomenului și vărsăturile. În capitolul dedicat feței sunt prezentate durerea facială, edemul facial, erupțiile faciale, ulcerațiile și veziculele faciale. Capitolul destinat membrelor relatează date privind durerea de braț, de gambă, de picior, durerea monoarticulară acută, durerea poliarticulară, durerea recurentă de genunchi, durerea recurentă de șold la adult, edemul gambei, edemul gleznei sau ulcerațiile piciorului.
     Parcurgând acest capitol, mărturisesc că am fost foarte interesată de prezentarea durerii recurente de genunchi, din punctul de vedere al medicului de familie, eu insămi având o astfel de durere cronică la genunchiul drept.
    Astfel, am aflat că diagnosticul diferențial comun trebuie făcut cu artroza, leziunea de cartilaj, condromalacia rotulei și întinderea ligamentară. Diagnosticul diferențial ocazional se face cu monoartrita recurentă, bursita, durerea reflexă de la șold, ruptura de ligament, tendinita rotulei, chist Baker, corpi străini intraarticulari, rar cu hemartroza recurentă și osteosarcomul. Investigațiile de laborator necesare sunt radiografiile, cele posibile sunt hemograma, proteina C reactivă, acidul uric, RMN și autoanticorpii, rareori HLA B27, analiza lichidului articular, fosfataza alcalină sau teste de coagulare. La rubrica de sugestii am aflat că pacienții pun mare valoare pe radiografie, deși în practică aceasta contribuie puțin la managementul durerii cronice de genunchi. De asemenea, am aflat că persoanele pasionate de sport se prezintă la medicul de familie pentru dureri recurente de genunchi și este puțin probabil să agreeze abordarea medicului de „așteptare și observație“.
     În final, în rubrica „Atenție“ suntem avertizați că durerea de genunchi poate fi reflexă, de aceea trebuie examinat șoldul, mai ales la copii, și că osteosarcomul, deși o afecțiune rară, apare frecvent în apropierea genunchiului. Astfel am aflat într-un timp foarte scurt informații esențiale pentru o orientare diagnostică de calitate referitoare la un simptom foarte frecvent în practica medicului de familie.
     Acest repertoar de simptome este util atât medicilor de familie, cât și celor de alte specialități, care au nevoie să găsească rapid informații necesare pentru un prim bilanț clinic al bolnavului.
     Foarte simplu de utilizat, această carte este accesibilă, relevantă, cuprinzătoare și se dovedește a fi un aliat de încredere medicului de familie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe