Newsflash
Cultură

Amalgam cultural la început de toamnă

de Dr. Raluca BULEA - sept. 22 2017
Amalgam cultural la început de toamnă
     După relativa acalmie pe care căldura verii și vacanțele ne-o impun, luna septembrie sosește cu un iureș de evenimente, care mai de care mai atrăgătoare, ce ne lasă uneori epuizați emoțional (ba chiar și fizic), și poate puțin întristați atunci când o alegere implică și renunțări, căci nu ne putem afla în multiple locuri concomitent. Păstrând atmosfera de voiaj pe care ne-o dau concediile an de an, Asociația ESCU ne-a invitat între 7 și 10 septembrie, pentru a treia oară, la Festivalul Ambasadelor, aflat sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe și al Comisiei României pentru UNESCO și organizat în parteneriat cu o serie de alte instituții culturale și administrative.
     Sub genericul „One world”, evenimentul își propune ca prin intermediul reprezentanțelor diplomatice sau culturale, ori al asociațiilor minorităților naționale, să facă un mic tur al lumii, fără însă a părăsi Capitala noastră. Asemenea edițiilor anterioare, festivalul a inclus o zonă de expoziții tematice, găzduită la parterul elegantului Grand Hotel du Boulevard, și un program de proiecții cinematografice la Cinema Pro, organizate pe patru teme comune: planuri, singurătate, călătorie și familie. Ultimele două zile au venit cu programul în aer liber, în Parcul Titan, acolo unde au fost standurile naționale sau organizaționale ale participanților, zona de gastronomie internațională și, partea cea mai gustată de vizitatori, spectacolele de muzică și dansuri, unele tradiționale, altele în spirit național dar reinterpretate în cheie contemporană.
     Expozițiile din centrul orașului au fost de la început separate în două zone, cea dedicată meșteșugurilor și artizanatului tradițional, cu elementele incluse în patrimoniul cultural material sau imaterial, și cea care a adus în prim-plan, prin fotografii artistice, aspecte urbane sau naturale contemporane ale țărilor participante. În partea tradițională, dincolo de obiectele de artizanat, decorative sau de podoabă, de fotografii sau picturi tipice, s-a remarcat expoziția de costume populare din peste 30 de țări. Curatoarele Iulia Gorneanu și Andreea Dănescu au vrut ca în acest fel să transmită vizitatorilor ideea exprimată în titlul „Haina – mesaj universal al dialogului intercultural”.
     Elementul de noutate al acestei ediții a Festivalului Ambasadelor, și ceea ce a împins evenimentul dincolo de sfera unei promovări turistice clasice, a constat în organizarea a două conferințe. Prima dintre ele, susținută de Teodora Migdalovici, a pus accentul pe felul în care, în mod activ și creativ, se poate construi o imagine pozitivă a unei țări, fără a cădea în eternele clișee idilice, contrazise de titlurile negative promovate de site-urile internaționale de știri. Cea de-a doua, care a adus în jurul unei mese personalități ce activează în domeniul afacerilor europene și internaționale, inclusiv pe europarlamentarul Cristian Preda, a pus în dezbatere subiecte precum multiculturalismul, dialogul intercultural, dar și dureroasa și actuala criză a migranților și refugiaților, și felul în care, chiar și în România, trebuie să ne adaptăm unor noi realități sociale și etnice – să nu îi mai privim pe „ceilalți” ca pe indivizi profund diferiți, pe care e bine să îi ocolim, ci ca pe niște persoane obișnuite, întru totul asemănătoare nouă, alături de care putem trăi în mod armonios.
     Inclus în programul muzical al festivalului, grupul vocal Tenores di Neoneli, provenind din Sardinia, a susținut un concert și la sediul Institutului italian de cultură, arătându-ne astfel o tradiție milenară, inclusă pe lista UNESCO a patrimoniului imaterial din anul 2005, așa-numitul Canto a tenore, pe care ei îl promovează cu mândrie în întreaga lume. Acesta nu are legătură cu vocea masculină de tenor, ci este modalitatea în care păstorii din insulă comunicau între ei, transmițându-și mesaje de la distanțe mari, cu ajutorul vocii și al unor sunete care uneori par să le imite pe cele produse de animalele pe care le păzeau: berbeci, oi, miei.
     Din aceeași zonă de perpetuare a unor modalități tradiționale de exprimare muzicală, fără legătură cu Festivalul Ambasadelor, ci cu Festivalul Enescu, a fost evenimentul susținut de Ansamblul Muzsikás la Muzeul Țăranului Român la 9 septembrie, fiind organizat de Institutul Balassi din București, după un alt concert desfășurat cu o zi înainte în Piața Sfatului din Brașov. Având în program atât melodii populare autentice, unele vesele, de joc, altele de o melancolie care nu putea lăsa pe nimeni indiferent, interpretate cu ajutorul instrumentelor tradiționale, muzicienii ne-au propus și versiunea proprie a unor lucrări din suita „Dansuri populare românești” prelucrate de Béla Bartók. Concertul ar fi trebuit să fie, în fapt, un dialog Bartok–Enescu, care însă nu a putut fi desăvârșit din motive organizatorice. Chiar și așa, publicul s-a bucurat de călătoria sonoră prin țara vecină, precum și de incursiunile prin Maramureșul românesc.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe