Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Ample lucrări de specialitate

Viața Medicală
Prof. dr. Alexandru BUCUR miercuri, 8 februarie 2012
   În peisajul volumelor destinate înţelegerii noţiunilor de imunologie fundamentală şi clinică, au apărut de curând monografia IMUNOLOGIE GENERALĂ ŞI ORO-FACIALĂ şi cursul IMUNOLOGIE. Atât monografia, cât şi cursul, care se adresează în principal studenţilor Facultăţii de Medicină Dentară, se înscriu pe o linie de tradiţie în acest domeniu.
   Din titlul primei lucrări nu trebuie însă înţeles că imunologia ar fi disociată într-una generală sau sistemică şi alta a mucoaselor, sau oro-facială, cu toate particularităţile acestora din urmă, deloc de neglijat. Volumul are 600 de pagini şi cuprinde 20 de capitole, structurate astfel tocmai pentru a oferi o lectură cât mai agreabilă, în care abecedarul noţiunilor de început să poată fi uşor de înţeles şi să poată fi continuat pe repere de specialitate, pentru cei interesaţi. Cursul de imunologie a fost scris pentru studenţii Facultăţii de Medicină Dentară, are opt capitole şi 200 de pagini.
   Progresul ştiinţelor biologice fundamentale şi nu numai, în deceniile din urmă, a definit mai bine locul şi rolul proceselor imune în patologia umană, context din care nici afecţiunile locale sau oro-faciale nu fac excepţie. Medicina ultimului mileniu – şi medicina dentară – este îndreptată în scopul îmbunătăţirii calităţii vieţii umane. Individualizarea mijloacelor moderne terapeutice şi de investigare presupune o privire mai adâncă în intimitatea procesului patologic, unde regulile jocului, până la nivel molecular, le stabileşte adesea mecanismul răspunsului imun.
   Lucrările de faţă le completează pe cele deja existente şi umplu un gol în literatura de specialitate, punând la dispoziţia medicilor generalişti sau de diverse specialităţi, a medicilor dentişti şi a studenţilor în Medicină, informaţia teoretică şi bibliografia de specialitate de ultimă oră. Ele reprezintă şi ghiduri practice de diagnostic şi tratament, atât de utile în înţelegerea şi soluţionarea patologiei specifice.
   Autorii principali ai monografiei amintite sunt prof. dr. Victor Cristea, şeful Catedrei de imunologie a UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca, specialist în imunologie clinică, dr. Monica Crişan, recunoscută în domeniul de laborator clinic şi cercetare în imunologie, şi prof. dr. Mircea Miţariu, care, de altfel, a avut iniţiativa publicării, începând cu anul 1991, a mai multor monografii pe teme de imunologie în medicina dentară. Alături de cei trei, întregul colectiv de autori şi-a adus o contribuţie de substanţă în apariţia acestei ample lucrări de specialitate.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.