Anul 2010 a fost declarat de europeni anul combaterii sărăciei, al biodiversităţii şi al prevenirii dezastrelor. Conform zodiacului chinezesc, este anul Tigrului de metal, mai precis anul 4707. Persoanele născute în anii tigrilor (Tigrul de metal, de foc, de lemn, sau de pământ) ar avea calităţi speciale: energice, sensibile, dinamice, revoluţionare, nobile, eroice, dispuse să meargă până la capăt „totul sau nimic’“ şi capabile să se adapteze uşor la schimbări etc. Pe listele de persoane cunoscute/născute „tigri“ se află foşti preşedinţi (Charles de Gaulle), marele Ludwig van Beethoven şi îndrăzneţul Marco Polo, alături de o mulţime de actori, cântăreţi, cabaretieri, prezentatori şi fotomodele. Paradoxal, medicii născuţi tigri au făcut de-a lungul anilor mai puţină impresie şi sunt mai puţin menţionaţi pe liste. În schimb, psihologii apar frecvent, să amintim doar pe ultimul şi cel mai mediatizat, dr. Phil. (...)"> Anul Tigrului şi… sănătatea - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

Anul Tigrului şi… sănătatea

Anul Tigrului şi… sănătatea

   Anul 2010 a fost declarat de europeni anul combaterii sărăciei, al biodiversităţii şi al prevenirii dezastrelor. Conform zodiacului chinezesc, este anul Tigrului de metal, mai precis anul 4707. Persoanele născute în anii tigrilor (Tigrul de metal, de foc, de lemn, sau de pământ) ar avea calităţi speciale: energice, sensibile, dinamice, revoluţionare, nobile, eroice, dispuse să meargă până la capăt „totul sau nimic’“ şi capabile să se adapteze uşor la schimbări etc. Pe listele de persoane cunoscute/născute „tigri“ se află foşti preşedinţi (Charles de Gaulle), marele Ludwig van Beethoven şi îndrăzneţul Marco Polo, alături de o mulţime de actori, cântăreţi, cabaretieri, prezentatori şi fotomodele. Paradoxal, medicii născuţi tigri au făcut de-a lungul anilor mai puţină impresie şi sunt mai puţin menţionaţi pe liste. În schimb, psihologii apar frecvent, să amintim doar pe ultimul şi cel mai mediatizat, dr. Phil. (...)

    Anul 2010 a fost declarat de europeni anul combaterii sărăciei, al biodiversităţii şi al prevenirii dezastrelor. Conform zodiacului chinezesc, este anul Tigrului de metal, mai precis anul 4707. Persoanele născute în anii tigrilor (Tigrul de metal, de foc, de lemn, sau de pământ) ar avea calităţi speciale: energice, sensibile, dinamice, revoluţionare, nobile, eroice, dispuse să meargă până la capăt „totul sau nimic’“ şi capabile să se adapteze uşor la schimbări etc. Pe listele de persoane cunoscute/născute „tigri“ se află foşti preşedinţi (Charles de Gaulle), marele Ludwig van Beethoven şi îndrăzneţul Marco Polo, alături de o mulţime de actori, cântăreţi, cabaretieri, prezentatori şi fotomodele. Paradoxal, medicii născuţi tigri au făcut de-a lungul anilor mai puţină impresie şi sunt mai puţin menţionaţi pe liste. În schimb, psihologii apar frecvent, să amintim doar pe ultimul şi cel mai mediatizat, dr. Phil.
    Felina tigrată este originară din sudul şi estul Asiei şi trăieşte în regiuni împădurite, dar şi în stepe şi regiuni stâncoase. În ultima sută de ani, populaţia de tigri a dispărut în proporţie de 97% în urma vânătorii excesive şi distrugerii sau limitării habitatului natural. Din cele 9 subspecii, 3 sunt deja dispărute din 1940: tigrul balinez, caspic şi javaian. În sălbăticie mai trăiesc în jur de 3.200 de exemplare răspândite în 13 ţări. Tigrul bengalez (Panthera tigris tigris) este subspecia cel mai bine reprezentată şi mai mult de 2.000 de tigri ar trăi în rezervaţiile din India. Alăturat este un tigru bengalez pe care l-am fotografiat la începutul acestui an, în sălbăticie, în timpul unui safari în India. În grădinile zoologice, sunt de admirat „bastarzii“ rezultaţi din împerecheri cu alte feline, în special cu leul.
    Medicina tradiţională este la fel de veche ca şi omenirea şi extrem de populară în ţările asiatice. Medicamentele tradiţionale, multe fabricate din plante şi părţi de animale, în jur de 1.000 de produse, sunt din ce în ce mai solicitate şi în Europa. Un cunoscut medicament tradiţional chinezesc este limba uscată de rechin, dar există şi alte medicamente din părţi de animale (unele protejate şi pe cale de dispariţie), cum ar fi pudra din corn de rinocer sau carapace de broască ţestoasă, căluţi de mare uscaţi etc. Deoarece tigrul este perceput de asiatici ca un animal mitic ce întruchipează forţa şi curajul, părţi ale corpului său sunt folosite ca medicamente din cele mai vechi timpuri şi continuă şi azi. Oficial, medicamentele produse din părţi de tigru sunt interzise (de exemplu, în China, este, din 1960, interzisă folosirea oaselor măcinate). Cu toate acestea, braconajul continuă, iar vânzarea unui animal pe piaţa neagră aduce cam 60.000 de euro.
    Leacurile miraculoase preparate din corpul unui tigru şi extrem de preţuite în Orient sunt variate şi cu ele se pot „trata“: cancerul de piele (unguent din coada uscată), reumatism şi oboseală (oase măcinate şi adăugate în vin; oasele de la coadă ar alunga spiritele…), abcese (unguent cu miere şi colecist), impotenţă (penisul, mai ales servit ca supă), epilepsia (globii oculari), acneea (unguent din creier), dureri dentare (mustăţile), probleme psihice (împotriva anxietăţii: pielea de tigru; aşezatul pe un tigru viu ar vindeca pe loc… anxietatea, frica de orice fel…). Pe lângă remedii, părţi ale corpului de tigru sunt folosite ca talisman, de exemplu cei care poartă bijuterii din gheare de tigru ar deveni mai curajoşi.
    Pentru a proteja acest frumos animal de pradă, a fost de curând organizată o conferinţă modială şi s-au adunat fonduri de 330 de milioane de dolari pentru a sprijini creşterea populaţiei de tigri la peste 6.000 de exemplare în 2022, următorul an al tigrului.
    Anul 2011 este, conform calendarului chinezesc, anul Iepurelui de metal. Specia de mici dimensiuni, fără virtuţi în comparaţie cu tigrul, este neprotejată şi persecutată de campanii de reducere a populaţiei ce poate deveni în scurt timp numeroasă şi dăunătoare. Carnea de iepure „sălbatic“ se află în multe meniuri de Crăciun, mai puţin ca supă. Acest animal neprotejat este mai puţin interesant pentru medicina tradiţională, poate doar cu două excepţii: iepurele este considerat un simbol al fertilităţii, iar blana ce căptuşeşte „brăcinarul“ purtat la spate ameliorează durerea lombară, mai ales în zilele friguroase şi umede. În calendarul evenimentelor europene, 2011 va fi anul chimiei, al protejării pădurilor şi al voluntariatului.
   La mulţi ani, stimaţi cititori!
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe