Newsflash
Cultură

Artă europeană de secol XX la Brașov

de Carmen-Fella Țanu - oct. 23 2020
Artă europeană de secol XX la Brașov

Expoziţia Great Artists of the World reunește pe simezele Muzeului de Artă din Brașov 90 de lucrări de litografie și grafică europeană semnate de 30 dintre cei mai importanţi artiști europeni ai secolului XX.

Este vorba despre lucrări cunoscute sau pe care avem ocazia să le vedem în premieră, iar aducerea lor laolaltă reprezintă „o ocazie unică la cincizeci sau la o sută de ani”, după cum aprecia curatorul Alexandru Chituţă la vernisajul din 9 octombrie. Toate îi aparţin colecţionarului av. George Șerban.

Pagină din caietul de schițe-colaj, de Carmen Țanu
Pagină din caietul de schițe - colaj, de Carmen Țanu

        O sală îi este dedicată lui Pablo Picasso. Desenul său, Porumbelul, datând din 1949, a devenit simbolul universal al păcii, iar despre Domnișoarele din Avignon se spune că ar reprezenta începutul cubismului. În caietul meu de schiţe dedicat acestei expoziţii am surprins-o pe Jacqueline with flowers pictată de Picasso în 1954, litografia datând din 1958.

        În sala mare de la parter sunt expuse litografii de Marc Chagall, Edvard Munch, cunoscut mai ales pentru The Scream (apare pe afișul acestei expoziţii), Henri Matisse, Salvador Dali (prezent până în februarie și la Muzeul Judeţean Buzău într-o expoziţie care îi este dedicată, Unexpected Dali), Giorgio de Chirico, Max Ernst, Joan Miro, Antoni Tapies, Pierre Alechinsky. Alţi artiști expuși sunt: Gustav Klimt, Georges Braque, Victor Brauner, Vassily Kandinsky, Amedeo Modigliani și Pierre Auguste Renoir. René Magritte, pictor belgian suprarealist, este prezent în această expoziţie cu patru litografii, una dintre ele redând două mere cu măști pe faţă. De asemenea, îi găsim aici pe: Henri de Toulouse-Lautrec, Egon Schiele, Hans Hartung, Bernard Buffet, Alberto Giacometti, Oskar Kokoschka.

        Expoziţia este o provocare, o incursiune în Europa artistică a secolului trecut, ocazia de a cunoaște nume noi, de a căuta informaţii despre respectivii artiști și operele care i-au consacrat, de a răsfoi albume de artă, cataloage, de a vedea sau revedea un film bun. Terapia prin artă nu mai are nevoie de argumente – există cabinete și spitale care îi folosesc din plin beneficiile pentru sănătatea fizică și psihică a pacienţilor. În România se organizează cursuri de formare profesională pentru lucrători prin arte combinate, cu acreditarea Autorităţii Naţionale pentru Calificări.

        În timpul pe care l-am petrecut în Muzeul de Artă Brașov pentru documentare, dar și pentru a desena crochiuri în caietul meu de schiţe, muzeul a fost vizitat de mai multe familii. Invariabil, copiii, curioși, au venit să vadă ce fac. Au fost încântaţi că pot recunoaște lucrările pe care le vedeau pe simeze, surprinse de mine în caiet. Sunt convinsă că dacă ar fi avut materialele necesare, nu ar fi ezitat să încerce și ei! Expoziţia va fi deschisă până la 6 decembrie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe