Newsflash
Cultură

Artă la Palat

de Paula ROMANESCU - nov. 10 2017
Artă la Palat
     Seară de toamnă cu soare aurind frunzișul. Pe strada Visarion nr. 4 din Capitală, un palat al Brătienilor, cei care au înscris în istoria românilor pagini de înaltă artă politică și diplomatică. Palatul a fost recuperat de un demn descendent al ilustrei familii – Ion I. Brătianu – după încâlcite lupte „seculare” în jungla noii democrații post-decembriste, în care doamna cu balanța și-a smuls banda de pe ochi ca să poată măslui în voie jocurile de-a dreptatea la masa verde a tuturor matrapazlâcurilor.
     La amintitul palat, în seara zilei de 17 octombrie 2017, a fost deschisă, pentru două săptămâni, „Expoziția colectivă de pictură și artă decorativă”, găzduită în saloane de o eleganță sobră. Am fost întâmpinați chiar de amfitrion, ca și cum am fi niște prieteni vechi ai acestuia cu care urma să împartă bucuria întâlnirii cu arta.
     Retrocedatul palat, la care râvneau mulți înfometați de case arătoase în timpul care le rămânea liber între două comisioane dolofane, este acum sediul Fundației Culturale Brătianu. Aici ființează Galeriile de Artă, unde își expun din lucrările lor artiști pictori români (și nu numai), se desfășoară simpozioane literar-muzicale și alte evenimente încadrabile în noțiunea de cultură.
     Actuala expoziție a reunit lucrări semnate de zece pictori, membri sau nemembri ai uniunilor de creație, diferiți ca stil plastic: Paul Mecet, Crenguța Macarie, Ammar Al Nahhas, Vergil Cojocaru, Ofelia Huțul, Ioana Zinelli, Neluța Stăicuț, George Costea, Elena Grigorescu, Matilda Teodorescu. Temele abordate: peisaj, natură statică, portret, desen decorativ.
    S-ar putea spune: nimic nou. Și totuși! Nouă rămâne bucuria artistului de a „spune” în felul lui vechea poveste despre frumusețea unei flori, despre alcătuirea diafană a unui trup de femeie cu rotunjimi de măr numai bun de cules din livezile noii toamne prin care rătăcim visând la primăveri d’antan… Nouă rămâne și privirea celui care descifrează într-o imagine o întreagă istorie a unui cartier precum Ferentarii – de un pitoresc devastator. O întreagă poezie înscrisă pe un portativ de liniști în turla unei bisericuțe din care nu ne-am mira deloc să vedem cum se înalță în tării „untdelemnul cântecului sfânt” al unei păsări cântătoare care nu se va mai fi îndurat să plece și să ne lase pustiiți în iarna vrajbelor noastre, alegând alte țări de soare mai  pline… Care or fi acelea? Pentru că oamenii pământului par să fie într-un perpetuu exod, într-o perpetuă migrațiune în căutare de ubi bene, iar păsările migratoare par cârduri de emigranți sub un cer prea strâmt!
     O vizită la Palatul Brătianu în zilele acestea este o evadare într-un timp al ordinii, al nobleței, al eleganței și al sobrietății și, deopotrivă, un prilej de întâlnire cu arta pictorilor care trăiesc printre noi slujind frumosul spre a ni-l oferi cu generozitate, oameni diferiți și totodată atât de naturali încât se confundă cu firescul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe